SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se lahko pretentate in začnete čistiti

2

termometer

Čiščenje in pospravljanje sta za nekatere pravi nočni mori, stalno odlašanje pa stanje higiene v naših bivališčih zgolj slabša. A obstaja trik, ki spodbuja k čiščenju.

Včasih ne zaležejo niti spodbude niti grožnje, a sodeč po raziskavi nizozemskih znanstvenikov nas lahko k čiščenju spodbudi vonj. Tamkajšnji psihologi so namreč v reviji Pyschological Science objavili izsledke raziskave, ki kaže na to, da vonj po citrusih v ljudeh spodbuja željo po čiščenju. Vonj po čistoči spodbuja čiščenje V raziskavi so namreč udeležence in udeleženke razdelili v dve skupini, ena je sedela v sobi z vonjem po citrusih, druga pa v sobi brez vonja. Vsak je dobil piškot, ki se je precej drobil. Medtem ko so ljudje v sobi brez vonja v miru jedli piškot in v povprečju le enkrat počistili drobtine, so tisti v dišeči sobi drobtine za seboj čistili sproti.

Zanimivo je, da je samo ena oseba v dišeči sobi opazila vonj, medtem ko nihče od udeleženk in udeležencev ni omenil, da so med grizljanjem skrbeli za red in čistočo. Kot sklepajo raziskovalci, so to počeli nezavedno, saj možgani očitno vonj po citrusih povezujejo s čistočo, to pa v ljudeh posledično vzbuja željo po čiščenju in pospravljanju. Pomagajo tudi obiski redoljubnih ljudi Gre za podoben učinek, ki ga opažajo tudi urbanisti, in sicer da se ljudje v urejenem in čistem okolju vedejo bolj zgledno kot v okoljih, kjer so na primer vidne posledice vandalizma. To je tudi eden od argumentov pri omejevanju grafitov, saj naj bi ti po mnenju nasprotnikov "uničevanja" javnih površin spodbujali nadaljnje poslikavanje.

Strokovnjaki za lenobne gospodinjce in gospodinje priporočajo še, da si čistilna sredstva pustijo na vidnem mestu, ko je čas za čiščenje, da investirajo v naprave, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, ter da svoje namere o čiščenju oznanijo svojim bližnjim, saj se tako vsaj nekoliko obvežejo. K čiščenju spodbujajo tudi obiski redoljubnih ljudi, pred katerimi se sramujemo lastnega nereda.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin