Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2022,
13.59

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Hišni ljubljenčki otroci rojstvo živali

Torek, 27. 12. 2022, 13.59

2 meseca, 3 tedne

Kako psa navaditi na novorojenca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
dojenček | Foto Twitter

Foto: Twitter

Za novopečene starše obstaja mnogo informacij o negi in vzgoji otroka, precej manj jih obravnava vprašanja, kako pripraviti hišnega ljubljenčka na prihod novega družinskega člana. Z novorojenčkom se bo vaš pes – posebej, če poprej ni imel take priložnosti, spopadel z ogromnim številom novih prizorov, zvokov in vonjev. Vaša dnevna rutina se bo spremenila, drugače pa bo tudi za vašega psa. Da bi se zadeve dogajale čim bolj gladko, si že pred rojstvom novorojenčka vzemite čas in pripravite psa na prihod novega družinskega člana.

Hišni ljubljenčki, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako naučiti vašega psa veščin, ki jih bo potreboval za varno interakcijo s svojim novim družinskim članom? Kako mu pomagati, da se prilagodi številnim novim izkušnjam in spremembam, ki so pred nami? V vsakem primeru velja naslednje: najboljša možnost je, da za vzgojo psa poskrbite, še preden načrtujete otroka. Kakovosten tečaj vzgoje, v katerem se boste naučili sobivanja in "pravilnega" življenja s psom, komuniciranja in ravnanja, je vsekakor izjemno pomembna naložba, ki je nikakor ne boste obžalovali in vam bo še kako koristila tudi, ko boste v svoj dom pripeljali novorojenčka.

Kako torej hišnega ljubljenčka navaditi na prihod novorojenca? Dejstvo je, da ne obstaja absolutno pravilnega ali napačnega pristopa. "Postopek" je odvisen od vrste hišnega ljubljenčka, ki ga imate, njegove osebnosti, pasme in vaše obstoječe družinske dinamike. Vseeno pa obstaja nekaj splošnih nasvetov in trikov. Več kot boste naredili pred prihodom svojega otroka, bolj boste olajšali proces sobivanja. V vsakem primeru se je treba osredotočiti na spodaj zapisane dejavnike.

Načrt

Najprej naredite načrt. Psi so lahko željni učenja, lahko pa so tudi ljubosumni, ker niso več v središču pozornosti. Izkoristite svoje veselo pričakovanje tudi zato, da svojo mačko ali psa pripravite na prihod otroka. Preden dojenčka pripeljete domov, se z obiskom veterinarja prepričajte, da je vaš ljubljenček zdrav.

Hišni ljubljenčki, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sprememba dnevne rutine

S prihodom otroka se bo vaša dnevna rutina zelo spremenila. To lahko vpliva tudi na režim ukvarjanja z vašim psom, trajanje dnevnih sprehodov se lahko skrajša, spremenita se lahko tudi hranjenje in igra. Predlagamo vam postopno navajanje na nov režim že pred "prihodom" novorojenca, tako da vaš ljubljenček ne bo povezal sprememb z novim dojenčkom.

Vzpostavljanje novih pravil

Postavitev meja pred rojstvom otroka je ključna. Nova pravila je tudi lažje uveljaviti vnaprej, posebej pred obdobjem, ki bo za vas še kako dinamičen na čustvenem področju. Naučite svojega psa, da ne skače na majhne otroke ali vas, ko držite novorojenčka. Prav tako ne želite, da prosijo za hrano. Sodelujte s svojim hišnim ljubljenčkom, da ga s pozitivnim zgledom naučite slabega vedenja. Če vas skrbi agresivno vedenje, najemite strokovnjaka za pomoč. Pravilno šolanje – tako za vas kot za vašega ljubljenčka – ni samo varnejše, ampak vam bo tudi olajšalo življenje.

Hišni ljubljenčki, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prostor

Dobro je, da predvideno pohištvo za nego otroka postavite že nekoliko prej, da bo imel vaš pes več tednov časa, da se nanje navadi. Obenem poskrbite, da bo vaš dom varno zatočišče tako za psa kot tudi za novorojenca.

