SiolNET. Trendi Film in TV
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšne vloge v tujih filmih in serijah dobiva Slovenija?

4

termometer

 | Foto:
Po zaslugi Katarine Čas, Michaela Moora in Laibach je Slovenija vedno bolj vidna tudi v tujih filmih, serijah in televizijskih oddajah. Pogledali smo, kakšne vloge ji dodeljujejo.

Slovenija se v tujih filmih in serijah pojavlja le redko, zato je bilo iskanje tovrstnih pojavov dolgo časa rezervirano za filmske sladokusce in sladokuske.

Slovenijo oziroma Ljubljano smo na primer lahko opazili na zemljevidu v filmu o Jamesu Bondu, Iz Rusije z ljubeznijo, nekoliko manj smo bili zadovoljni, ko je bila ena od domnevno neprivlačnih deklet ob vstopu v Veliko Britanijo v filmu Ali G-ja poslana nazaj v Slovenijo.

Z uspehom Katarine Čas v Hollywoodu se je to nekoliko spremenilo, saj je bila Slovenija tudi po njeni zaslugi večkrat omenjena v filmu Volk z Wall Streeta, poleg Jona Stewarta in Stephena Colberta pa je v zadnjem obdobju našo državo večkrat opazil John Oliver, v ZDA živeči britanski komik; ta je na primer število zaprtih oseb v ZDA primerjal s številom prebivalcev in prebivalk Slovenije, pred kratkim pa je nekaj minut posvetil skupini Laibach.

Od omembe v Sicku do obiska Ljubljane Sloveniji se vidnejša vloga obeta v novem filmu Michaela Moora, ki je del svojega dokumentarca Where To Invade Next aprila snemal tudi v Ljubljani; Moore je Slovenijo sicer prvič omenil v dokumentarcu Sicko, v katerem je kot prikaz slabega zdravstvenega sistema predvajal odlomek iz serije Naša mala klinika.

Omenjeni prizor je v montaži, ki jo je na YouTubu objavil uporabnik Chicken Shaped Country, ki je zbral pet primerov, ko je v tujih filmih na tak ali drugačen način omenjena Slovenija. Tako lahko v filmu Teci Lola, teci v ozadju vidimo povečan bankovec za sto tolarjev, v filmu Zorro pa Antoniu Banderasu predlagajo igro pola, kot ga igrajo v Sloveniji, na kar Banderas odvrne: "Lepo mesto", a ga izzivalec popravi, da gre za državo. V montaži sta tudi že omenjena filma Volk z Wall Streeta ter Ali G Indahouse.

Slovenske korenine ima tudi Veronika Deklava, lik, ki ga v filmu Veronika se odloči umreti igra Sarah Michelle Gellar. Film je bil posnet po romanu Paula Coelha, ki se dogaja v Ljubljani, ameriški filmski ustvarjalci pa so zgodbo prestavili v New York.

Tihotapske poti, nori znanstveniki in članstvo v Natu

Kar nekaj omemb Slovenije lahko najdemo tudi v televizijskih serijah. Kot omenjajo na forumu revije Joker, je Slovenija v seriji Sopranovi omenjena kot država, prek katere poteka tihotapljenje avtov:

V Zahodnem krilu je omenjena kot ena od držav, za katere članstvo v Natu se zavzemajo ZDA. Predstavnica za odnose z javnostmi v Beli hiši se zaradi kopice naštetih majhnih držav pošali, ali bodo Fredonio, mesec dni živečo republiko v Teksasu, ki je nastala v 19. stoletju kot poskus osamosvojitve izpod Mehike, kar izpustili.

V seriji Eureka v enem od delov ugotovijo, da je eden od osumljencev, ki naj bi stal za nenavadnim spreminjanjem kovin v zlato, iz Slovenije:

Slovenski jezik pa slišimo v seriji Louisa C. K., v katerem igra Ursula Parker, ki ima slovenske korenine; je namreč hčerka slovenske skladateljice Jerice Oblak - Parker. Med iskanjem začne govoriti slovensko: "Zelo me skrbi! Kje si? Kje si, kaj delaš?"

Ste omembo Slovenije v kakšnem tujem filmu ali seriji pred kratkim zasledili tudi vi?

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin