Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

arhitektura

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 15.08

8 let

Plečnikova nagrada Slovencu, ki je na Finsko pripeljal New York

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes so v SNG Opera in balet v Ljubljani podelili Plečnikova odličja za arhitekturne dosežke slovenskih avtorjev in avtoric. Plečnikovo nagrado je dobil studio MXSI za muzejski paviljon na Finskem.

Boris Bežan, Hector Mendoza Ramirez in Mara Partida Munoz so letošnji dobitniki Plečnikove nagrade, ki se od leta 1973 podeljuje najkakovostnejšim arhitekturnim realizacijam slovenskega avtorja. Arhitekti slovensko-španskega biroja so letošnjo žirijo v sestavi Matevž Čelik, Miran Kambič, Darja Matjašec, Metka Sitar in Mitja Zorc prepričali s projektom Selachius Gosta Museum v Mantti na Finskem.

Lamelasta lesena dopolnitev že obstoječega dvorca je pred dvema letoma prejela tudi nagrado Španske zveze arhitekturnih zbornic, ki so projekt opisali za enega najbolj odmevnih španskih uspehov v tujini. Letos je postal še eden od vidnejših slovenskih projektov.

Na današnji podelitvi odličij v ljubljanski Operi se je nagrajencem, nagrado je prevzel Boris Bežan, zahvalil tudi finski veleposlanik v Sloveniji Pekka Metso, ki je arhitekturo označil za način komunikacije med Finsko in Slovenijo. "Ko sem bil majhen, sem sanjaril o New Yorku, zdaj pa so slovenski arhitekti New York pripeljali na Finsko." V Muzeju, ki so ga ustvarili, namreč zdaj gostujejo največja imena svetovne umetnosti, Metso pa je paviljon, ki je "sredi ničesar" in ki je od njegovega rojstnega kraja oddaljen zgolj 25 kilometrov, označil za dih jemajočega.

Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, "postavitev paviljona dobro rešuje situacijo na več ravneh, v odnosu do starega dvorca Joenniemi, do parkovnih površin ob dvorcu in do naravne gozdne krajine v okolici. Paviljon sam je nizka, kompaktna lamela, razčlenjena z globokimi zarezami, oblikovanimi v dvorišča, atrije in vrtove, skozi katere se v arhitekturo preliva narava."

Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo je dobila zgradba varstveno delovnega centra v Mengšu biroja Jereb in Budja arhitekti, ter vrtec v Poljčanah arhitektov Mojce Gregorski, Miha Kajzelja in Matica Lašiča.

Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture so za prenovo Linhartove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani prejeli Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič in Jurij Nemec ter Majda Kregar za prenovo stola. Medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture so prejeli tudi člani EASA Slovenija Andraž Lečnik, Aleš Kobe, Aljoša Merljak, Marta Vrankar, Matic Brdnik, Matic Kašnik, Pia Mikolič, Tabita Jerant in Tadej Pavlič za projekt EASA013: Primer participacije, Žužemberk. Študentsko Plečnikovo priznanje je za magistrsko nalogo Revitalizacija območja jaška Frančiške v Idriji prejel Iztok Hvala.

Ne spreglejte