SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

UNP - čist, zanesljiv in uporaben vir energije

1

termometer

V sodobnem svetu, predvsem razvitih državah, je uporaba utekočinjenega naftnega plina (UNP) zaradi ekoloških in energetskih prednosti v primerjavi z drugimi energenti ...

... že nekaj desetletij uveljavljena, uporabniki pa so dodatno vzpodbujeni s finančnimi ugodnostmi s strani vlad in zato UNP danes zadovoljuje potrebe po energiji več kot 120 milijonov Evropejcev. Butan plin ni samo distrituter UNP, ampak sodeluje pri celotnem procesu postavitve sistema ogrevanja, poleg tega pa njihovi strokovnjaki skrbijo, da so ogrevalni sistemi redno vzdrževani in da je plina vedno dovolj. Dejstva: - UNP je stranski produkt, ki nastane pri predelavi surove nafte in zemeljskega plina – torej ali ga uporabimo ali izgubimo - zanesljiva dobava (proizvodnja v Evropi in drugod), neodvisen od transferja po plinovodih; 94 odstotkov Evropskih potreb po UNP je tudi proizvedenih v Evropi - nima škodljivih oziroma potencialno nevarnih odpadnih snovi - nima skritih škodljivih posledic za okolje - energetsko učinkovit Energetska vrednost 1 kg propana je enaka: • 3-6 kg lesa • 1,5 do 2 kg premoga • 1,33 l kurilnega olja • 1,21 m3 zemeljskega plina • 12,88 kWh električne energije

UNP – možnosti uporabe

Butan plin ni samo distributer UNP, ampak sodeluje pri celotnem procesu postavitve sistema ogrevanja, poleg tega pa njihovi strokovnjaki skrbijo, da so ogrevalni sistemi redno vzdrževani in da je plina vedno dovolj. V Sloveniji je UNP uveljavljen predvsem pri uporabi za ogrevanje, vendar se lahko uporablja tudi za pripravo tople sanitarne vode, kuhanje, osvetljevanje, v gostinstvu za peko, v industrijski proizvodnji, v kmetijstvu za sušenje žit, ogrevanje farm, v transportu kot pogonsko gorivo za vse vrste vozil. Poleg energetske učinkovitosti (izkoristek pri izgorevanju je 98-odstoten) je UNP čist in nestrupen, saj ob izgorevanju nastajata le vodna para in ogljikov dioksid, ne pa tudi pepel in trdi delci. Butan plin, ki sledi sodobnim ekološkim trendom in je na področju UNP v Sloveniji vedno uvajal novosti, omogoča uporabo UNP v kombinaciji s solarno energijo, kar je neposredna podpora obnovljivim virom energije.

Butan plin se vedno bolj uveljavlja tudi pri postavitvi povezanih plinskih sistemov na področju turizma in lokalnih skupnosti. Tako je pred leti zgradil plinski sistem v Izoli, ki je drugo največje »UNP mesto« v Evropi. Na področju turizma so v okviru izgradnje novega Park hotela Bohinj izvedli predelavo obstoječe plinske postaje, s katero se je napajal kompleks Vodnega parka, in sicer na novo, povečano potrebam planirane izvedbe kogeneracije na UNP. To omogoča sočasno proizvodnjo električne energije in toplotne energije, ki se uporablja za ogrevanje tako kompleksa pokritih bazenov Vodnega parka kot tudi novega Park hotela Bohinj. Glede na to, da se hotel nahaja nedaleč od čudovite, neokrnjene narave, je bila izbira energenta, ki ga bodo uporabili za ogrevanje, še toliko bolj pomembna. Leta 2007 so države članice Evropske unije sprejele odločitev, ki je postala znana kot Agenda 20-20-20, kar pomeni zmanjšanje emisij škodljivih izpustov za 20 odstotkov, povečati uporabo obnovljivih virov za 20 odstotkov ter zmanjšati potrebe po energiji za 20 odstotkov do leta 2020.

Boste tudi vi izbrali vir energije, ki lahko pomaga zmanjšati izpust škodljivih snovi v okolje?

Recimo, da za ogrevanje potrebujemo 10 000 kWh, kar pomeni, da porabimo 1000 litrov kurilnega olja, ki ob izgorevanju proizvede 2699 kg CO2 ali pa enakovredno 776 kg UNP-ja , ki ob izgorevanju proizvede 2251 kg CO2. Razlika torej znaša: 448 kg ali 16,6% CO2 manj; poleg manjšega prispevka CO2 pa so tu še manjše obremenitve ostalih škodljivih snovi, torej bistveno nižja stopnja emisij dušikovih oksidov.

www.butanplin.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin