Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Festival Ljubljana

Torek, 30. 7. 2013, 7.29

8 let

V Križankah koncert Mariinskega gledališča pod taktirko Gergijeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Križankah bo nocoj v sklopu Ljubljana festivala nastopil Simfonični orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva, s solistom na klavirju Dmitrijem Majborodo.

Orkester Mariinskega gledališča velja za enega najstarejših ruskih ansamblov, pod vodstvom Gergijeva pa deluje od leta 1996.

Ruski glasbeniki bodo na nocojšnjem koncertu izvedli Uverturo iz opere Tannhäuser Richarda Wagnerja, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16 Edvarda Griega ter Simfonijo št. 4 Petra Iljiča Čajkovskega.

Simfonični orkester Mariinskega gledališča je bil ustanovljen leta 1783, ko je vladala Katarina Velika. Od začetkov do ruske revolucije se je imenoval Ruski cesarski operni orkester. Leta 1935 ga je Stalin preimenoval v orkester in balet Kirov, od leta 1992 pa nosi svoje staro ime Mariinski.

Gergijev je začel z orkestrom Mariinskega gledališča sodelovati leta 1978, od leta 1996 pa je njegov umetniški in glavni direktor. Z njegovim prihodom se je operni repertoar krepko razširil, simfonični orkester pa se lotil tudi drugih velikih koncertnih del, kot so simfonije Gustava Mahlerja, Ludwiga van Beethovna ter Wolfganga Amadeusa Mozarta. Leta 2008 so mednarodni glasbeni kritiki Simfonični orkester Mariinskega gledališča uvrstili med 20 najboljših na svetu.

V Križankah bo z orkestrom kot solist nastopil mladi pianist Dmitrij Majboroda (1993). Ta je že z 11 leti zmagal na mednarodnem tekmovanju pianistov v Sankt Peterburgu, leta 2006 pa je na Dunaju osvojil tretje mesto na evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov. Posebno pozornost je zbudil na festivalu v ameriški Ravinii z odlično interpretacijo niza skladb Sergeja Rahmaninova, piše na spletni strani festivala.

Orkester Mariinskega gledališča bo sicer pod taktirko Gergijeva 2. in 3. septembra v sklopu Ljubljana festivala ob letošnji 200-letnici rojstva Richarda Wagnerja izvedel prva dva dela tetralogije Nibelunški prstan - Rensko zlato in Valkira. V letu 2014 bosta nato na vrsti še Siegfried in Somrak bogov.

Ne spreglejte