Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin Emir Kusturica mediji

Sreda, 3. 2. 2016, 18.58

8 let

Ruski medijski imperij v Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kot direktorja ruske televizije v Srbiji omenjajo Emirja Kusturico

Rusija si že nekaj let prizadeva, da bi globalni medijski prostor uravnotežila z mediji, ki bi podpirali stališča ruske politike. Plodna tla za to so našli v Srbiji. Po podatkih časopisa Blic nameravajo Rusi v Srbiji kupiti televizijsko postajo, internetno televizijo, dnevni časopis in marketinško agencijo. S tem malim ruskim medijskim carstvom bi vplivali na novice v regiji.

Kupec teh medijev naj bi bil Konstantin Malofej, ruski milijarder iz krogov blizu Vladimirju Putinu, ki je na seznamu sankcioniranih poslovnežev Evropske skupnosti. Malofejev je bil večkrat v Srbiji, nazadnje aprila lani. Celoten posel bi bil vreden deset milijonov evrov.

Seveda bi bila nova ruska televizija v Srbiji velik dogodek na medijskem zemljevidu. Gotovo bi delovala po vzoru RT. S tem bi Rusi želeli konkurirati srbski TV N1, ki je prav tako regijska medijska platforma in ekskluzivni informativni partner ameriškega CNN.

Rusi v Srbiji že imajo medije Ni sicer znano, kdaj in kako naj bi Rusi kupili srbske medije, do tedaj pa bodo izdatno vlagali v portal Sputnik Srbija, ki obstaja že leto dni. Sputnikova srbska stran je del ruske mednarodne medijske hiše Russia Today ali skrajšano RT, ki je del državne novinarske hiše RIA Novosti. V zadnjih treh letih je Rusija iz proračuna za to medijsko hišo namenila skoraj 2,7 milijarde evrov in je uvrščena na seznam ruskih strateških podjetij.

Namen Sputnika Srbija je ruske novice sporočati v srbskem jeziku. Deset novinarjev deluje v prostorih beograjskega Studia B, imajo pa tudi mrežo dopisnikov na Balkanu. Začetna investicija v ta projekt je bila okoli milijon evrov. Urednica srbskega Sputnika je Ljubinka Milinčić, ki je bila pred tem za več srbskih medijev dopisnica iz Moskve, kjer se je večkrat srečala s Putinom ter o njem napisala dve knjigi.

Poleg tega v Srbiji že dlje časa izhaja srbski prevod ruskega vladnega časopisa Rosijskaja Gazeta, ki ga v Srbiji izdajajo pod naslovom Ruska reč, distribuirajo pa ga kot prilogo časopisa Politika.

Kusturica direktor televizije O veliki ruski televiziji v Srbiji se je govorilo že konec preteklega leta, ko so kot direktorja televizije omenjali Emirja Kusturico. Filmski režiser nikakor ne skopari s komplimenti na račun ruskih medijev. Pred dnevi je za srbsko-ruski medij Ruski ekspres dejal, da je "ta televizija najboljši primer, kakšna bi morala biti televizija". Po njegovem mnenju "BBC in CNN objavljata enostranske informacije".

Ob tem ni pozabil omeniti, da v Srbiji to v imenu CNN počne televizija N1. "Če bi Rusija v Srbiji imela televizijo, kot je RT, bi bil to lep primer televizije," je dodal.

RT kot ruska balistična raketa Že pred tem je dejal, da če bi Washington začel tretjo svetovno vojno, bi bila televizija RT njihov prvi cilj. V intervjuju za Politiko pa je RT primerjal z najmočnejšimi ruskimi raketami, še posebej s SS-18: "Televizija RT je del ruskega arzenala, ki bo razblinil mit o ameriških sanjah ter razkril resnico."

Kusturica je bil lani decembra tudi na deseti obletnici televizije RT, kjer je sedel za mizo z Vladimirjem Putinom. Ruskega predsednika je opisal kot tigra, z njim je govoril o medijih v Srbiji, pa tudi o ruskih vojaških bazah v Srbiji. Kusturica mu je ponudil, da lahko rakete postavi na njegovem dvorišču.

Kusturica je takoj po lanski objavi informacije, da naj bi bil direktor ruske televizije v Srbiji, na portalu svojega mesta Andrićgrad dejal, "da se medijem zahvaljuje, da je v njih izvedel, da bo direktor".

Ne spreglejte