Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 10. 9. 2013, 14.46

8 let

Ljubljana Festival se končuje z dobro obiskanostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
61. Ljubljana Festival se danes zvečer poslavlja z baletom Bratje Karamazovi, pod katerega se je kot koreograf in režiser podpisal Boris Eifman.

Program, vreden 2,5 milijona evrov, si je letos ogledalo približno 52 tisoč obiskovalcev. Nastopilo je prek 2500 umetnikov, med njimi imena, kot so Ars Electronica, 2Cellos, Béjart Ballet, María Pagés, Miloš Karadaglić, Gewandhaus Orkester Leipzig in dirigent Riccardo Chailly, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga in dirigent Valerij Gergijev ter Akademski državni balet Borisa Eifmana. Znani so vrhunci za poletje 2014.

"Čeprav je vsak poletni festival poseben izziv, ki na koncu prinese zadovoljstvo in še večja pričakovanja za naprej, smo z letošnjim še prav posebej zadovoljni. Kljub negotovemu gospodarskemu položaju in negativni klimi v družbi lahko mirno rečemo: uspelo nam je.

Uspelo nam je zahvaljujoč zvestemu in novemu občinstvu, zaupanju sponzorjev, donatorjev in Mestni občini Ljubljana ter njenemu županu Zoranu Jankoviću, ki v kulturi vidijo priložnosti, ter medijem, ki ste spremljali naša prizadevanja, da bi poletno dogajanje v prestolnici obogatili s skrbno izbranim vrhunskim programom," je na današnji novinarski konferenci dejal Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala.

61. Ljubljana Festival je potekal med 27. junijem in 10. septembrom, v okviru spremljevalnega programa pa so že 18. junija v Križevniški cerkvi odprli razstavo fotografij Véronique Vial Pred deseto. Skupno se je zvrstilo 52 prireditev, dve razstavi, 13 delavnic za otroke in mladino, Mednarodna likovna kolonija; gostili so tudi izobraževalni projekt Akademija Branimir Slokar. Prireditve 61. Ljubljana Festivala si je ogledalo približno 52 tisoč obiskovalcev.

Program prireditev Ljubljana Festivala 2013 je stal 2.500.000 evrov. Mestna občina Ljubljana, ki sicer pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške, je za program prispevala milijon evrov, ministrstvo za kulturo RS pa 35.600 evrov. Prilivi od prodanih vstopnic znašajo 540 tisoč evrov, prilivi sponzorjev in donatorjev pa 780 tisoč evrov. V središče 61. Ljubljana Festivala so postavili obletnici glasbenih genijev, 200-letnici rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija, ter izjemno umetniško ustvarjalnost Rusije.

Med drugim so nastopila imena, kot so Ars Electronica, 2Cellos, Béjart Ballet, María Pagés, Miloš Karadaglić, Gewandhaus Orkester Leipzig in dirigent Riccardo Chailly, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga in dirigent Valerij Gergijev ter Akademski državni balet Borisa Eifmana. Prireditve v okviru 61. Ljubljana Festivala je ustvarilo prek 2500 umetnikov iz približno 40 držav, za poročanje se je akreditiralo okrog 700 novinarjev, fotografov in snemalcev.

Najdražja produkcija 61. Ljubljana Festivala sta bili operi Rensko zlato in Valkira. Vredna je pol milijona evrov. Prvič v zgodovini poletnega festivala so se njegovega odprtja udeležili kar štirje člani cesarskih oziroma kraljevih družin: njuni cesarski visokosti japonski princ in princesa Akishino ter njuni kraljevi visokosti grof Wesseški in grofica Wesseška. Med nastopajočimi sta bila dva orkestra, ki se lahko pohvalita z nekaj stoletij dolgo tradicijo. Korenine Gewandhaus Orkestra Leipzig segajo v leto 1743, Orkestra Mariinskega gledališča pa v leto 1783. Dvakrat so napolnili Kongresni trg in druga prizorišča festivala; ponovno se je potrdilo, da je tudi poletno gledališče v Križankah, potem ko so oder nadgradili z akustično školjko, izjemna lokacija za prirejanje in uživanje v klasičnih koncertih.

Ekipa Festivala Ljubljana pa tudi po koncu poletnega dogajanja ne miruje. Darko Brlek je na novinarski konferenci napovedal program 21. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. V sezoni 2013/2014 bodo nastopili: Eva Vrtačnik, oboa, Davorin Mori, klavir, Janez Uršej, saksofon (12. 12.); Mirella Hagen, samospevi (15. 1.); Dmitrij Braginski (12. 2.); Trobilni kvintet Contrast (4. 3.) in Trio Rupnik (2. 4.).

Ne spreglejte