Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
20.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2014, 20.10

8 let, 5 mesecev

Nebotičniki iz pisarniških smeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Organske nebotičnike so si zamislili kot odgovor na okoljska in prostorska vprašanja. Njihova posebnost je med drugim ta, da bi pisarniške smeti postale del talnih oblog in panelov za pročelja.

V londonskem arhitekturnem studiu Chartier-Corbasson Architectes so razvili koncept za nebotičnik, ki bo odgovarjal na sodobne okoljske in prostorske zahteve. O tem so začeli razmišljali ob prijavi na natečaj arhitekturne organizacije SuperSkyScaper, ki je zbirala predloge za tako imenovane organske nebotičnike, ki bi jih zgradili v Londonu.

Z mislijo na dosedanji neučinkovit arhitekturni razvoj na področju zasnov stolpnic, namenjenih pisarniškim prostorom, so arhitekti stremeli k razvoju samozadostne strukture, ki hkrati odgovarja tudi na oženje prostorskih možnosti v urbanih okoljih.

"V sodobni Evropi so zaradi pomanjkanja naložb prenehali graditi stolpnice," je za spletno stran, posvečeno oblikovanju in arhitekturi Dezeen, povedal arhitekt Thomas Corbasson. "Obseg konstrukcije je tako velik, da je zelo težko najti finance za njihovo gradnjo. Z našim predlogom pa lahko z enako naložbo dobimo dve ali tri stolpnice."

Nebotičnik, ki raste iz bambusovih konstrukcij Ob razvijanju ekološke perspektive so arhitekti svojo zasnovo utemeljili na bambusovih konstrukcijah, materialu, ki ga za gradbene odre in druge arhitekturne in oblikovalske elemente razširjeno uporabljajo v Aziji.

Osnovno strukturo stolpnice bi tako definirale cevi enakega premiera in dolžine, to bi ob gradnji stavbe zahtevalo le pritrditev montažnih elementov skupaj, za kar tako ni potrebna uporaba žerjava.

Veter, usmerjen k pročelju, bi skozi votle konstrukcijske tulce prihajal neposredno v notranjost, kjer bi ustvarjal potrebno energijo v notranjih prostorih.

Prava velikost za pravo populacijo "Ne potrebujemo velikanskih stolpov, potrebujemo stolpnice, ki so ravno prave velikosti in nastanejo ob pravem času in na pravem kraju ter so namenjene novi populaciji," meni Corbasson. "Veliko stolpnic je praznih, ker so le investicija, ne odgovor na družbene potrebe."

Pisarniške smeti za talne obloge Pisarniške smeti, ki bi jih proizvajali v tako imenovanih organskih nebotičnikih, na primer zbrani papir in plastične steklenice, bi z obdelavo postale del drugih stavb, so v svojem konceptu še zapisali v londonskem studiu. Predelane smeti bi postale material za talne obloge in panele pročelij.

Zavrženi materiali z gradbišč Predlog arhitektov za londonsko zeleno stolpnico je tudi, da bi bila zgornja etaža zgrajena iz zavrženih materialov z gradbišč drugih nebotičnikov po mestu.

Predelovalnica na strehi Odpadne materiale bi v gradbene materiale predelovali kar na vrhu stolpnice, je še ena ideja. Dvigala bi tako prevažala odpadke iz pisarn na vrh stolpnice, tam pa bi smeti hitro dobile novo funkcijo.

Ne spreglejte