Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 13.20

8 let

Aubrey Plaza: brezizrazna sarkastična najstnica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igralka, ki je gledalce osvojila z zase značilnim sarkastičnim pristopom do svojih komičnih vlog, med katerimi izstopa serija Parki in rekreacija.

Življenje danes osemindvajsetletne igralke se je spremenilo pred komaj štirimi leti – takrat se je iz New Yorka odpravila na Zahodno obalo ZDA, kjer se je udeležila avdicije za filmski projekt scenarista in režiserja Judda Appatowa, ki je pod imenom Komiki združeval glavne igralce Adama Sandlerja, Setha Rogena in Leslie Mann. Aubrey Plaza si na koncu ni priborila le te vloge, temveč tudi eno od stranskih vlog v režijskem projektu Edgarja Wrighta, Scott Pilgrim proti svetu. Za piko na i se ji je sreča nasmehnila celo z vlogo, ki ji je najverjetneje prinesla največjo merico prepoznavnosti – vlogo v humoristični seriji Parki in rekreacija, mokumentarcu, ki je vsaj sprva očitno spominjal na uspešnico Pisarna.

Preden je začela pohajkovati po poti komedije, se je kot veliko bodočih igralcev preživljala kot natakarica, obenem pa se na lestvici počasi vzpenjala tudi v stroki, v kateri deluje danes. Svojo domačo zvezdno državo Delaware je zapustila, zato da se je lahko preselila v New York oziroma neposredno bližino gledališča Upright Cizitens Brigade, znanega kot kalilnica mladih talentov. Svojo pot na televiziji je začela kot pripravnica na Saturday Night Live, potem pa na televiziji NBC dobila službo pomočnice.

Kako naslediti Adama Sandlerja? Mladenka se je večkrat kot stand-up komičarka pojavila tudi na newyorških odrih. Pravzaprav je delček svojega prvega nastopa posnela in ga uporabila v prijavi na avdicijo komedije Komiki. Tretjič je na odru stala zato, ker jo je režiser Apatow prisilil, da za mikrofon poprime po tem, ko je občinstvo že navdušil Adam Sandler. "Pred nastopom sem si rekla: zdaj lahko samo zablestim ali pa doživim totalen poraz. Adam pred tem stand-upa ni izvajal že leta – prišel je na oder in prejel dvajsetminutno stoječe ploskanje, meni pa je šlo v zaodrju na jok. Ko sem stopila na oder, sem imela srečo, da sem se z občinstvom uspela hitro povezati. Ko se moraš, se take stvari hitro naučiš." Aubrey tako na televiziji kot na odrskih deskah svoje nastope opremi z zase značilno mimiko – mimiko, ki pravzaprav ne obstaja. Gre namreč za eno tistih igralk oziroma komedijantk, ki svoj humor projicira na brezizrazen način, zaradi česar večkrat še toliko bolj učinkuje.

Najstniški videz je lahko velika prednost Kot rečeno je Aubrey na televizijskih zaslonih že nekaj let mogoče videti v koži April Ludgate serije Parki in rekreacija. "Je študentka, ki v vladnemu oddelku za parke in rekreacijo v mestecu Pawnee v Indiani opravlja pripravništvo. Je malce čudaška in zlobna, tam pa je samo zaradi tega, da dobi potrebne kreditne točke."

Čeprav ima Aubrey med svojo vidnejšo igralsko kariero krepko več kot dvajset let, se zdi, da ji filmski ustvarjalci večkrat pripišejo vloge svojeglave najstnice. "Mislim, da je zelo težko najti igralce, ki so dejansko stari šestnajst let, hkrati pa imajo večletne izkušnje z improvizacijo. Sama na primer zmorem slediti tako Sethu Rogenu kot Tini Fey in vsem tovrstnim igralcem, obenem pa sem videti mlajša, kot v resnici sem."

Premagala svojo brezizraznost Serija Parki in rekreacija je z 20. septembrom že odprla svojo peto sezono, še letos pa bo distribucijsko premiero doživela tudi komedija Safety Not Guaranteed, ki hkrati pomeni njeno prvo glavno filmsko vlogo. Ta pa je bila napisana posebej zanjo. "Zelo mi laska, ker je vloga namenjena samo meni. Vesela sem tudi, ker je scenarij dober in ne zanič – ker je napisan zame, ne vem, ali bi ga lahko odklonila. Iskala sem nov film, v katerem bi lahko uporabljala svoje obrazne mišice oziroma več mimike, kot jo navadno."

Aubrey se je v filmu sicer vživela v vlogo pripravnice v uredništvu revije, ki se odloči, da bo raziskala časopisni oglas, v katerem nekdo išče partnerja za potovanje po času. "Zdelo se mi je, da vloga na začetku filma na zelo organski način predstavlja tisto, v čemer so me gledalci navajeni – v vlogi sarkastične, depresivne pripravnice, ki pa se skozi film preobrazi v popolnoma drugo osebo. Vloga Darius mi je velik izziv predstavljala tudi zato, ker gre za mojo prvo glavno vlogo. Kako jo na najboljši način predstaviti občinstvu? Bilo je vznemirljivo, hkrati pa me je bilo tudi prekleto strah."

Ne spreglejte