Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2010,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 17. 1. 2010, 17.59

6 let, 7 mesecev

Najbolj pričakovani filmi leta 2010

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Leto 2009 je bilo v filmskem svetu (vsaj kar zadeva zaslužke v kinoblagajnah) leto presežkov, a tudi letos se lahko nadejamo nemalo zanimivih naslovov ...

Čeprav lahko v prihodnjih 12 mesecih pričakujemo nadaljevanje trenda 3D filmov (in višjih cen vstopnic, ki pridejo z njimi) bo leto 2010 le težko preseglo v kinoblagajnah zelo dobičkonosno leto 2009. Tako nestrpno pričakovanega filma, kot je bil Cameronov Avatar, sicer ni na vidiku, a skorajda revolucionarni filmski spektakel blagajne pravzaprav polni tudi krepko v letošnjem letu. Tako kot ponavadi si lahko letos obetamo veliko nadaljevanj in predelav, med najbolj pričakovanimi pa je tudi avtorski Inception Christopherja Nolana, ki si je ime (in visoka pričakovanja) ustvaril z Mementom (2000) in Vitezom teme (The Dark Knight, 2008). Inception je futuristični akcijski triler o "preiskavi umora v arhitekturi uma" z Leonardom DiCapriom in Ellen Page v glavnih vlogah, premiero pa bo doživel julija. Novi projekti velikih režiserskih imen

Leonardo DiCaprio bo zaigral tudi v Scorsesejevem trilerju Zlovešči otok (Shutter Island), v katerem pa se bo podal v preteklost - natančneje v leto 1954, ko se bo kot policist odpravil na osamljen otok z zaporom (oziroma norišnico), iz katerega naj bi izginila morilka. Film bo po zamudi v ameriška kina prišel februarja, v naše pa 11. marca.

Med filmi velikih režiserskih imen je izjemno pričakovana tudi nova 3D različica Alice v čudežni deželi (Alice in Wonderland) Tima Burtona, ki se mu bosta pred kamero znova pridružila Johnny Depp in Helena Bonham Carter. Depp je v sedmem sodelovanju z Burtonom skočil v vlogo Norega klobučarja, vizualno bogat film pa bi lahko z mešanico igre in animacije privabil tako otroško kot odraslo občinstvo ter tako marca poskrbel za veliko uspešnico v kinih.

V kina se bo letos z novim izdelkom vrnil tudi David Fincher. Komična drama The Social Network o ustanovitelju spletne mreže Facebook z Jessejem Eisenbergom (Zombieland, Adventureland) in pevcem Justinom Timberlakeom je odmik od žanra, s katerim se je Fincher proslavil (The Fight Club, Seven, Zodiac). Ali bo film dosegel pričakovanja, bomo lahko preverili oktobra.

Vrača se tudi legendarni Terrence Malick (The Thin Red Line) s fantazijsko dramo The Tree of Life, katere natančni datum premiere še ni znan. Epsko družinsko dramo je Malick začel snovati že pred 30 leti, v glavnih vlogah pa se bosta preizkusila Sean Penn in Brad Pitt, zato ni čudno, da se o nagradah šušlja že vnaprej. O nagradah bi bržkone govorili tudi pri novem filmu Paula Greengrassa Green Zone, saj sta tematika (iskanje orožja za množično uničenje) in igralska zasedba (Matt Damon, Amy Ryan) idealna za kaj takega, a datum žal ni - film namreč na spored pride marca.

Brez znanega datuma predvajanja so tudi letošnji projekti Romana Polanskega, Sofie Coppole, Clinta Eastwooda in Roberta Redforda. Pri nas se Eastwoodove športno-biografske drame Nepremagljiv (Invictus) z letnico 2009 lahko nadejamo šele konec februarja, za konec letošnjega leta pa mojster sedme umetnosti napoveduje dramo Hereafter, ki bo vsebovala tudi elemente nadnaravnega, kar je za režiserja novost. Redford medtem snema film The Conspirator o ženski, ki je osumljena sodelovanja pri atentatu na Abrahama Lincolna.

Coppola se bo s filmom Somewhere znova preizkusila v žanru komične drame, ki se bo večinoma odvijala v hotelu, v katerem razvpitega igralca (Stephen Dorff) nepričakovano obišče njegova hčerka (Elle Fanning).

Trilerji, ki obljubljajo Polanski, ki je za obilico reklame poskrbel čisto nehote z lansko aretacijo, bo kljub hišnemu priporu letos v kina poslal triler The Ghost Writer z Ewanom McGregorjem v vlogi pisatelja, ki slavnim osebam pomaga pri pisanju biografij in nehote odkrije nevarne skrivnosti britanskega premiera (Pierce Brosnan).

Omeniti velja tudi Darrena Aronofskyja s psihološkim trilerjem Black Swan, ki mu govorice o ljubezenskih prizorih med Milo Kunis in Natalie Portman bržkone ne bodo škodile. Tudi novemu filmu Michaela Winterbottoma The Killer Inside Me, kriminalnemu trilerju o šerifu majhnega mesta na lovu za psihopatskim morilcem, bo privlačna zasedba z Jessico Albo in Kate Hudson na čelu že vnaprej zagotovila določen delež gledalcev.

