Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2009,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 8. 2009, 19.07

8 let

Ema Kugler na festivalu "drznih, izvirnih, videnih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Celovečerni film Eme Kugler Za konec časa (For the End of Time) je bil v močni konkurenci sprejet na mednarodni filmski festival v Strasbourgu.

Festival je zavezan tako "odpadniškim" filmskim ustvarjalcem kot nekoliko bolj tradicionalnim. Kuglerjeva se vsekakor prišteva med prve. Desetdnevni festival v Strasbourgu, ki se je opremil s sloganom Bodi drzen, bodi izviren, bodi viden, se je začel danes, film Za konec časa pa bo na sporedu 1. septembra. Obiskovalci festivala si bodo lahko ogledali 25 celovečercev in približno 100 kratkometražnih filmov, piše na festivalski spletni strani.

Za konec časa pa bo na sporedu 1. septembra

Četrti celovečerni film Eme Kugler, ki je za svoje delo leta 2008 prejela nagrado Prešernovega sklada, se bo za festivalsko nagrado potegoval v kategorijah najboljši eksperimentalni film in kostumografija. Ema Kugler velja za tisto umetnico, ki večino filma naredi sama in običajno skoraj brez sredstev. Film Za konec časa ne podpisuje le kor režiserka, temveč tudi kot scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka.

Film o nezmožnosti spoja duše in telesa

Tako kot za njene minule projekte tudi Za konec časa velja, da gradi na izraziti simboliki, ki je že skoraj tradicionalno bolje razumljena na tujem kot doma. Sicer pa se distribicija filma v Sloveniji v sklopu art mreže začne 22. septembra v izolskem kinu Odeon, oktobra bo film na ogled v Trbovljah, v Ljubljani pa bo od 18. oktobra na ogled v Kinodvoru.

V obrazložitvi za nagrado Prešernovega sklada so zapisali, da umetnica s svojim delom "dokazuje, da je celostna umetnina ultimativni umetniški izraz". V njenih delih je napetost med življenjem in smrtjo inscenirana do skoraj otipljive prezence, je leta 2008 pisalo v obrazložitvi in kar nenazadnje velja tudi za njen zadnji film Za konec časa.

Za konec časa je film o duši, o telesu in o nezmožnosti spoja teh dveh entitet, ki tvorita civilizacijsko formo, ki se imenuje človek. V glavnih vlogah nastopajo Maja Delak, Igor Samobor in Marko Mandič. Film je narejen v dveh različicah. Zgodbo za angleško pripoveduje ženski glas v offu Lydie Lunch, svetovno znane ameriške pevke in performerke. Slovensko različico pripoveduje Romana Šalehar.

Ne spreglejte