Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 4. 2010,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 4. 2010, 13.26

8 let

Smešna trupla v glavnih vlogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Neil LaBute se svetu danes predstavlja z novo različico filma Death at a Funeral (Smrt na pogrebu). Vse kaže, da so mrliči "dobri igralci".

Režiser filma Krvava žetev (The Wicker Man – predelava britanskega trilerja iz leta 1973) je posnel film, poln zabavnih peripetij, ki se nenadejano dogajajo žalujoči in presenečeni družini. Trupla so v mnogih komedijah središče dogajanja in so primerni "nosilci" glavnih vlog, saj nikoli ne zgrešijo besedila, včasih nerodno padajo iz krst, se valijo pa hribu navzdol in so popolnoma negibna.

Predstavljamo vam sedem komedij, v katerih imajo trupla glavno ali vsaj stransko vlogo, na vsak način pa nas kljub morbidnim temam sproščajo.

Mrliči so "zabavna nadloga"

Težave s Harryjem (The Trouble with Harry) je ena izmed dveh komedij Alferda Hitchcocka (druga je Mr. and Mrs. Smith). Težave s Harryjem odlikuje obilica trpkega črnega humorja in prva večja vloga Shirley MacLaine. Naslovni junak je mrlič, ki povzroča težave, ker nihče ne ve, kako je pravzaprav umrl in kdo bi lahko bil krivec. Zanimiva tema, če si predstavljate, da gledate ta film v 50. letih.

V filmu Vikend pri Bernieju (Weekend at Bernie's) iz leta 1989 se morata Andrew McCarthy in Jonathan Silverman ves konec tedna pretvarjati, da je ubogi Bernie še živ. Na vsak način se hočeta izogniti maščevanju gangsterjev. V tem filmu je Terry Kiser kot mrlič verjetno zaigral svojo najboljšo vlogo.

Družinske počitnice (National Lampoon's Vacation) režiserja Harolda Ramisa iz leta 1983 je nepozabna komedija, ki spremlja družino Griswold na njihovih počitnicah. Sledila sta ji Družinske počitnice v Evropi leta 1985 in Družinske božične počitnice leta 1989. Središče dogajanja prvega filma je neka "nepomembna" malenkost – kako skriti smrt tete Edne. Neverjetni odzivi družinskih članov in boleča krutost smrti naredijo film skoraj histerično smešen.

Kam s truplom? Tudi v filmu Naša mala mis (Little Miss Sunshine), road movieju iz leta 2006, ne vedo, kam s truplom, poleg tega pa je ta družina veliko bolj "odštekana" in nefunkcionalna kot družina Griswold iz Družinskih počitnic.

Mesarček (The Butcher Boy) iz leta 1997 je priredba romana Patricka McCabeja. Velja za eno hujših črnih komedij z neverjetnim zapletom. V filmu igra zastrašujoč Eamonn Owens kot mladi Francie Brady, ki nima "vseh koleščkov na pravem mestu" in postaja vedno bolj nor. Vrhunec filma je, ko njegov oče v fotelju umre, Francie pa še naprej skrbi zanj in odganja roje muh.

Malo bolj prijeten za gledalce je Waking Ned Devine režiserja Kirka Jonesa iz leta 1998. Dogaja se v škotski vasi Tully More, kjer živi 52 ljudi. Med njimi se hitro razširi novica, da je nekdo v vasi zadel na loteriji. Ko odkrijejo dobitnika, Neda Devinea, odkrijejo še, da gospod mrtev sedi na stolu z loto listkom v roki in nasmehom na obrazu. Težava je v tem, da mora dobitnik nagrade osebno dvigniti denar.

Pogreb presenečenj

Film Smrt na pogrebu, ki bo prve gledalce premierno nasmejal danes, je v bistvu priredba filma iz leta 2007. Med druščino, ki se zbere na pogrebu, je stari možak, ki se bori s črevesnimi težavami, drugi pomotoma vzame halucinogene droge, za tretjega pa se presenetljivo izkaže, da je – gej. Gledalcem je bil zaplet očitno tako všeč, da so jim ponudili novo različico.

Ne spreglejte