Med kriminalkami in trilerji je vredno omeniti tudi drugi celovečerec Antona Corbijna (Control) The American z Georgeom Clooneyjem v vlogi plačanega morilca, ki želi opraviti svojo poslednjo nalogo. V drugo se na režiserskem stolčku vrača tudi Ben Affleck s filmom The Town o skupini bančnih roparjev na begu pred preiskovalci FBI, v filmu pa bo Affleck tudi zaigral.

Tudi leto 2010 bo polno nadaljevanj Med nadaljevanji je v medijih največ pričakovanj sprožil Wall Street 2: Money Never Sleeps. Nadaljevanje se ponaša s skoraj enako zasedbo kot znani film iz osemdesetih, Charlieja Sheena pa bo nadomestil Shia LaBeouf. Obeta se tudi drugi del filma Iron Man z Robertom Downeyjem Jr., igralsko zasedbo pa bosta okrepila še Scarlett Johansson in Mickey Rourke. Težko pričakovana je tudi vrnitev deklet iz Seksa v mestu, napovedana za maj, za smeh pa bo poskrbel tretji del zgodbe od Fockerjih, Little Fockers, ki bo znova združil Roberta De Nira in Bena Stillerja.

Mlajše občinstvo (tako po letih kot po srcu) se lahko veseli Shreka 4 (Shrek Forever After), prvega dela sedmega Harryja Potterja (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) in Zgodbe o igračah 3 (Toy Story 3), oboževalce najstniške sage o vampirjih pa bo bržkone razveselil še tretji del, Mrk.

Težko pričakovani akcijski naslovi Režiser Ridley Scott, ki bi ga lahko mirno omenili tudi med legendarnimi režiserji, bo letos poskrbel za vrnitev zgodbe o Robinu Hoodu, tokrat z Russellom Crowom in Cate Blanchett. Akcijskih filmov s pridihom epskosti vsekakor ne bo primanjkovalo, saj marca prihaja tudi Spopad titanov (Clash of the Titans), starogrška zgodba z znancem iz Avatarja Samom Worthingtonom v glavni vlogi.

Verjetno najbolj pričakovan akcijski film je za avgusta napovedani novi projekt Sylvestra Stallona The Expendables, ki bo pred kamero združil Brucea Willisa, Dolpha Lundgrena, Mickeyja Rourka, Jasona Stathama, Jeta Lija, Dannyja Treja in celo guvernerja Arnolda Schwarzeneggerja. Je zgodba filma ob takšni zasedbi sploh še pomembna?

Tudi močne ženske junakinje si bodo priborile nekaj pozornosti na velikem platnu: ljubljenka medijev Megan Fox bo v stripovski adaptaciji Jonah Hex dobila novo priložnost za razkazovanje svojega (ne preveč spoštovanega) igralskega talenta, v novi akcijski vlogi pa se vrača tudi Angelina Jolie z vohunskim trilerjem Salt. Omeniti velja tudi Michela Gondryja, ki bo konec leta v kina poslal netipični film s superheroji The Green Hornet.

Akcijski navdih iz osemdesetih ... Velika pričakovanja obkrožajo tudi adaptacijo serije iz osemdesetih o skupini plačancev, ki rešuje težave. The A-Team v filmu tvorijo (tudi) Liam Neeson, Bradley Cooper in Jessica Biel. Še ena predelava prihaja v obliki Karate Kida, tokrat s sinom Willa Smitha Jadenom. In ko smo že ravno pri predelavah - se še spominjate Patricka Swayzeja v vlogi srednješolca, ki je pomagal ubraniti svoje mesto pred sovjetsko invazijo? Leta 1984 je bila na tapeti takratna Sovjetska zveza, leta 2010 pa bo v novi različici filma Red Dawn vlogo dežurnega sovražnika prevzela Kitajska.

Strah in groza Za zabavo (in grozo) bodo v kinih kajpak skrbele tudi takšne in drugačne grozljivke. Že februarja lahko pričakujemo Volkodlaka (The Wolfman) z Beniciem del Torom in Anthonyjem Hopkinsom, sicer pa ne bo primanjkovalo predelav (prihajajo nova Nočna mora v Ulici brestov, ameriška različica švedske Vampirske ljubezni, novi Romerovi The Crazies itd.), nekaj pa bo tudi nadaljevanj (Žaga 7, Predators, Piranha 3D).

Filmov, ki jih lahko letos pričakujemo v kinih, je vsekakor preveč, da bi lahko omenili vse. Kot ponavadi bodo veliko vstopnic zagotovo prodale takšne in drugačne komedije in romance, medtem ko bo konec leta več tudi kvalitetnejših avtorskih filmov in dram - primernih kandidatov za raznorazne nagrade. Slovenski gledalci pa lahko kot ponavadi upamo, da si bomo lahko čimveč zanimivih celovečercev ogledali tudi v domačih kinih. A da vaši filmski apetiti ne bodo odvisni le od aktualne ponudbe v kinih, pobrskajte tudi med zanimivimi in kvalitetnimi naslovi v SiOL-ovi videoteki.

Ne spreglejte