Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2014, 10.13

8 let

Rade Šerbedžija: Tom Cruise je prijazen fant (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veliki Stanley Kubrick je želel z njim posneti Rasputina, Guya Ritchieja je premagal v šahu. Meni, da je med državami v tej regiji samo Slovenija sposobna izpeljati festival, kot je BFF.

Legendarni hrvaški igralec s slovenskim potnim listom Rade Šerbedžija je v svoji skoraj pol stoletja dolgi igralski karieri nastopil v več kot 160 filmih in blestel na odrskih deskah. Drama Milča Mančevskega Pred dežjem mu je prinesla zlatega leva za najboljšo moško vlogo in mu odprla vrata v Hollywood.

Sodeloval je z režiserji, kot so Stanley Kubrick, Guy Ritchie, Christopher Nolan in John Woo, ter številnimi zvezdniki: Tomom Cruisom, Nicole Kidman, Bradom Pittom, Angelino Jolie, Charlize Theron, Clintom Eastwoodom, Michaelom Cainom, Tommyjem Leejem Jonesom ...

Ukvarja se z glasbo, pisal je poezijo in nastopal na zabavah predsednika Tita. Ob igralstvu je njegova velika strast nogomet. Z znamenitim igralcem in predsednikom blejskega filmskega festivala se je pod žgočim blejskim soncem pogovarjala Vesna Milek.

Festival kot misija nemogoče Šerbedžija je na začetku pogovora dejal, da se mu je zdela ideja o filmskem festivalu na Bledu misija nemogoče. Čeprav sprva ni verjel, da jima bo uspelo, je ustanovitelja festivala Marka Gajića in Danijela Utješanovića kljub temu podprl, saj meni, da je treba pomagati mladim ljudem – to se mu zdi celo pomembneje od katerekoli umetnosti.

Glavno vlogo ima Bled Festival je podprl tudi zaradi samega Bleda. Gorenjski turistični biser ima po njegovem mnenju na festivalu glavno vlogo. "Vsi atributi tega mesta in jezera dejejo festivalu svetovno dimenzijo," pravi njegov predsednik. Po polovici festivala je prepričan, da bo ta uspešen in da ga čaka še lepa prihodnost.

Za nedavne poplave na Balkanu smo krivi ljudje Igralec si želi, da bo okoljevarstvena tematika na festival pritegnila intelektualce z vsega sveta. Opozoril je, da poplave, ki so maja prizadele Srbijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, niso bile posledice dežja, temveč človeškega ravnanja.

"Obstaja neka globoka krivica vsega našega svetovnega političnega ustroja, še posebej ZDA. Koliko strupov sta Amerika in Rusija zlili na ta planet. To so stvari, o katerih moramo govoriti." Zato meni, da morajo ustvarjati drugačen festival od tistega, kar običajno razumemo kot filmski festival.

Slovenija korak pred drugimi Šerbedžija je prepričan, da je med vsemi republikami nekdanje Jugoslavije samo Slovenija sposobna izpeljati tak festival. Meni, da je bila naša država s svojim intelektualnim nabojem vedno korak pred vsemi drugimi v tej regiji, morda prav zaradi svoje majhnosti.

Pri tem je izpostavil slovensko gledališče in Draga Živadinova. Tega je označil za največjega gledališkega umetnika s teh prostorov vseh časov.

Največ ga je naučil Don Juan Na voditeljičino vprašanje, kateri lik ga je največ naučil o samem sebi, je odvrnil, da tisti, ki ga poredko omenjajo. "Vsi omenjajo Hamleta in Peer Gynta, nihče pa ne omenja vloge, ki je zame najpomembnejša in ki sem jo odigral slabo. To je bil Molierov Don Juan. Iz te vloge sem se največ naučil in ta neuspeh mi je najbolj pomagal."

Kubrick ga je videl v vlogi Rasputina Šerbedžija je skupaj s Tomom Cruisom in Nicole Kidman igral tudi v zadnjem filmu Stanleyja Kubricka Široko zaprte oči. Sloviti režiser mu je po snemanju dejal, da bi želel z njim posneti film o Rasputinu, kar je igralec vzel kot kompliment. Na žalost je Kubrick, ki ga Šerbedžija opisuje kot genialca, kmalu zatem umrl.

"Preklet vzhodnoevropski igralec" premagal Guya Ritchieja Šerbedžija je ob tem povedal anekdoto s snemanja film Pljuni in jo stisni (Snatch), ki ga je posnel z britanskim režiserjem Guyem Ritchiejem. Ker je bil Kubrick odličen šahist, je tudi Ritchie med snemanjem rad igral šah, saj je mislil, da bo na ta način postal tako dober režiser kot Kubrick. Ko je Šerbedžija Ritchieja premagal pri partiji šaha, je ta prevrnil vse figurice in rekel: "To ste vi, prekleti vzhodnoevropski igralci!"

Ne pusti, da bi ga liki pojedli Na vprašanje, kako mu je po vseh teh letih in vlogah uspelo obdržati lik Radeta Šerbedžije, je ta odvrnil, da vsak igralec, ki samega sebe dovolj ceni, ne pusti, da bi ga liki pojedli.

Kot svoje nasprotje je omenil Radka Poliča, ki ga je opisal kot odličnega, vendar norega ."Še nikoli nisem srečal igralca, ki bi tako verjel v to, kar počne. On se vrže v vodo. Če se bo utopil, se bo utopil."

O Tomu Cruisu in Valu Kilmerju ima dobro mnenje O svojih slavnih hollywoodskih soigralcih je bil Šerbedžija nekoliko manj zgovoren, a izjemno spoštljiv. Toma Cruisa, s katerim sta sodelovala pri Široko zaprtih očeh, je opisal kot prijaznega fanta, dobrega človeka, džentelmena in dobrega igralca. "Nekateri so ga kritizirali, da v Široko zaprtih očeh sploh ni igral. Prav to je najtežje," je zvezdnika branil Šerbedžija.

Dobro mnenje ima tudi o svojem soigralcu v filmu Svetnik Valu Kilmerju. Pravzaprav ni igralca, o katerem bi imel slabo mnenje. "Če meniš, da je nekdo slab, moraš ceniti vsaj njegov trud. To velja tudi za umetnost. V svetu je toliko slabe energije, da je vsak poskus umetnosti svečanost."

"Nogomet je viteštvo, Messi pa baletnik" Na koncu pogovora je beseda nanesla še na igralčevo veliko strast – nogomet. Šerbedžija je ta šport primerjal z viteštvom, Lionela Messija pa z najboljšim plesalcem nogometa. "Kaj zna narediti v sekundi. To je božansko!"

Ne spreglejte