Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hobit Gospodar prstanov

Sreda, 29. 1. 2014, 12.35

8 let

Bi živeli med hobiti in škrati? Zdaj lahko!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trilogiji Gospodar Prstanov in Hobit sta nekatere navdihnila do te mere, da so z imeni Tolkienovih likov poimenovali cela naselja.

Na Nizozemskem boste tako v mestecu Geldrop našli naselje, kjer je prav vsaka uličica poimenovana po enem izmed likov iz Tolkienovih fantazijskih zgodb. Glavna ulica seveda nosi ime slavnega pisatelja, čigar pero je ustvarilo Srednji svet, vse druge pa se ponašajo z imeni junakov iz njegovih knjig, med katerimi pa začuda ne bomo našli osrednjega lika, Bilba Bagginsa.

Naselje, ki je bilo zgrajeno med letoma 1998 in 2000, ima skupaj 107 ekskluzivnih domov, namenjenih petičnežem, ki cenijo napredno, moderno arhitekturo. Tako je korelacija med Tolkienovimi knjigami in omenjenim naseljem le v poimenovanju, hiše pa so, v nasprotju s tistimi v pisateljevih zgodbah, zgrajene trdno nad zemljo z višino stropa, primerno za ljudi.

Tudi na jahti Da pa ne bi ostali le na kopnem, so se pisateljevi oboževalci odločili tudi za plovbo po morju, podpisano z njegovim imenom. Pisateljevo ime je jahta dobila leta 1994, danes pa na krov sprejme od 20 do 90 ljudi, ki se lahko udeležijo team buildingov in zasebnih morskih avantur, saj bodo na krovu deležni gostoljubja, ki so ga vajeni tudi na kakšnem pomorskem hotelu – križarki. Pisateljev je med največjimi Tolkienov velikan je ime enega največjih in najstarejših dreves v kanadski divjini, ki se lahko pohvali s premerom 4,76 metra. Gre za cedro, ki spada v skupino še posebej ogroženih rastlin. Kanadske oblasti so zato še posebej pazljive, da preprečujejo njihovo nedovoljeno sečnjo. Enemu izmed dreves so tako nadeli pisateljevo ime in mu s tem izkazali posebno čast, ki jo predstavljajo stoletja rasti. Kanadčani ob tem upajo, da bo drevo navdihovalo prihodnje rodove tako, kot danes ljudi po vsem svetu navdihujejo Tolkienove zgodbe.

Ne spreglejte