Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dunaj

Torek, 10. 5. 2011, 12.31

8 let

Prenova najbolj prepoznavnega dunajskega hotela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Namen obiska svetovno znanega dunajskega hotela Sacher je bila njegova prenova, saj sobe po velikosti, obliki in opremljenosti niso več sledile zahtevam prestižnih gostov.

O prenovi hotela sem se pogovarjala z direktorjem hotela Reinerjem Heilmannom, ki se v vlogi direktorja odlično počuti, prav tako tudi v tem čudovitem okolju. Tako smo se počutili tudi mi, čeprav je fotograf imel težave s fotografiranjem prostorov, saj so zelo napolnjeni z raznimi, mogoče komu celo odvečnimi stvari. A to sodi k dunajskemu stilu 18. stoletja.

Celotno poslopje zrcali Dunaj Hotel je močno povezan tako s kulturo mesta kot tudi z njegovo zgodovino. Je prepoznaven dunajski hotel in prav zato ga obišče največ obiskovalcev. "Veste, hotela Sacher ne izberejo samo turisti, ampak tudi poslovneži in tisti, ki jim je veliko do kulture, saj je dunajska opera čez cesto. Mislim, da ljudje pridejo radi k nam, ker smo zelo avstrijski, dunajski, kajti celotno poslopje zrcali Dunaj, kot se je spreminjal v zadnjih stotih letih. Imamo veliko zasebnih slik, starinskega pohištva. Najmanj dunajski v tej stavbi sem jaz," se je pošalil direktor.

Muhe petičnih gostov

Hotel je znan po petičnih, znanih osebnosti, ki imajo svoje muhe, a previdni direktor jih prav veliko ni želel razkriti: "Paleta želja znanih gostov, ki imajo svojo galerijo portretov v našem hodniku, je zelo različna. Nekateri od njih ob rezervaciji dajo seznam želja in na njih je napisano marsikaj, od temperature v sobi, temperature mineralne vode, kakšne rože in sadje želijo, kdaj se sme in kdaj se ne sme čistiti sobo, posebne dietne zahteve. Vse, kar si gostje zaželijo, jim izpolnimo."

Leta 2010 so se lotili prenove hotela, saj hotelske sobe niso več ustrezale zahtevam gostov. Sobe so bile majhne, niso nudile dovolj luksuza: "Pred petimi leti smo začeli veliko obnovo. Dogradili smo dve dodatni nadstropji, ker smo potrebovali prostore za bolj luksuzne potrebe. To so suite s svojo teraso. Pri nas kombiniramo tradicijo z modernim, saj ima tradicija poleg pozitivnih stvari tudi veliko negativnih. Zato je treba tradicionalno stalno prilagajati modernemu. Prenovo smo nato nadaljevali še s pritličjem, restavracijo, recepcijo. Nato smo lani začeli prenovo preostalih sob. Zadnja faza prenove, ki se je začela oktobra 2010, se bo končala novembra 2011."

Kombinacija modernega s klasičnim

Sobe so povečali, predvsem kopalnice, stil je ostal starinski, a ne težak. V novih, moderno opremljenih sobah so izdelki iz najkakovostnejših materialov, vsaka soba pa je obdržala kos ali dva starega pohištva in dragocene kristalne lestence.

Vsaka kopalnica je opremljena z marmorjem, v njej sta tako prha kot kad. Posebej presenetljiv je v kopalniško ogledalo vgrajen televizor.

A ker vedno obstaja veliko tveganje, ko se klasično meša z modernim, so za pomoč prosili francoskega notranjega oblikovalca Pierra-Yvesa Rochona. Plod njegovega dela je kar nekaj svetovnih butičnih in luksuznih hotelov.

Z obnovo so doživeli velik uspeh

Njegova naloga pri hotelu Sacher je bila, da neponovljivemu Sacherjevemu stilu doda nekaj modernega, a da se ne izgubi občutek starinskosti. "Rochon je spoštljiv do preteklosti, hkrati pa zna to kombinirati z lahkotnostjo modernih stilov. Zna poskrbeti za sožitje teh dveh stilov. Ker to pomeni ogromno denarno investicijo, bi bilo najbolj grozno, da naša obnova ljudem ne bi bila všeč. A k sreči smo s to odločitvijo doživeli velik uspeh," je zadovoljen direktor hotela.

Tudi sami smo se prepričali, da je obnova hotela res odlično uskladila moderno in klasično, in ne dvomim, da se v njem gostje ne bi počutili dovolj posebne in dunajske. Sacher torta zagotovo pripomore k temu.

Ne spreglejte