Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2008,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2008, 13.02

3 leta, 8 mesecev

Sajenje balkonskega cvetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Kako sploh želimo obarvati naš balkon, teraso ali gredico? Odločimo se lahko le za eno barvo, na primer rdečih pelargonij ali pa imamo korita pisana in raznolika.

Najlepša bo prav gotovo kombinacija visokih, nizkih, bujnih, visečih, enobarvnih in večbarvnih rastlin, ki naj imajo podobne zahteve po svetlobi, vodi in hranilih.

Če nam je kakšna kombinacija še posebno pri srcu, rastline pa po rastnih zahtevah ravno ne sodijo skupaj, jih posadimo v lončke, ki jih nato postavimo v korito. Tega nato zapolnimo še z glinoporom.

Katero cvetlico izbrati BAKOPA bo koritom dala videz nežne bele čipke, še posebej moderne to poletje. Najbolje bo uspevala na delno senčnih, ne prevročih mestih. PELARGONIJE so idealne za južne lege, saj imajo rade sonce in bodo v senci slabo cvetele. Pri pokončnih pelargonijah in pri zonalkah moramo odstranjevati odcvetele cvetove. SANVITALIJA je lepa, rumenocvetoča enoletnica za posode, viseče košare in gredice, uspeva na soncu in v senci, moramo pa jo redno zalivati. V posodah jo lahko kombiniramo na primer z brahikomo, fuksijo, lobelijo, verbeno ali visečim slakom. NOVOGVINEJSKO VODENKO sadimo na sončno in polsončno mesto, v korita in viseče košare. V deževnem vremenu odstranjujemo odcvetele cvetove. NAGELJ bo dobro uspeval na sončni in delno senčni legi, predvsem na vzhodni strani. Korita postavimo na mesto, ki je zaščiteno pred dežjem in sproti odstranjujemo odcvetele cvetove.

Priprave na sajenje

Za sajenje izberemo zaboj ali lonec z drenažno odprtino, skozi katero bo odtekala odvečna voda, s čimer bo preprečeno gnitje korenin. Priljubljeni so tudi zaboji z vodno rezervo, saj nam prihranijo marsikatero uro, ki bo jo sicer porabili za zalivanje.

Balkonske rastline sadimo v Valentin zemljo za pelargonije, ki je primerna za presajanje, sajenje ter nadaljnjo vzgojo vseh vrst pelargonij ter ostalih balkonskih rastlin. Struktura substrata in vsebnost gnojil omogočata dober razvoj korenin, močne in zdrave liste ter dolgotrajno cvetenje.

Za sajenje lahko uporabimo tudi Valentin zemljo za lončnice, kateri primešamo ustrezno količino gnojila.

Pri sajenju balkonskih rastlin zemlji primešamo Valentin gnojilo z dolgotrajnim delovanjem za balkonske rastline. Gnojilo je primerno tako za zelene in cvetoče rastline na balkonih in terasah, kot tudi za enoletnice in vrtnice na prostem.

Sajenje

Dno posode zapolnimo z drenažnim materialom, na primer glinoporom, nato pa posodo približno do polovice napolnimo z zemljo, kateri smo dodali dolgo delujoče gnojilo.

Rastline potegnemo iz lončka, v katerem smo jih kupili in jih položimo na zemljo ter narahlo potisnemo navzdol. Zemljo dodamo še do višine dva centimetra pod robom lončka ali korita in zalijemo.

Rastlin ne smemo prehitro postaviti na prosto, saj nas spomladi še lahko presenetijo nizke nočne temperature. Zato jih imamo prve dni v zavetju, prekrite z vrtno tkanino ali pa jih hranimo v zaprtem, svetlem in ne prevročem prostoru.

Ne spreglejte