Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
24. 7. 2015,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sarajevski filmski festival

Petek, 24. 7. 2015, 14.09

8 let

Karizmatični Benicio del Toro prihaja v Sarajevo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nizu nagrad, ki jih je za svoje delo prejel tudi z oskarjem nagrajeni igralec Benicio del Toro, se bo kmalu pridružila še ena: častno srce Sarajeva.

Na letošnjem sarajevskem filmskem festivalu bodo častno srce Sarajeva, ki ga podeljujejo za izjemne doprinose k filmski umetnosti, vročili Beniciu del Toru. Karizmatičnemu in karakternemu igralcu, ki je nase še posebej opozoril sredi 90. let.

Filmski debi je doživel v filmu o Jamesu Bondu Svoj filmski debi je doživel z vlogo v filmu James Bond: Dovoljenje za ubijanje (License to Kill, 1989), kjer se je kot 21-letnik pojavil ob boku Timothyja Daltona in bil tako najmlajši negativec v filmu o tajnem agentu.

Pozornost kritikov je vzbudil z vlogama v filmih Brez strahu (Fearless, 1993) in Mesec iz porcelana (China Moon, 1994), predvsem pa v Osumljenih pet (The Usual Suspects) (1995). Za stransko vlogo konfliktnega, a poštenega mehiškega policista v filmu režiserja Stevena Soderbergha Preprodajalci (Traffic, 2000) je prejel oskarja, zlati globus in nagrado bafta.

Med njegove pomembnejše filme spadata tudiPljuni in jo stisni (Snatch, 2003) režiserja Guya Ritchieja ter Mesto greha (Sin City, 2005) avtorjev Roberta Rodrigueza in Franka Millerja.

V družbi preostalih, počaščenih s srcem Ob naštetih nagradah je ameriški igralec portoriškega rodu prejel tudi srebrnega leva, priznanje združenja filmskih kritikov New Yorka in nacionalnega združenja filmskih kritikov Chicaga. Beri priznanj za svoje delo bo avgusta dodal še eno, in sicer nagrado častno srce Sarajeva, ki mu jo bodo podelili na letošnjem 21. sarajevskem filmskem festivalu.

S tem se bo pridružil še preostalim dobitnikom najprestižnejše festivala. V preteklih letih so častno srce dobili že igralci Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi ter režiserji Jafar Pahani, Mike Leigh, Bela Tarr in Danis Tanović.

Film iz Cannesa tudi v Sarajevo Benicio del Toro se bo sarajevskemu občinstvu predstavil s svojo naslovno vlogo v drami režiserja Fernanda Leona de Aranoeja A Perfect Day, ki so jo premierno predvajali na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu.

Filmski veteran bo predaval mladim talentom Letošnji dobitnik častnega srca Sarajeva bo imel v sklopu programa Talents Sarajevo, namenjenega izobraževanju in povezovanju mladih filmskih ustvarjalcev iz jugovzhodne Evrope in južnega Kavkaza, tudi predavanje.

Jeseni že v novi vlogi Igralca, ki je v svoji karieri sodeloval s številnimi režiserji, kot so Paul Thomas Anderson, Oliver Stone, Robert Rodriquez, Peter Weira, George Huanga, Abela Ferrar, Guy Ritchie in drugi, domo kmalu lahko gledali v novem filmu z naslovom Sicario Denisa Villeneuvea.

Ne spreglejte