Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
9.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 22. 6. 2014, 9.01

8 let

Blejsko jezero je razsvetlil zvezdniški blišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S podelitvijo zvonov želja se je končal prvi blejski filmski festival. Nagrada za najboljši igrani celovečerec je odšla v sosednjo Avstrijo za film Temna dolina (The Dark Valley).

Z najdaljšim dnem v letu in večerno slovesnostjo na blejskem otoku se je končal prvi mednarodno angažirani filmski festival v Sloveniji, ki nam je v preteklih dneh postregel s projekcijami osmih igranih celovečercev in osmih dokumentarcev na temo vode ter pestrim spremljevalnim programom.

Žirijo najbolj očaral avstrijski vestern Žirija za celovečerne igrane filme, ki so jo sestavljali predsednica Caterina Murino ter člana Boris Cavazza in Ante Novaković, je za najboljši igrani celovečerec festivala razglasila film avstrijskega režiserja Andreasa Prochaska Temna dolina (Das finstere Tal) – zgodbo o tujcu, ki v 19. stoletju prijezdi v alpsko dolino, kjer odkrije temačno skrivnost.

Ker se režiser zaradi snemanja svojega novega filma podelitve ni mogel udeležiti, je nagrado v njegovem imenu iz rok ameriškega zvezdnika Armanda Assanteja prevzel soscenarist filma Martin Ambrosch.

Med igralci slavila Američanka in Belgijec Zvon želja za najboljšo igralko je prejela ameriška igralka Viviana Leo, ki je žirijo prepričala s "pogumnim, svežim, spontanim in improvizacijskim" nastopom v filmu Beli aligator (The White Alligator). V moški konkurenci je slavil glavni igralec športne komedije V iskanju zeber (Scouting For Zebras), Belgijec Benoit Poelvoordee.

Gostja festivala Leova je nagrado prejela iz rok člana žirije Borisa Cavazze, v svojem zahvalnem govoru pa je pet dni, ki jih je preživela na Bledu, opisala kot najboljše obdobje svojega življenja.

Za najboljši dokumentarec razglašen Zadnji klic k oazi Žirija za dokumentarni program v sestavi predsednice Hanke Kastelicove, Lučke Kajfež Bogataj in Claudie Corbelli je nagrado za najboljši dokumentarec podelila filmu Zadnji klic k oazi (Last Call at the Oases) ameriške avtorice Jessice Yu. Režiserka se je žiriji zahvalila prek videa, ob tem pa pohvalila organizatorje festivala, ker so posebno pozornost namenili problematiki vode.

Občinstvo vzljubilo film, ki bi ga "moralo" sovražiti Nagrado občinstva je podelila slovenska igralka in članica odbora BFF Tanja Ribič. Gledalce je najbolj navdušil nadrealističen, v enem neprekinjenem kadru posnet in večkrat nagrajen celovečerni prvenec iranskega režiserja Shahrama Mokrija Riba in mačka (Fish & Cat). Mokri je ob sprejemu nagrade dejal, da ga je ta zanj veliko presenečenje, saj je pričakoval, da bo njegov film večina gledalcev sovražila.

Ob petih podeljenih zvonovih želja sta si posebno omembo žirije prislužila še celovečerni film 28 šrilanškega režiserja Prasanna Jayakodyja ter dokumentarni film Moje ime je Sol (My Name is Salt) indijske avtorice Faride Pasha.

Spominčice v slovo Na slovesnosti – ta je potekala ob čudoviti kulisi blejskega jezera – je zbrane nagovoril direktor BFF Branko Đurić. Đuro je dejal, da ga ta večer prevevajo mešani občutki: po eni strani je vesel, ker jim je uspelo izpeljati odličen festival, po drugi strani pa žalosten, ker se je ta končal.

Podelitev je sklenil Vlado Kreslin, ki je nagrajencem in povabljencem odpel Spominčice. Zbrani so se strinjali, da jim bo prva izdaja blejskega filmskega festivala ostala v lepem spominu.

Ne spreglejte