Pomembno je, da psu določite svoj prostor. Če bo na primer pes zavzel prostor, kjer ne bi smel biti, mu povejte, kam naj gre. Če ne želite, da bi bil vaš pes (ali mačka) na določenem pohištvu ali postelji po prihodu otroka, uvedite to omejitev zdaj. Ko v svoj dom uvajate nove stvari, dajte hišnemu ljubljenčku čas, da jih povoha in preveri. Ta čas lahko izkoristite tudi za to, da jih naučite, naj se ne približujejo posteljici ali drugim območjem, ki so samo za dojenčke. Enako velja za ureditev spanja: če je vaš ljubljenček navajen spati v vaši postelji ali sobi in želite, da se to spremeni, je pomembno, da te spremembe začnete uvajati čim prej.

Otroški zvoki in živ žav

Novorojenčki izrazijo nelagodje, lakoto, žalost ali izčrpanost z jokom. Dodaten nemir je lahko za domače živali stresen. Da bi se temu izognili, svojemu ljubljenčku pred prihodom dojenčka predstavite njihove običajne zvoke in vonjave. Priporočljivo je, da poskušate svojega hišnega ljubljenčka že pred prihodom novorojenčka navaditi na dojenčkove zvoke, jok, skratka, vse nove glasove, ki bodo postali del pasjega vsakdana. Če tovrstnih izkušenj še nima, lahko psa na primer predstavite otrokom prijateljev in ga postopoma pripravite na ravnanje v bližini otrok.

Hišni ljubljenčki, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Predstavitev

Pomembno je, da dojenčka ob prihodu domov psu ustrezno predstavite, da se bo čim prej in brez težav navadil na novega družinskega člana. Dajte psu čas, da se navadi na novost.

Eden od najbolj priljubljenih in dobro znanih načinov, kako svojega hišnega ljubljenčka predstaviti novorojenčku, je, da domov prinesete malčkovo odejico ali prvo obleko. S tem boste svojemu hišnemu ljubljenčku pomagali, da se bo seznanil z dojenčkovim vonjem, preden ga prvič predstavite.

V vsakem primeru ostanite mirni. Če ostanete mirni, je večja verjetnost, da bo miren tudi vaš ljubljenček. In če od prvega dne ne gre vse gladko, ne skrbite. Tudi vi boste potrebovali čas, da se boste navadili na svojo novo rutino z dojenčkom, vaši ljubljenčki niso nič drugačni.

Nadzorujte interakcije

Da, odnos med psom in otrokom je lahko zelo dober, a to ne pomeni, da ga bosta vzpostavila že takoj ob prihodu iz porodnišnice. Posebej na začetku, ko pride v družino dojenček, je priporočljivo, da imate psa neprestano pod nadzorom, da boste lahko spremljali, kako se odziva na novega člana družine. Nadzirajte vse interakcije. Dojenčka ali majhnega otroka nikoli ne pustite brez nadzora s hišnim ljubljenčkom – ne glede na njegov temperament.  Varnost naj bo na prvem mestu. Psa in novorojenčka nikoli ne puščajte samih, zato kosmatincu predstavite omejitve, ki se jih bo moral držati, in ga fizično ločite od dojenčka. Ovire vzpostavite tako, da ga ne boste povsem izključili. Dobra zamisel so varovalne ograje na vrhu stopnišča ali pred otroško sobo oziroma spalnico.

Hišni ljubljenčki, pes | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kakovostno preživljanje časa s psom

Da, otrok bo vaša prva in glavna skrb, a psa nikar ne zapostavljajte. Tudi zanj si je – kot prej – treba vzeti čas. Poskrbite, da bo ta čas preživet kakovostno. Naj bo to čas, ki ga posvetite le psu, eden izmed staršev pa je lahko na primer medtem z otrokom. Poskrbite, da si vsak dan vzamete nekaj časa, da svojemu hišnemu ljubljenčku izkažete nekaj ljubezni, da se ne bo počutil zapostavljenega. Lahko je to prijeten sprehod ali samo poležavanje na kavču.

Usposabljajte tudi svoje otroke

Enako kot velja za hišne ljubljence, se trudite tudi svojemu naraščaju sčasoma pokazati, kako se lepo igrati s hišnimi ljubljenčki in skrbeti zanje. Pokažite jim, kako naj bodo nežni, skrbni in prijazni.

Velika ljubezen

Da, skrb za vašega novorojenčka in hišnega ljubljenčka je lahko ogromna, vsaj v prvih dneh. Toda z malo priprave in veliko potrpežljivosti boste ugotovili, da je v vašem domu (in srcu) prostor za štirinožnega prijatelja in vašega otročka. V večini primerov psi sprejmejo otroka brez težav, med njim se splete velika ljubezen, vaš otrok pa s psom dobi spremljevalca in zaščitnika za vse življenje.

Ne spreglejte