Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
18.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ponaredki

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 18.54

7 let, 12 mesecev

Kitajci kopirajo slovensko Kickstarter uspešnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na spletu so se pojavili kitajski ponaredki slovenskih skodelic v obliki kozjega roga Goat Mug, ki veljajo za eno največjih uspešnic množičnega financiranja v preteklem letu.

Goat Mug je plod sodelovanja podjetja Goat Story in oblikovalskega studia Desnahemisfera. Pri Goat Story so nad ponaredki šokirani, presenečeni pa niti ne.

Vodja blagovne znamke Stella Korošec meni, da v Evropi kopiranja v takšni meri sploh nismo vajeni, medtem ko je azijski trg poln ponaredkov. "Nismo prva blagovna znamka, ki se ji je to zgodilo, a se borimo proti ponarejevalcem, kot vemo in znamo," pravi Koroščeva.

Goat Story spletne trgovine opozarja na ponaredke Za zdaj še niso odkrili osebe, ki stoji za ponaredki, težave pri reševanju zadeve pa predstavljajo tudi različni zakoni, ki veljajo za Evropo oziroma Azijo. Mlado slovensko podjetje zato spletne trgovine opozarjajo, naj ponaredke umaknejo iz prodaje. To pa je, razlaga Stella Korošec, veliko lažje storiti na Zahodu, recimo na eBayu, kot pa v Aziji.

Pri Goat Story so ogorčeni tudi nad tem, da ponarejevalci kopije promovirajo s fotografijami in celo videom, ki jih je slovenska ekipa posnela za Kickstarterjevo kampanjo.

Slabi ponaredki mečejo slabo luč na blagovno znamko Mlado slovensko ekipo žalosti predvsem slaba kakovost ponaredkov, ki meče slabo luč na njihovo blagovno znamko. "V svoj izdelek smo vložili ogromno dela, zanj garamo zadnjih šest mesecev, posvečamo se vsakemu detajlu in podpornikom želimo dati najboljši mogoč izdelek," opisuje Stella Korošec.

Na ponaredke opozorili podporniki s Kickstarterja Na ponaredke so jih prvi opozorili prav podporniki, ki so Goat Mug prednaročili na Kickstarterju. Ti svoje skodelice že nestrpno pričakujejo, pri Goat Story pa so tik pred tem, da naročila začnejo pošiljati po svetu. Svoje podpornike o napredku obveščajo na družbenih omrežjih.

Potrditev, da gre za dobro idejo Damir Islamović iz oblikovalskega studia Desnahemisfera pravi, da jim kot oblikovalcem kopiranje na neki način laska. "To razumemo kot potrditev, da gre za dober dizajn, seveda pa se nam zdi kakršnokoli kopiranje nesprejemljivo," meni oblikovalec.

Številne razlike med kopijo in originalom Fantje so eno od skodelic – na spletu jih najdete kot Goat Cup – tudi naročili in nato primerjali kopijo z originalom. "Proporci so nepravi, naše usnjeno držalo so zamenjali s plastiko, razlike so tudi v številnih detajlih," opisuje kitajsko kopijo. Prav tako so ponarejevalci v samo skodelico dodali aluminijast del, zato je volumen manjši od originalnega Goat Muga."

Ponaredek dražji od originala Pričakovali bi, da so ponaredki od originala cenejši, a ni tako. Na Kickstarterju je skodelica v prednaročilu stala med 16,22 in 20,27 evra, v spletni trgovini, kjer so ponaredek kupili pri Desnihemisferi, pa je bila cena še malce višja.

Ne spreglejte