Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 11. 2011,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 11. 2011, 11.33

8 let

Orkester "Plavcev" zaigral tudi na Liffu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V sklopu 22. Ljubljanskega filmskega festivala je bil slovenski javnosti prvič predstavljen Orkester, dokumentarni film režiserja Pjera Žalice o legendarni sarajevski glasbeni skupini Plavi orkestar.

Dokumentarec, pod katerega se je poleg režiserja Pjera Žalice podpisal tudi vodilni član zasedbe Plavi orkestar Saša Lošić Loša, prikazuje 25-letno glasbeno pot legendarne skupine, ki je že s svojim prvim albumom Soldatski bal, izdanim leta 1985, doživela nesluten uspeh.

Film se ne omeji na glasbeno ustvarjanje, pač pa dokumentira obdobje zadnjih 30 let in značilnosti generacije, ki je preživela razpad nekdanje skupne države in spremembo sistema vrednot. Poleg članov skupine v filmu nastopi več kot sto posameznikov, ki so zaznamovali ta čas, med njimi mnogi glasbeniki, politiki, umetniki, novinarji in druge osebnosti iz javnega življenja.

Goran Bregović, Milan Kučan, Stipe Mesić, Ivica Osim, Dragan Bjelogrlić, Branko Djurić, Rade Šerbedžija, Dino Radja, Severina, Rambo Amadeus, Bajaga, posamezni člani skupine Laibach in Magnifico, če naštejemo samo nekatere, nam skupaj z neznanmi ljudmi prikažejo čustveno podobo nedavne preteklosti.

Dolgotrajno, skoraj štiriletno snemanje je potekalo v Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, na Dunaju ter na različnih lokacijah ob hrvaški obali in v Romuniji, film pa je bil premierno prikazan na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu, kjer si je prislužil stoječe ovacije.

Orkester je požel navdušenje tudi na včerajšnji projekciji v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki so se jo poleg dvojice Žalica-Loša udeležili številni nastopajoči, med njimi tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Po priklonu občinstvu sta bila tako Žalica kot tudi Lošič v nagovoru kratka. Lošić, ki se je ob začetku vojne morije v Bosni in Hercegovini preselil v Slovenijo, je opozoril, da ne želi biti patetičen, a je občinstvu vendarle dejal: "Imam vas rad." Zbranim se je zahvalil za udeležbo, "kjub martinovanju", kot je šaljivo pripomnil. Še bolj jedrnat je bil režiser Žalica, ki je dejal: "Ni težko dirigirati takemu orkestru".

Vsi, ki bi želeli "prisluhniti" Orkestru, si lahko film na Liffu ogledate še danes in jutri.

Ne spreglejte