SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

23. Liffe: Slavje režiserk, vodomec odletel v Srbijo

2

termometer

S podelitvijo nagrad in projekcijo drame Zveri južne divjine se je odvila sklepna slovesnost 23. Ljubljanskega filmskega festivala, ki se bo s projekcijami zmagovalnih filmov dokončno poslovil jutri.

Letošnjega vodomca, glavno nagrado festivala, ki jo po izbiri mednarodne žirije podelijo neuveljavljenemu režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive, je prejela srbska režiserka Maja Miloš za svoj kontroverzni celovečerni prvenec Klip – drzen in uporniški portret mlade Srbije, ki poskuša socialne probleme in brezvoljnost utopiti v seksu, drogah, glasbi in labirintu komunikacijske tehnologije.

Nagrado FIPRESCI je prejel švicarski kandidat za tujejezičnega oskarja Otrok iz zgornjega nadstropja režiserke Ursule Meier, občinstvo je nagrado zmaj podelilo filmu Lore, nemško-avstralsko-britanski koprodukciji režiserke Cate Shortland. Nagrado za najboljši kratki film je mednarodna žirija dodelila filmu Tuba Atlantic norveškega režiserja Hallvara Witza.

Sklepna slovesnosti 23. Ljubljanskega filmskega festivala se je torej odvila v znamenju žensk, saj so na njej slavile kar tri režiserke. Razglasitvi zmagovalcev je sledila projekcija filma Zveri južne divjine, prejemnika velike nagrada žirije letošnjega filmskega festivala v Sundanceu.

Nagrada za kratki film uvod v kratko slovesnost Občinstvo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, sestavljeno iz povabljencev, predstavnikov sedme sile in običajnih obiskovalcev, ki so si pravočasno zagotovili vstopnice, je na začetku ogrela tolkalna skupina Trio Per UNO. Glasbenemu uvodu v kratko in jedrnato prireditev, ki jo je povezoval igralec Branko Završan, je sledilo osrednje dejanje – razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad.

Prva nagrada večera je šla v roke mlademu norveškemu režiserju Hallvaru Witzu za kratki film Tuba Atlantic. Nagrado je razglasila članica mednarodne žirije Urška Kos, ki je odločitev o zmagovalcu pospremila z besedami, da gre za "najbolj smešno filmsko upodobitev sovraštva do ptičev po Hitchcocku, za najbolj nerodnega angela v filmu po Clarenceu Odbodyju, za film, ki nam je pokazal, kaj zmore največja tuba na svetu in, ne nazadnje, ker je tako zelo nespoštljiv".

Ker je bil režiser zaseden z ustvarjanjem novega projekta, se je zbranim zahvalil prek videoposnetka, nagrado pa je v njegovem imenu prevzel programski direktor festivala Simon Popek. Posebno omembo žirije si je prislužil tudi kratki film Francija, ki se zgodaj prebuja.

Slavje režiserk Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejel film Otrok iz zgornjega nadstropja – presunljiva zgodba o odraščanju, ki dosledno sesuje mit Švice kot dežele, kjer se prebivalcem cedita med in mleko. Žirija v sestavi Katharine Dockhorn, Igorja Harba in Marka Njegića je o švicarskem kandidatu za tujejezičnega oskarja zapisala, da gre za "izvrstno odigrano in zrežirano dramo o dveh plateh sodobne Evrope in njunem trčenju, z enim najbolj nepozabnih koncev nedavne filmske zgodovine".

Ursula Meier, prva od treh nagrajenk večera, se slovesnosti ni mogla udeležiti zaradi promoviranja filma v ZDA. Nagrado je v njenem imenu prevzel Simon Popek, ki je obljubil, da je ta večer zadnjič na odru.

Sledila je nagrada občinstva zlati zmaj. Med 38 filmi, ki so jih gledalci ocenjevali, je občinstvo najbolj navdušil film Lore, nemško-avstralsko-britanska koprodukcija režiserke Cate Shortland. Zgodbo o skupini zapuščenih nemških otrok, ki se po drugi svetovni vojni odpravijo na potovanje in ki tedaj spoznajo novo resničnost, drugačno od njihove privzgojene podpore Hitlerju, so obiskovalci ocenili s povprečno oceno 4,64. Nagrado je v režiserkinem imenu prevzel igralec iz filma Kai-Peter Malina.

Drugi najbolje ocenjen film festivala, Srečni ljudje v tajgi nemškega mojstra Wernerja Herzoga, je prejel povprečno oceno 4,63, temu pa je sledila melanholična drama Še enkrat, Camille francoske režiserke Noémie Lvovsky, ki je prejela povprečno oceno 4,50.

"Pisan ptič" srbskemu Klipu Vrhunec večera je bila podelitev osrednje nagrade vodomec, za katero so se potegovali filmi iz sekcije Perspektive, o zmagovalcu pa je odločala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali hrvaški režiser Goran Dević, italijanski filmski ustvarjalec, kritik in kustus Donatello Fumarola in dolgoletna vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke Lilijana Nedič.

Vodomca si je prislužil kontroverzni film Klip srbske režiserke Maje Miloš, o katerem je žirija zapisala, da "se odlikuje z globokim razumevanjem določene življenjske realnosti, iz katere je ustvarjalka črpala tudi navdih za svojo močno, suvereno filmsko govorico".

Vodomca je podelil pomočnik predsednika uprave Telekoma, d. d., Marko Jagodič, ki se ni držal uradne obrazložitve, pač pa je izročitev nagrade pospremil s simpatičnim nagovorom: "Vodomec je pisan ptič, tako kot so pisane zgodbe, ki so jih v svojih filmih predstavili mladi režiserji." Nagrado, "pisanega ptiča", sta iz njegovih rok v imenu režiserke prevzela glavna igralka filma Klip, 16-letna Isidora Simijonović, in direktor fotografije Vladimir Simić.

Za zamudnike še nekaj projekcij Kratki in jedrnati sklepni slovesnosti je sledila projekcija filma Zveri južne divjine, prejemnika velike nagrade žirije letošnjega filmskega festivala v Sundanceu, ki pa ni bila zadnja v sklopu letošnjega festivala. Ljubitelji sedme umetnosti si lahko filme na rednih projekcijah ogledate še danes, zmagovalne filme – Klip, Otrok iz zgornjega nadstropja in Lore – pa si boste lahko ogledali na jutrišnjih dodatnih projekcijah v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, s katerimi se bo 23. Liffe dokončno poslovil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin