Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
3.58

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Enertec d. o. o.

Natisni članek

elektrika sončne celice sončna elektrarna Moja elektrarna Enertec advertorial

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 3.58

2 meseca, 3 tedne

Slovenci lovijo rok za postavitev sončne elektrarne po sistemu letnega netmeteringa

Vsebino omogoča Enertec d. o. o.
enertec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Z novim letom se ukinja sistem netmeteringa, torej obračunavanja porabe električne energije na način, kot ga poznamo do zdaj, kjer se upošteva direktna proizvodnja in poraba v koledarskem letu med 1. 1. in 31. 12. A ni še prepozno. Še vedno imate čas, da si zagotovite samooskrbno sončno elektrarno, ki bo energijo proizvajala in porabljala po sistemu obstoječega netmeteringa. Oddajte vlogo za soglasje za oddajo električne energije v omrežje čim prej, najkasneje do konca leta. To lahko brezplačno za vas storijo v podjetju Enertec Moja elektrarna. 

enertec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Prihaja pomembna sprememba na področju samooskrbe s sončno energijo

Le še do konca letošnjega leta je z začetkom postopka za gradnjo sončne elektrarne mogoče ujeti rok za postavitev sončne elektrarne pod ugodnejšimi pogoji, kot bodo veljali od 1. januarja 2024. Ukinja se namreč netmetering oziroma neto meritve. Kaj to pomeni? Do zdaj se je poraba električne energije lastnikom sončnih elektrarn, ki so prejeli soglasje od elektrodistributerja za oddajanje presežkov ustvarjene električne energije v omrežje, obračunavala glede na količino ustvarjene in v omrežje oddane energije na eni strani ter porabo energije iz omrežja na drugi strani.

Ujemite zadnji trenutek in oddajte vlogo za soglasje še letos. Pri oddaji vloge vam lahko brezplačno pomagajo pri podjetju Enertec Moja elektrarna.

To pomeni, da samooskrbna sončna elektrarna, ki ima soglasje tudi za oddajo električne energije nazaj v omrežje, v sončnih mesecih ustvari dovolj električne energije, da pokrije vso tekočo porabo, hkrati pa presežke odda nazaj v omrežje. Pozimi oziroma v mesecih z manj sonca lahko takšna elektrarna primanjkljaj električne energije, ki je nastal zaradi manjše proizvodnje v primerjavi s porabo, črpa iz omrežja.

Konec vsakega leta se nato naredi obračun, koliko elektrike je bilo proizvedene in koliko dejansko porabljene. V primeru dobrega načrtovanja in dovolj velike samooskrbne sončne elektrarne je letna poraba enaka ustvarjeni električni energiji. To za končnega uporabnika pomeni, da mu praktično ni treba elektrodistributerju plačati za električno energijo, ki jo je črpal iz omrežja. Prav to je smisel samooskrbne sončne elektrarne, ki nam omogoča, da izkoristimo sončno energijo, ki nam jo sonce ponuja zastonj.

Gremo na sonce ENERTEC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Samooskrba bo z novim letom enkrat dražja

Če vam netmetering omogoča stoodstotno samooskrbo samo s sončno elektrarno, pa bo brez netmeteringa mogoča le še od 30- do 65-odstotna samooskrba, če imate doma sončno elektrarno. Na voljo bodo drugi pristopi, a bo zanje potrebna mnogo višja začetna investicija.

Za vas lahko brezplačno oddajo vloge za soglasje še letos uredijo pri podjetju Enertec Moja elektrarna.  

Pozor, oddaja vloge vas ne zavezuje k nakupu sončne elektrarne.

enertec | Foto:

Zato pohitite in ujemite zadnjo priložnost za obračun električne energije svoje nove sončne elektrarne po sistemu netmeteringa. Stopite v stik s podjetjem Enertec Moja elektrarna, ki lahko za vas brezplačno in pravočasno odda vlogo za soglasje.

Za koga bo sistem netmeteringa veljal tudi v prihodnje?

Nova uredba, ki prinaša ukinitev sistema obračunavanja električne energije po netmeteringu, je že v veljavi, a do konca leta 2023 velja prehodno obdobje, v katerem si še vedno lahko zagotovite star način obračunavanja. Vsi, ki bodo z oddajo vloge za soglasje vstopili v postopek izgradnje nove sončne elektrarne do konca prehodnega obdobja, torej do konca letošnjega leta, bodo lahko pri svoji sončni elektrarni izkoristili ugodnosti, ki jih tudi dozdajšnjim uporabnikom prinaša sistem netmeteringa.

Za obstoječe odjemalce, ki že uporabljajo netmetering, in za vse nove, ki bodo vlogo oddali do konca leta 2023, se netmetering ne bo ukinil niti s 1. januarjem 2024, pač pa bo zanje takšen sistem obračunavanja veljal tudi v prihodnje.

Gremo na sonce ENERTEC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Naročite brezplačno oddajo vloge za soglasje še letos.

Podjetje Enertec Moja elektrarna bo oddajo vloge za vas uredilo brezplačno. Oddaja vloge vas ne zavezuje k nakupu sončne elektrarne.

Preberite še blog: NETMETERING TEČE ZADNJI KROG

Sledite nas na FB MOJA ELEKTRARNA

Sončna elektrarna, ki bo delovala tudi po 30 letih

Postavitev sončne elektrarne je šele začetek, zato je vsekakor pomembno, kdo je vaš partner na poti samooskrbe, saj si vsak želi, da se začetna investicija povrne kar najhitreje, da pri delovanju elektrarne ni težav in da je življenjska doba elektrarne čim daljša. Z izbiro podjetja Enertec Moja elektrarna boste lahko mirno spali.

Njihov poprodajni servis je vrhunski, prav tako sončni moduli, ki jih zagotavljajo. Tako ni presenetljivo, da je življenjska doba sončne elektrarne, ki jo postavi podjetje Enertec Moja elektrarna, izjemno dolga. Delovala bo namreč tudi po 30 letih. Takrat bo moč modulov sicer upadla, a z menjavo le nekaj modulov na celi strehi boste lahko moč ponovno občutno okrepili.

Enertec | Foto:

Kakšen prihranek si laho obetate v 30 letih delovanja sončne elektrarne?

Se sprašujete, kdaj se vam bo povrnila začetna investicija? Čeprav so tovrstne napovedi nehvaležne, pa nekako velja, da se vam bo začetna investicija povrnila že v od šestih do osmih letih. Ob morebitnih podražitvah električne energije v prihodnosti in ob uvedbi pettarifnih obračunavanj električne energije (s 1. januarjem 2024 bo trenutni dvotarifni sistem nadomestil pettarifni sistem) pa bo lahko ta doba tudi krajša.

Po izračunih, ki so jih pripravili v podjetju Enertec, bodo vsi, ki bodo ujeli obstoječi sistem netmeteringa, s svojo sončno elektrarno ustvarili izjemne prihranke. Seveda je obdobje 30 let polno spremenljivk, a po najbolj optimističnem scenariju bodo prihranili 61.980 evrov, po bolj realnem scenariju 39.810 evrov oziroma 24.150 evrov po najbolj pesimističnem scenariju.

Ti izračuni slonijo na trenutnih cenah električne energije, za kateri pa se po predvidevanjih povečuje letna podražitev za od tri do pet odstotkov. To pomeni, da bodo najverjetnejši prihranki še neprimerno večji, kot so zapisani zgoraj.

Vsi, ki so že vključeni v samooskrbo po sistemu netmeteringa, že zdaj ne plačujejo električne energije, v primeru da njihova sončna elektrarna proizvede dovolj električne energije glede na porabo, pa ne plačujejo niti omrežnine. V takšnem primeru bo prihranek še večji, saj zgornji izračuni vključujejo plačevanje električne energije iz omrežja v času manjše proizvodnje ter nanjo vezane omrežnine.

Zagotovite si brezplačno oddajo vloge za soglasje.

Ne spreglejte