Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
10.42

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

prenova doma hiša stanovanje prenova Mojster za vse

Četrtek, 5. 10. 2023, 10.42

6 mesecev, 3 tedne

Ste se naveličali svojega stanovanja in si želite, da bi delovalo bolj sveže?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
dnevna soba, kuhinja, dom, hiša, prenova, barve | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stanovanje se da polepšati hitro in poceni. Z nekaj triki. 

dnevna soba, kuhinja, dom, hiša, prenova, barve | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vsi imamo v svojih glavah veliko idej, kako bi polepšali svoje domovanje.  A domovi, v katerih živimo, včasih potrebujejo le tisto piko na i, da bi bili popolni. 

Kot pri modi pa tudi pri opremljanju doma veljajo določeni trendi. Vzorci, barve, materiali ... Vse tisto, kar naše domove dela sveže, vznemirljive in nikoli enake.  

Kako se lotiti sprememb v našem stanovanju? 

Pomembno je, da izberemo le tisto, kar nam je zares všeč, kar pristaja našemu osebnemu slogu. Dovolj je, če zamenjamo zavese, morda preprogo ali pa vsaj drobne dodatke, kot so pogrinjki in blazine. 

V stanovanje dodajte živahne barve 

Če poskušate svojo sobo opremiti še s končnimi dodatki, pa ne veste, kateri estetski del manjka, se morda odgovor skriva v živahnih barvah, ki dajo stanovanju posebno prostornost. Živahne barve omogočijo, da vaše stanovanje z različnimi kosi pohištva poživite in tako vanj vbrizgate življenje. Vendar pa pazite na ravnovesje, da ne bi pri tem prišlo do ravno obratnega učinka.  

Poživite stene 

Stene so platno vašega doma in ena največjih sprememb se zgodi, če stene samo prebelite v drugi barvi. Za drugačen videz lahko uporabite tudi tapete, s katerimi lahko naredite majhne poudarke. Zelo ugodna rešitev so tudi stenske nalepke, ki jih zlahka namestite in tudi odstranite. 

barvanje stene | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Novi dodatki 

Z modnimi dodatki lahko ustvarite popolnoma nov videz. Ključni kosi so: svetilke, blazine, odeje, zavese in preproge. Če v svojem stanovanju zamenjate samo to v barvah in vzorcih, ki se ujemajo, imate novo podobo stanovanja.  

Nikar ne tlačite vsega, kar vam je všeč, v en sam prostor. Stili se lahko med seboj tudi prepletejo, vendar v pravilnem razmerju, največkrat moderno s starinskim. 

Če ste po karakterju romantični in ljubite naravo in toplino domačnosti, potem se raje odločite za cvetlične potiske, podeželski ali baročni stil kot pa moderno pohištvo z ostrimi geometrijskimi linijami. Če vam je blizu vzhodnjaška ali orientalska kultura, potem v vaše stanovanje vnesite orientalske elemente, ljubitelji morja pa svoje stanovanje ovijte v mornarski stil. Počitniška hišica bo svojo očarljivost najbolje izražala, če jo boste opremili v domačem, toplem stilu, kot je podeželski, kjer prevladuje masivni les.

Prestavite pohištvo 

Čisto resno, prestavite zofo na sredino prostora, odmaknite manjše kose od sten, prestavite predalnike iz dnevne sobe v spalnico ali obratno. Poigrajte se z novimi možnostmi. Stanovanje bo gotovo videti popolnoma drugače. In nenazadnje – znebite se kakšnega kosa, ki vam že od vsega začetka ni všeč ali pa ga vsaj prebarvajte. 

Počistite navlako 

Znebite se vsega, česar nujno ne potrebujete. Pazite, da v prostor ne stlačite preveč stvari, kar zna delovati precej zadušljivo in povzroča občutek utesnjenosti. 

Posvetujte se o energiji 

Če ste človek, ki verjame v energijo feng šuj, potem boste stanovanje verjetno uredili po teh načelih. Zelo dobrodošlo pa je, če seveda imate to možnost, da izmerite različna sevanja v stanovanju in se po njih ravnate tudi pri lepotnih popravkih. Veliko ljudi namreč prisega na to, da so z ureditvijo energij in sevanj v stanovanju začeli tudi kakovostnejše življenje. 

Ne spreglejte