Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2014,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arhitekturni bienale

Sobota, 7. 6. 2014, 13.50

8 let

Na arhitekturnem bienalu v Benetkah za nacionalno predstavitev nagrajena Južna Koreja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Benetkah je s podelitvijo nagrad dopoldne za širšo javnost vrata odprla 14. mednarodna arhitekturna razstava.

Mednarodna žirija je zlatega leva za najboljšo nacionalno predstavitev namenila Južni Koreji za projekt Crow's Eye View (S ptičje perspektive). Na odprtju so zlatega leva za življenjsko delo izročili Kanadčanki Phyllis Lambert.

Žirija je projekt Južne Koreje nagradila za izjemen dosežek, ker je nov korpus znanja o arhitekturi in urbanizmu predstavila v zelo težavnih političnih razmerah. Z uporabo različnih oblik predstavitve, ki spodbujajo interakcijo, je nastala raziskava, ki presega zgolj meje prostora in arhitekture ter sega v geopolitično realnost, piše v utemeljitvi.

Srebrnega leva za nacionalno predstavitev je prejel Čile za projekt Monolith Controversies (Monolitne polemike). Kot piše v utemeljitvi, projekt izpostavi kritično poglavje v zgodovini globalne cirkulacije modernosti. Osredotočen na bistven element moderne arhitekture – vnaprej izdelan betonski zid – izpostavi vlogo arhitektonskih elementov v različnih ideoloških in političnih kontekstih.

Srebrnega leva za najboljši raziskovalni projekt v sekciji Monditalia pa je žirija namenila projektu Sales Oddity. Milano 2. Projekt kritično izpostavi bistven vidik modernih družb: kako moč medijev prodira v različne prostore družbe, tako fizično kot politično. Temelji na inovativni raziskavi, ki je združila ekspertize ter intervjuje s projektanti in stanovalci ter si pri tem prilastila jezik množičnih občil. Čeprav temelji na primeru Italije, pa je to vprašanje prisotno v številnih mednarodni kontekstih, ki jim dominirata tehnološka kultura in neoliberalizem.

Posebne omembe Kanadi, Franciji in Rusiji Mednarodno žirijo letošnjega bienala so sestavljali predsednik Francesco Bandarin iz beneške pisarne organizacije Unesco, nigerijski arhitekt Kunle Adeyemi, avtor dokumentarcev o arhitekturi Bregtje van der Haak iz Nizozemske, umetniški direktor Nacionalnega muzeja umetnosti 21. stoletja – Maxxi v Rimu Hou Hanru in direktorica agencije Pink Tank v Dubaju Mitra Khoubrou.

Žirija je posebne omembe za nacionalne predstavitve namenila Kanadi, Franciji in Rusiji, piše na spletni strani bienala.

Lambertova je k arhitekturi prispevala kot naročnica in kustosinja Lambertova, ki je bila na letošnjem bienalu nagrajena za življenjsko delo, ni arhitektka, ampak osebnost, vpeta v naročanje arhitektur ter ustanavljanje institucij za preučevanje in promocijo umetnosti gradnje. Za nagrado je 87-letno Kanadčanko predlagal kurator letošnjega bienala, nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. Kot je zapisal v utemeljitvi, je Lambertova ne kot arhitektka, ampak kot naročnica in kustosinja izjemno prispevala k arhitekturi.

Osnove v Vrtovih in Arzenalu Letošnji arhitekturni bienale nosi naslov Osnove (Fundamentals). Že tradicionalno je na ogled v Vrtovih in Arzenalu, s predstavitvami v nacionalnih paviljonih pa je zavzel še nekatere druge lokacije v mestu.

Slovenijo zastopa KSEVT Mednarodna arhitekturna razstava, ki bo odprta do 23. novembra, je razdeljena v tri sklope: Vsrkavanje modernosti 1914–2014, Arhitekturni elementi in Monditalia, vsi trije pa osvetljujejo preteklost, sedanjost in prihodnost arhitekture.

Število sodelujočih držav se je letos povzpelo na 66. Slovenijo v Benetkah zastopa projekt Zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) o arhitekturi v vesolju, ki nosi naslov Problem vožnje po vesolju – Supre:arhitektura. Slovenski nacionalni paviljon, ki je vrata odprl že v petek, je letos prvič v Arzenalu.

Ne spreglejte