Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
12.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

Natisni članek

Emir Kusturica

Torek, 1. 3. 2022, 12.56

2 leti, 1 mesec

Režiserju Kusturici zaradi sodelovanja z Rusi odvzeli nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

Kusturica Febiofest | Emir Kusturica ob prejemu nagrade na praškem filmskem festivalu Febiofest | Foto Guliverimage/AP

Emir Kusturica ob prejemu nagrade na praškem filmskem festivalu Febiofest

Foto: Guliverimage/AP

Organizatorji mednarodnega filmskega festivala v Pragi so znanemu srbskemu režiserju Emirju Kusturici odvzeli častno nagrado, ki so mu jo podelili leta 2017. Za to so se odločili po tem, ko je Kusturica pristal na sodelovanje z gledališčem ruske vojske v Moskvi.

Praški mednarodni filmski festival Febiofest je sporočil, da umika častno nagrado Kristian, ki so jo leta 2017 podelili srbskemu režiserju Emirju Kusturici za njegov prispevek svetovni kinematografiji, poročajo srbski mediji.

Za to so se odločili, ker naj bi Kusturica le nekaj dni pred rusko invazijo na Ukrajino sprejel ponudbo ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da prevzame vodstvo Akademskega gledališča ruske vojske v Moskvi.

Pobudnik odvzema nagrade je bil češki režiser Fero Fenič, ustanovitelj festivala in njegov častni predsednik. Kot je povedal, je podelitvi nagrade Kusturici nasprotoval že leta 2017, ker srbski režiser "občuduje in podpira totalitarne voditelje".

Kusturica je sporočil, da gre za nesporazum in da moskovskega gledališča ne bo vodil, temveč tam le režiral nekaj predstav. | Foto: Guliverimage/AP Kusturica je sporočil, da gre za nesporazum in da moskovskega gledališča ne bo vodil, temveč tam le režiral nekaj predstav. Foto: Guliverimage/AP

"Čeprav je nedvomno talentiran, nagrade ne bi smel dobiti zaradi pomanjkanja etičnih, moralnih in demokratskih vrednot," je sporočil Fenič, "to so vrednote, za katere se mi zavzemamo in na podlagi katerih je bil po žametni revoluciji festival tudi ustanovljen."

Na odvzem nagrade se je medtem za srbski Telegraf odzval tudi Kusturica. Izjavil je, da se dotične nagrade niti ne spomni, Feniča pa je označil za "tipa brez karakterja". Pojasnil je tudi, da moskovskega gledališča ruske vojske ni nameraval voditi, ampak naj bi tam režiral gledališke različice treh svojih filmov.

Oglejte si še:

Trendi To je Srb, brez katerega ne more fatalna Monica
Ne spreglejte