Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2011,
14.47

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 10. 2011, 14.47

4 leta, 3 mesece

Se še spominjate Modrega poletja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Modro poletje je bila v 80. letih zelo priljubljena španska mladinska serija, ki je imela velik vpliv na številne generacije. Kje so danes Pancho, Piranja, Desi in Bea ter drugi?

 

Devetnajst epizod Modrega poletja (Verano Azul, 1981-1982) je predstavilo sedem mladostnikov, starih od osem do 16 let, ki se med počitnicami v južni Španiji srečujejo z odraščanjem, etičnimi vrednotami, družinskimi odnosi, smrtjo in generacijskim prepadom. Spoprijateljijo se z mlado slikarko in ostarelim, vendar po srcu mladim mornarjem. Spremljali smo Beo (Pilar Torres), Desi (Cristina Torres), Javija (Juan Jose Artero), Pancha (José Luis Fernández), Quiqueja (Gerardo Garrido), Piranja (Miguel Ángel Valero) in Tita (Miguel Joven) ter slikarko Julio (María Garralón) in mornarja Chanqueteja (Antonio Ferrandis) oziroma Glavača. Modro poletje je imelo več kot 20 milijonov gledalcev samo v Španiji. Serijo so predvajali v Latinski Ameriki, na Portugalskem v Franciji, Jugoslaviji, Bolgariji, na Poljskem in Češkoslovaškem. Serija, ki so jo potem ponovno predvajali skoraj vsako leto, je postala kultna ne le v Španiji, kjer se je usedla v španski kulturni spomin, ampak povsod, kjer so poslušali znano melodijo:

Nekateri pred kamero, drugi stran od žarometov

Antonio Ferrandis (1921–2000), ki je igral Glavača, je do svoje smrti igral še v številnih španskih serijah in filmih, njegova najbolj znana vloga pa je verjetno prav vloga upokojenega mornarja, ki je na stari nasedli barki nadobudnim najstnikom pomagal pri reševanju marsikatere zagate. Po državljanski vojni je bil najprej učitelj, njegova prva strast pa je bila vedno gledališče. Njegova prva vloga je bila Ojdip. Umrl je star 79 let, deset let po njegovi smrti so v Ferrandisovem rojstnem mestu Paterni odprli gledališče z njegovim imenom.

José Luis Fernández - Pancho

Pancho (José Luis Fernández, rojen leta 1965) je s Javijem (Juan Jose Artero) po uspehu nadaljevanke celo ustanovil glasbeni duet Pancho y Javi, ki nikoli ni zaslovel. Posnela sta ploščo, na kateri so bili komadi kot Sueños de invierno in Cuando es bueno para ti, vendar glasbene slave nikoli nista doživela.

Krajši čas je celo delal kot dvojnik v gledališču in se ukvarjal z različnimi posli, dokler ni zapadel v droge in se po pisanju španskih časnikov zdravil v številnih bolnišnicah. Zdaj je ozdravljen, živi pri starših.

Miguel Joven - Tito

Miguel Joven, rojen leta 1973, oziroma Tito je bil najmlajši član druščine iz Nerje, igral je Beinega brata, njegov najboljši prijatelj je bil Piranja. Po Modrem poletju je leta 1982 posnel še dva španska filma.

Dela kot receptor v hotelu. "Na serijo imam zelo lepe spomine, čeprav se vsega ne spominjam. Enega Tita so že imeli, vendar ni ustrezal. Ekipa me je videla v baru, kjer je delal moj oče," je povedal za španski blog Periodista Digital.

Miguel Ángel Valero - Piranja

Fotogalerija
1 / 8

Piranjo je igral Miguel Ángel Valero, rojen leta 1970. Njegovo pravo filmsko ime je bilo Manolito, vendar so ga zaradi njegovega nenasitnega apetita klicali Piranja, bil je domiseln in kultiviran. Na snemanju ga je spremljala mama, ki je tudi znana v španskem igralskem svetu. Med letoma 1984 in 1985 je še nekaj igral, potem pa zapustil igralski svet.

Svoj obraz je posodil nekaj televizijskim oglasom, posnel je eno ploščo in se odločil za akademsko kariero. Je profesor telekomunikacij na eni od španskih univerz.

Gerardo Garrido - Quique

Gerardo Garrido, rojen leta 1966, prihaja iz družine z devetimi otroki. Njegova mama je svoje otroke redno vodila na razne avdicije, da so z igranjem prispevali v družinski proračun. Modro poletje je bila njegova edina filmska izkušnja. V času snemanja je bil Gerardo star 13 let, njegov Quique je vedno spremljal Pancha in Javija.

Nikoli ni bil v središču pozornosti glavnih protagonistov, je pa edini, ki je intenzivneje nadaljeval s snemanjem različnih televizijskih oglasov in oddaj. Študiral je biologijo in filozofijo, vendar ni ničesar dokončal. Odprl je verigo prodajaln z obutvijo, ukvarja se s fotografijo. Ima enega otroka in je drugič poročen.

Juan Jose Artero - Javi

Juan Jose Artero oziroma Javi, rojen leta 1965, je priznan španski filmski in gledališki igralec, posnel je številne filme in televizijske serije, najbolj znan pa je po vlogi inšpektorja v seriji El Comisario (1999–2009). Živi v Madridu, z ženo Nurio ima dva otroka, Carlota je rojena leta 1998, Miguel pa leta 2000.

V Modrem poletju je veljal za najprivlačnejšega fanta, skupaj s Panchom sta bila vedno malo zaljubljena v Beo. Režiser ga je opazil na bazenu leta 1979, ko je imel šele 14 let.

Ženska ekipa modrega poletja

Mlada slikarka Julia, María Garralón, rojena leta 1953, je igrala že od rane mladosti, vendar vedno raje za televizijo. V Modrem poletju je bila mlada samska slikarka, ki se je zbližala s fanti. Že pred tem je z režiserjem Antoniem Mercerom posnela Ptiče (Los Pajaritos, 1974), vendar je njena najslavnejša vloga prav Julia, ki je v nesreči zgubila moža in hčerko. Prijateljstvo z mladimi in Glavačem ji je vrnilo veselje do življenja. Maria nikoli ni bila preobremenjena s slavo, danes se posveča gledališču in ohranja stike z nekdanjimi soigralci. "Vsi vedno vemo, kje smo, vedno se najde nekdo, ki pokliče," je še povedala igralka.

Cristina in Pilar Torres - Desi in Bea

Cristina in Pilar Torres sta sestri, ki sta v Modrem poletju upodobili sramežljivo Desi in očarljivo Beo. Šestinštiridesetletna Cristina je medicinska sestra, je ločena in ima hčerko. V resnici je bolj zgovorna kot njena junakinja in bi jo zelo veselilo, če se spet morala vrniti pred kamere.

Njena sestra Pilar, ki je igrala privlačno Beo, o filmskem svetu noče niti slišati. Pilar, ki kot zdravnica dela v isti bolnišnici kot njena sestra, pravi, da jo je prva izkušnja izučila.

Ne spreglejte