Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2014,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Četrtek, 16. 10. 2014, 10.11

8 let

Sodoben dom za mlado športno družino s Koroške (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Na obrobju koroške prestolnice stoji moderna kockasta nizkoenergijska hiša, ki je bila za nekaj ur odprta za radovedneže in vse tiste, ki jih zanima podoben način gradnje.

Za majhnim gozdičkom koroške prestolnice stoji opazna moderna hiša, ki je last mlade družine, zaljubljene v šport, še posebej nogomet. Eden izmed boljših slovenskih nogometašev tako s svojo ženo in sinom že skoraj eno leto živi v Lumarjevi nizkoenergijski hiši, ki so jo na prekrasno soboto prijazno odprli tudi za radovedne novinarje.

Preproste linije tudi v hiši Podobno kot zunaj je hiša tudi znotraj zelo moderna, preprostih linij in podobnih barvnih odtenkov. Hiša nosi skoraj vse odtenke sive, od temne do svetle. Kaj drugače bi bilo težko pričakovati, saj sta lastnika navdušena barvna minimalista. "Poglejte naju, kakšne barve nosiva danes (smeh, op. p.). Vedno so nama bile všeč črna, siva in bela. To so barve, s katerimi lahko odlično kombiniraš barvne dodatke. Z rdečo vazo in vijoličasto sliko kaj veliko ne moreš zgrešiti," razložita svojo barvno preprostost.

Vsi prostori hiše, od kuhinje, dnevne sobe do spalnice in otroške sobe, so kombinacija teh treh barv, v otroški sobi malce spremembe dovoli le posteljnina in posebna postelja, ki da jasno vedeti, da v njej živi mladenič, zaljubljen v avtomobile.

200 kvadratnih metrov bivalne površine je razporejenih med dva prostora, bivalnega in spalnega. V spodnjih prostorih so kuhinja z veliko jedilnico, shrambo, velik dnevni prostor in stranišče, v zgornjem nadstropju pa so spalnica z garderobo, otroška soba z garderobo in dve kopalnici. Kot se za moderno hišo spodobi, je vsa oprema visokotehnološko dovršena in v zadnjih oblikovalskih trendih.

Navdihujoči citati krasijo bele stene Po celotni hiši so na stenah nalepljeni napisi, ki stanovalce vedno znova opominjajo na to, kaj je v življenju res pomembno. "Nad navdihujočimi citati sem bila navdušena, ko hiše še sploh nisva imela. Vem, da jih ima zdaj skoraj vsako gospodinjstvo, ampak meni so še vedno zelo všeč." Poleg citatov na posebnih mestih stojijo družinske fotografije in športne medalje.

Hiša ima veliko steklenih površin, ki intimnost bivanja povežejo z obdajajočo okolico. Posebej lep pogled na okolico je z velike terase, katere del je spretno skrit med zunanje stene hiše in pokrit s tendo. Prehod na teraso je urejen iz vseh spodnjih bivalnih prostorov.

Pol leta in hiša že stoji "Hiša je bila postavljena v pol leta, a dolgo pred tem sva urejala gradbene zadeve. Kar žalostno, da papirologijo urejaš dlje, kot pa ti postavljajo hišo," razloži lastnik, ki je tako vešč risanja in notranjega opremljanja, da je s pomočjo računalniškega programa narisal celotno postavitev pohištva.

Lastnika sta v hiši le eno leto, ampak že kmalu po vselitvi sta morala prestati ledeno ujmo, ki jih je za štiri dni pustila brez elektrike. "Sosedom je padla temperatura na 12 stopinj Celzija, pri nas pa je po štirih dneh padla na 18 stopinj Celzija. To samo pomeni, da je hiša res dobro izolirana in da zdrži tudi v ekstremnih razmerah," razloži lastnica, ki ima v sosednji stavbi svoj studio za fitnes, nad njim pa še veliko garažo.

Ne spreglejte