Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
21. 4. 2016,
18.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2016, 18.59

6 let, 7 mesecev

Stanovanje, odprto za družabne dogodke

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Ena od osrednjih želja pri zasnovi tajpeijskega stanovanja je bila, da v njem nastane velik dnevni prostor, v katerem bo mogoče gostiti veliko prijateljev.

S takšnim izhodiščem so se naročniki obrnili na arhitekte tajvanskega biroja KC. Zato je bila odločitev pri tlorisu jasna – spalni prostor bo majhen na račun velikega in odprtega bivalnega dela.

Dnevno sobo so tako povezali v eno s kuhinjo in jedilnico. Nastal je odprt in zračen prostor, v katerem pa so si arhitekti privoščili več oblikovalske glasnosti.

Materiala, ki zaokrožujeta notranjo opremo, sta beton in les, ki prostore mehča (foto: www.kcstudio.com). | Foto: Materiala, ki zaokrožujeta notranjo opremo, sta beton in les, ki prostore mehča (foto: www.kcstudio.com).

Od betona do lesa

Material, ki v domovanju prevladuje, je beton, v dialog s katerim na posameznih mestih stopajo lesene stene, ki prostor tako mehčajo. Namesto preproge se ploščice iz kuhinjskega otoka nadaljujejo pod jedilno mizo. Vzorci na njih pa v notranjo opremo vnašajo živahnost.

Načelu uporabnosti, ki ima tudi svoj jasen oblikovalski podpis, pa sledi tudi postavitev luči, ki ob funkciji osvetljevanja predstavljajo tudi prostorsko instalacijo. Ob betonskih stenah tudi napeljave po stenah in stropi prispevajo svoje k industrijskemu pridihu zasnove.

Živahnost vnašajo ploščice, ki se iz kuhinjskega otoka na tleh nadaljujejo kot preproga pod jedilno mizo (foto: www.kcstudio.com). | Foto: Živahnost vnašajo ploščice, ki se iz kuhinjskega otoka na tleh nadaljujejo kot preproga pod jedilno mizo (foto: www.kcstudio.com).

Postavitev pohištva v dnevni sobi s kuhinjo je prilagodljiva, in sicer z mislijo, da se prostor glede na potrebe, torej dogajanje v njem, lahko preprosto spreminja. Tako je ob mirnem popoldnevu in večeru lahko videti drugače, kot če se v njem pripravljajo na večerjo s prijatelji ali če se obeta celo večja zabava.

Pohištvo je v osrednjem delu glede na dogajanje v prostoru prilagodljivo (foto: www.kcstudio.com). | Foto: Pohištvo je v osrednjem delu glede na dogajanje v prostoru prilagodljivo (foto: www.kcstudio.com).

Manjša spalnica je svoje mesto dobila za lesenimi drsnimi vrati.

Spalni prostor je majhen na račun velike dnevne sobe (foto: www.kcstudio.com). | Foto: Spalni prostor je majhen na račun velike dnevne sobe (foto: www.kcstudio.com).

Ne spreglejte