Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2012,
9.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 6. 2012, 9.32

6 let, 6 mesecev

Arhitekturna svetovalnica: bivanje v zaporedju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dolg osrednji bivalni prostor so arhitekti z nizanjem zaporedja pohištvenih elementov optično uredili, nastala je zanimiva rešitev.

Naša bralka se je na strokovnjake iz Arhitekturne svetovalnice obrnila z naslednjimi željami:

Pošiljam vam načrt obstoječega stanja. Naj razložim, kakšna je trenutna razporeditev: A = kuhinja B = jedilnica C = dnevni prostor D = nosilna stena E = prazen prostor Želim si večjega dnevnega prostora, strokovnjaki so podali mnenje, da lahko predremo steno D s tem, da na vsaki strani pustimo 30 centimetrov in 20 centimetrov stropa nosilne konstrukcije (zato je prostor E ožji od prostora C). Zanima me, kako bo videti, če predremo steno in podaljšamo dnevni prostor? Ali bo vse skupaj preozko? V prostoru, kjer je zdaj kuhinja, je tudi dimnik, kjer želimo postaviti kamin. Bi bilo bolje, da prostore nekoliko spremenimo, kuhinjo naredimo v prostoru E, jedilnico v prostoru C, dnevno sobo pa imamo v A in B?

Združeni bivalni deli

Na bralkino vprašanje odgovarja arhitektka Nina Juratovec iz Arhitekturne svetovalnice: Včasih je bilo celotno stanovanje ločeno na točno določene bivanjske enote. Združeni sta bili mogoče le jedilnica in kuhinja, pa še ti ne vedno. Danes se vse več ljudi odloča za združevanje dnevnih bivalnih delov, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, v en prostor.

V današnji rešitvi smo s prebojem stene pridobili dodaten prostor, ki je postal zaporedni člen obstoječega dnevnega prostora. Kadar je že osnovni prostor dolg in ne prav širok, se nam lahko zgodi, da z dodatnim prostorom ne pridobimo prostornosti, ampak tega optično samo še podaljšamo.

Zato je bilo treba "tunelski" videz bivalnih enot med seboj navidezno pregraditi in ločiti ter tako s posameznimi elementi in postavitvami dobiti pester prostor. Kuhinja je ostala na obstoječem mestu, dodali smo ji otok, ki je kot nekakšen uvod v zaporedje bivalnih elementov.

Sledi jedilnica, kjer je miza pomaknjena do stene. Na nasprotni strani je od stene odmaknjen kamin, ki je lahko viden iz treh kotov. Nato se ponovno osredotočimo na nasprotno steno, ki jo zapolnjujeta omarica za televizijski sprejemnik in sedežna garnitura. Za njo je na novo pridobljeni prostor, ki ga v nadaljevanju samo še opremljamo z izbranim pohištvom. Tako postavimo regal s policami, nasproti katerega je delovna miza. Za zaključek knjižne police razporedimo še po celotni steni.

Z rešitvijo smo prostor optično uredili in ga z nizanjem zaporedja pohištvenih elementov naredili zanimivega. Ker so elementi bolj ali manj nizkega ali transparentnega tipa, je celotno stanovanje lepo in naravno osvetljeno.

Ne spreglejte