Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 4. 2015,
12.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

coworking pisarna Izola

Petek, 17. 4. 2015, 12.44

7 let, 12 mesecev

Coworking prostori z lučmi iz izolskega Delamarisa (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozimi je svoja vrata odprl prvi coworking prostor na Obali - Riiba. Njeni ustanovitelji želijo, da Riiba postane kreativno-podjetniško središče za širok krog ljudi.

Svoja vrata v središču Izole je pozimi, po nekaj mesecih trdega dela prostovoljcev, odprla Riiba. Prvi coworking prostor na slovenski Obali je kaj hitro postal družabno in delovno središče okoliških kreativcev, študentov, podjetnikov.

Ime po nekdanjem ribiškem obratu Ideja o takšnem prostoru se je trojici Riibinih ustanoviteljev – Mateji Tomažinčič, Luki Kašetu in Marku Vivodi – utrnila lansko poletje. Prijavili so se na občinski razpis in najeli občinske prostore. Zaživela je Riiba, ki je ime dobila po nekdanjem ribiškem obratu Riba. Riba številka dve. RIIBA.

Prostore prenovili s pomočjo prijateljev "Prenove smo se lotili kar sami," nam razloži Mateja, ki je v Riibini ekipi odgovorna za grafično oblikovanje, odnose z mediji in papirologijo. Luka skrbi za fotografijo in video, Marko pa je zadolžen za organizacijo dogodkov. Ker pa so vsa našteta področja zelo prepletena, so pravzaprav vsi mojstri za vse.

Sami so na novo uredili električno napeljavo, pri grobih zidarskih delih so jim pomagali prijatelji. Interier, ki ga odlikujejo zelo visoki stropi, so načrtovali in opremili sami.

V Riibi tudi luči iz stare Delamarisove tovarne Večinoma z recikliranimi elementi. Luči so prinesli iz nekdanje Delamarisove tovarne, zdaj so eden od ključnih elementov, ki privablja poglede obiskovalcev. Tudi pohištvo je zasnovano po njihovih predlogih in izdelano po meri.

"Želeli smo ustvariti industrijski pridih, a kljub temu topel in prijeten prostor," pripoveduje Mateja in dodaja, da jim je glede na pozitivne odzive gostov to očitno tudi uspelo.

Riiba za vse: otroke, kreativce, podjetnike … Ekipa si želi, da Riiba ne bi ostala prostor, za katerega ve in v njem ustvarja le peščica ljudi. Privabiti želijo širši krog, mlade kreativne posameznike, podjetnike, pa tudi otroke, mladino in starejše.

Ob koncih tedna tam prirejajo matineje ali kreativne delavnice za otroke, sicer pa organizirajo predavanja na temo množičnega financiranja, okrogle mize z različnimi sogovorniki, koncerte, razstave …

Riiba pa je tudi kavarnica, kjer postrežejo s kavo, rogljičkom, vinom ali pivom. Lokal je odprt vsak dan med 8. uro zjutraj in polnočjo, razen ob nedeljah.

Glas o Riibi se je hitro razširil po Sloveniji Da je Obala potrebovala tak prostor, dokazujejo tudi odzivi. Ne le domačinov, ampak gostov iz vse Slovenije. Kot opažajo Riibini ustvarjalci, domačini morda še ne vedo povsem, kaj se v Riibi dogaja in komu je namenjena.

Za zdaj Riibo obiskujejo in v njej tudi delajo predvsem mladi kreativci, na predavanja pa prihajajo tudi preostali, predvsem tisti, ki jih zanimajo sodobni pristopi v podjetništvu. Organizirajo tudi predavanja in delavnice s poljudno tematiko, da dogajanje ne bi bilo preozko usmerjeno.

Cilj: postati središče za kreativce in podjetnike Mateja, Luka in Marko se zavedajo, da je potreben čas, da ljudje ta prostor sprejmejo za svojega, a se prihodnosti ne bojijo, temveč pravijo: "Vsak dan se trudimo, da bi Riiba postala kreativno-podjetniški center."

Ne spreglejte