Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2012,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 22. 3. 2012, 13.41

8 let

Največje filmske polomije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kateri film bo prevzel posebne vrste lovoriko, in sicer za največjo filmsko polomijo vseh časov? Lanska največja zguba je bil Disneyjev film Mars potrebuje mame.

Film Mars potrebuje mame (Mars Needs Moms) je bil posnet za 150 milijonov dolarjev, medtem ko je zaslužil pičlih 39 milijonov. Tudi film Red Planet, v katerem igrata Carrie-Anne Moss in Val Kilmer, je bil finančni polom. Naredil je 82,4 milijona izgube.

Disneyjeve studie je kar štirikrat prizadela finančna suša v zvezi s filmi o Marsu, zato se zdi že samo razmišljanje o marsovskih filmih zelo pogumno. Zgrešili so že s filmi John Carter, čeprav so iz imena črtali besedo Mars, Mars potrebuje mame, Misija na Mars (2000) in My Favourite Martian (1999).

Tudi če damo na stran znanstveno fantastiko, obstajajo filmi z znanimi igralci, ki filmu ne zagotavljajo uspeha. Na primer film Gigli iz leta 2003, v katerem igrata Jennifer Lopez in Ben Affleck, tisti čas znana pod imenom Bennifer. Gigli so po nekaj tednih umaknili s sporedov, kar je najkrajša življenjska doba kakega hollywoodskega blockbusterja.

Tudi Kevin Costner je imel svojevrsten rekord v zgodnjih 90. letih. Dobil je oskarja za najboljši film in najboljšega režiserja za film Pleše z volkovi, igral je v JFK-ju, Telesnem stražarju in Robinu Hoodu. Potem pa je leta 1995 posnel film Waterland, ki se je v filmsko zgodovino zapisal kot najslavnejši filmski polom. Sledil je postapokaliptični Poštar, ki bi ga moral izstreliti nazaj med igralske zvezde, pa je klavrno zaslužil le borih 17 milijonov dolarjev, medtem ko je proračun filma znašal 80 milijonov dolarjev.

Niti dobre kritike ne varujejo pred finančno polomijo. Film Treasure Planet s proračunom 180 milijonov dolarjev je bil kritiško dobro ocenjen, pa je vseeno zaslužil le 38 milijonov.

Nekaj filmskih polomov je spravilo filmske studie tudi do bankrota. Animiran ZF-film iz leta 2001 Final Fantasy: The Spirits Within je z izgubo 82 milijonov dolarjev naslednje leto povzročil propad studia Square Pictures.

Med filmi, ki so imeli več kot sto milijonov dolarjev, so komedija Town & Country (2001), The 13th Warrior (1999) in Sahara (2005) z Matthewjem McConaugheyjem in Penelope Cruz. Saharo ni pokopala velika zguba, ampak ogromen proračun – zaslužil je 119 milijonov, proračun je znašal 241 milijonov dolarjev. Eden največjih polomij je bil film The Adventures of Pluto Nash iz leta 2002, v katerem je igral Eddie Murphy. S 120 milijoni dolarji so zaslužili 7,1 milijona dolarjev. Sledi Alamo z Dennisom Quaidom in Billyjem Bobom Thorntonom. Na neslavnem vrhu pa je Cutthroat Island iz leta 1995, ki je naredil 147 milijonov dolarjev izgube, kar ga je uvrstilo celo v Guinnessovo knjigo rekordov.

John Carter je na dobri poti, da preseže ta rekord. Pri Disneyju priznavajo, da pričakujejo, da bo imel film dvesto milijonov dolarjev izgube.

Ne spreglejte