Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
19.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 19.06

8 let, 1 mesec

LIFFe: V vodstvu za zlati kolut Z druge strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
18. Liffe se je prevesil v drugo polovico, slovenskemu občinstvu pa se je najbolj priljubil film Z druge strani Fatiha Akina, ki trenutno vodi na lestvici za nagrado zlati kolut.

V Nemčiji rojen režiser turškega rodu je za scenarij drame Z druge strani, ki prepleta usode Nemcev in Turkov, na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljši scenarij, film pa je nominiran tudi za evropsko filmsko nagrado. Slednje bo 1. decembra v Berlinu podelila Evropska filmska akademija.

Akinov vrtinec ljubezni in tragedij

Film Z druge strani, ki mu je tipičen (srečen) hollywoodski zaključek tuj, je zgodba o turškemu vdovcu Ali, ki živi v Hamburgu in se na stara leta zaljubi v prostitutko Yeter. Ko ta po spletu nesrečnih okoliščin umre, se Alijev sin Nejat odpravi v Turčijo, da bi poiskal njeno pogrešano hčer Ayten. A Ayten, uporniška politična aktivistka, je medtem zaradi preganjanja turške policije pobegnila v Nemčijo. Ko jo aretirajo in izženejo v Turčijo, kjer pristane za rešetkami, se za njo z mislijo na rešitev poda tudi njena nemška prijateljica Lotte ...

Glasovanje je sicer zaenkrat zaključeno za sedemnajst filmov iz različnih sekcij, ki še nimajo zagotovljene distribucije v Sloveniji, Z druge strani pa se ponaša z oceno 4,53 in prepričljivo vodi za nagrado zlati kolut, ki pravzaprav pomeni odkup filma.

Trenutni vrstni red filmov v tekmi za zlati kolut:

Na drugem mestu trenutne lestivce sledi XXY (4,39), To je Anglija (4,35), islandska srhljiva kriminalka Okužena kri (4,15), ruski Izgon režiserja Andreja Zvjaginceva (4,12), britanski Beg v Brighton (4,04), Grušč 200 režiserja Alekseja Balabanova (4,03), Rabljeni deli (3,91), Še slabše bo (3,74), Jesenski vrtovi (3,57), Prosto plavanje (3,52), Mož iz Londona Bele Tarrja (3,16), Zgodilo se je ravnokar (3,03), "zares neodvisni ameriški film" Zoo (2,96), Dan noč dan noč (2,83), poklon veterana Manoela de Oliveire Bunuelovi Lepotici dneva Še vedno lepotica (2,78) ter Mladost na pohodu (2,22), ki je bil prikazan v sekciji Proti vetru.

Bosta Julie Delpy in češka uspešnica spremenila vrstni red?

Na lanskem 17. Liffu se je občinstvu najbolj priljubil film Zajtrk na Plutonu, leto pred tem pa Zveza kebab, letošnjo trenutno lestvico pa bo morda razgibala še dva filma, ki sta občinstvo že navdušila, a ju pred koncem glasovanja čaka še en preizkus - romantična komedija Julie Delpy 2 dni v Parizu in najbolj gledan češki film vseh časov Povratne steklenice.

Obiskovalcev festivala tudi letos ne manjka, do četrtka pa je bilo izdanih že 41 tisoč vstopnic.

Ne spreglejte