Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Batman

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 11.15

8 let

Batkid navdušil San Francisco in svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
San Francisco je za en dan postal Gotham City, svet pa je navdušeno pozdravil petletnega Milesa Scotta, ki se je kot Batkid postavil po robu zlikovcem.

Ne, ne gre za izmišljotino kakega scenarista, ki bi se ubadal z zgodbo o superjunaku. Gre za popolnoma resničen dogodek, ki se je prejšnji petek zgodil na zahodni strani Združenih držav Amerike.

Dobrodelna organizacija Make-A-Wish je namreč petletniku, ki se že skoraj vse življenje bojuje z levkemijo, v San Franciscu uresničila njegovo eno in edino željo: da en dan preživi kot njegov najbolj priljubljen superjunak Batman.

Pri dogodku je sodelovalo več kot 12 tisoč prostovoljcev, ki so bodisi kot zlikovci zganjali norčije bodisi kot "naključni" mimoidoči klicali na pomoč. In pomagal jim je Batkid, najmogočnejši od najmogočnejših superjunakov, skupaj s svojim vzornikom Batmanom v pravem batmobilu.

Batkidu je uspelo nemogoče: v enem samem dnevu je preprečil rop banke, rešil ugrabljeno maskoto tamkajšnjega nogometnega moštva San Francisco Giants, dezaktiviral bombo, se bojeval z Riddlerjem in Pingvinom, dvema najbolj zagrizenima zločincema, ki Batmanu neprestano dihata za ovratnik, ter pred gotovo smrtjo rešil damo v težavah. Na koncu je iz rok župana San Francisca Eda Leeja prejel tudi ključ mesta.

Dogodek je sprožil val navdušenja tako med prebivalci mesta kot tudi na internetu.

Za njegovo herojsko obnašanje so se Milesu zahvalili studio Warner Bros. in DC Comics, pa tudi moštvo San Francisca Giants, saj je rešil njegovo maskoto, tjulnja Loua. Prav tako sta zahvalo, ker je rešil mesto, podala FBI in ministrstvo za pravosodje.

Igralec Stephen Amell, ki v TV-seriji Puščica (Arrow) upodablja zamaskiranega junaka z zeleno kapuco, je za Milesa, oblečen v svoj lik, posnel zahvalni video, v katerem se sprašuje, kako to, da na ulicah ni več zločincev, nato pa ugotovi, da je Batkid opravil vse delo.

Tudi igralke Anna Kendrick, Olivia Munn in Alyssa Milano ter pevec Nick Lachey so na svojih računih na Twitterju izrazili navdušenje nad malčkom.

O podvigih Batkida so se razpisali tudi trije filmski Batmani, dva pretekla in eden, ki to šele bo. Christian Bale (Batmana je upodobil v Nolanovi trilogiji o Temnem vitezu) je povedal: "Prižgal sem televizijo in kar naenkrat zagledal malega nadobudneža, kako teče po ulicah San Francisca in rešuje ljudi. Zdelo se mi je nadvse ganljivo." Michael Keaton, Batman iz originalnih dveh Burtonovih mojstrovin, je dodal, da se mu je zdela Milesova preobrazba v superjunaka ena najbolj prikupnih stvari, kar jih je kdaj videl. Ben Affleck, ki bo nekoliko utrujenega in postaranega Batmana upodobil v prihajajočem Snyderjevem spektaklu Batman vs. Superman, pa je izjavil, da je "Miles najboljši Batman vseh časov".

Zagotovo največje priznanje je prišlo iz ust samega predsednika Baracka Obame, ki je prav tako čestital Milesu za njegovo požrtvovalnost in pogum.

Ne spreglejte