Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 13.58

8 let

NSK je kapital (video)

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Moderni galeriji v Ljubljani se bo nocoj odprla prva razstava NSK, Neue Sloweinsche Kunst, ki kronološko in prek dogodkov predstavlja 12 najbolj intenzivnih let sodelovanja umetniških kolektivov.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala kustosinja razstave in direktorica Moderne galerije, Zdenka Badovinac, so razstavo NSK od Kapitala do kapitala pripravljali leto dni in pol, svoj vrhunec pa bo doživela med 19. in 21. junijem, ko bodo v okviru razstave organizirali še mednarodno konferenco. Razstava s podnaslovom Neue Slowenische Kunst – dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije zajema časovno obdobje od začetka s plakatno afero Laibach leta 1980 in 1992, ko se ustanovi NSK država v času.

Gre za prvo razstavo NSK sploh, saj razen razstave v londonskem Riverside Studiu v osemdesetih dela sodelujočih kolektivov nikoli niso bila sistematično in družno predstavljena na razstavi. "S to razstavo in knjigo, ki bo ob tem izšla, zato kot institucija opravljamo svoj dolg do enega najpomembnejših umetniških proizvodov, ne samo pri nas, temveč tudi v širšem prostoru," je povedala Zdenka Badovinac.

Brez odziva občinstva ne moremo misliti NSK Umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst je bil ustanovljen leta 1984, v njem pa so bile sprva združene multimedijska skupina Laibach, vizualni umetniki IRWIN in gledališka skupina Gledališče sester Scipion Nasice. Kot je poudarila Zdenka Badovinac, so se ob ustanovitvi izoblikovale še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem, pozneje pa še Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji.

Razstava je organizirana okrog ideje dogodka, in sicer na več ravneh. Dogodka kot prireditve, kot je na primer razstava, dogodka v Badioujevem smislu, ko je dogodek koncipiran kot nekaj, kar proizvede novo umetniško prakso, dogodek v smislu osemdesetih kot prelomnega desetletja in dogodek kot nekaj brez česar ne moremo misliti del NSK; ta namreč nujno potrebujejo odziv občinstva.

Če NSK odrežete eno glavo, zraste deset novih Razstava je organizirana tudi prostorsko. Vsak kolektiv ima svojo sobo, medtem ko se komunikacija med njimi ter med njimi in občinstvom odraža v skupni sobi. V tej so, po besedah Zdenke Badovinac, nekakšne zgoščenine, dogodki, v katerih komunikacija pride na dan in se nato razraste. "In če NSK odrežete eno glavo, zraste še deset novih."

Teme, ki združujejo vse umetniške kolektive, so država, institucionalna gradnja in kapital. Država se kot koncept pojavi že ob samem začetku ustanavljanja, pri Gledališču sester Scipion Nasice na primer zapišejo, da je gledališče država in da ni poti nazaj, medtem ko se IRWIN ves čas imenujejo za državne umetnike.

"Medtem ko je v 80. začel razpadati družbeni red, se torej pojavi kolektiv, ki reče: mi smo gospodarji," je povedala Zdenka Badovinac. "Ker sami takrat nismo imeli svojih močnih, delujočih institucij, je NSK moral zgraditi svojo in lahko ugotovimo, da je bil kolektiv 20 umetnikov takrat močnejša institucija, kot je bila recimo Moderna galerija," pri čemer je Zdenka Badovinac poudarila, da NSK nikoli ni bila zgolj aktualna družbena kritika, temveč jo je vedno odlikovala univerzalnost.

Vsebinsko se kolektivi združijo v ideji kapitala Vsebinska točka, po kateri je naslov dobila tudi razstava, pa je kapital. Ta se udejanja v triptihu treh ustanovitvenih skupin, in sicer albuma Kapital skupine Laibach, predstave Kapital Gledališča sester Scipion Nasice in serija slik in knjiga Kapital kolektiva Irwin. "Sam NSK je kapital, je banka, v katero investirajo vsi člani NSK, a bolj ko iz nje jemljejo, bolj bogata banka je."

Vse kolektive je družila retrometoda, ki pa jo je vsaka izmed skupin poimenovala drugače in se s tem ves čas sprotno samodefinirala, za vse člane kolektiva pa je značilna ambivalentnost in združevanje različnih slogov in tradicij. Razstava, ki je izrazito muzejska; razstavljena so dela predvsem iz zasebnih zbirk, le peščica jih je v lasti Moderne galerije, bo na ogled do 16. avgusta, junija pa izide tudi knjiga.

Ne spreglejte