Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
12.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 8. 4. 2011, 12.34

8 let, 3 mesece

Trendi poročnih oblek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kate Middleton je ena najbolj izpostavljenih nevest v zgodovini, ki mora zadostiti širokemu spektru pravil in pričakovanj ter vsaj do neke mere angleški tradiciji ...

Znane slovenske modne oblikovalke smo povprašali, kakšni so letošnji modni trendi poročnih oblek in kakšna obleka bi pristajala Kate Middleton.

Urška Drofenik

Na izbiro je veliko trendov, tako da se lahko vsaka najde v enem stilu od ponujenega. Na eni strani so vintage klasične obleke, polne čipk in romantike, naborkov in rož, na drugi strani je futurizem z drznejšimi, asimetričnimi kroji. Večina oblek je krojena na ribo (silhueta peščene ure), pri čemer sta poudarjena prsni del in pas, obleke so oprijete do kolen, nato pa se do dolžine bogato razširijo. "Sama oblikujem obleke, ki imajo korzetno vezanje hrbta, ki omogoča, da se obleka popolnoma prilagodi ženskemu telesu in izoblikuje njeno postavo – torej, da prikrije tisto, kar ženska želi skriti, in poudari tiste obline, ki jih ženska želi izpostaviti, čeprav je njena postava polnejša."

Zelo moderni so tudi detajli iz perja. Za tiste, ki nočejo biti v klasično dolgih oblekah, je ponudba kratkih zelo lepa in dobra. Z njimi lahko poudarijo pas, čez boke so lahkotne – nabrane, balonaste, volančkaste, skratka posebne … Barve: prevladujejo bela, smetanasta, nežna zlato-pudrasta. Tu in tam so rdeče, črno-bele, sivo-srebrne.

Ženin bo najbolj moden v črni obleki s svetlečimi nevpadljivimi črtami v materialu, svilenim črnim brezrokavnikom, snežno belo srajco z manjšimi gumbi, črno svileno kravato. Ne smemo pozabiti niti svilenega srebrnkastega robčka. Zelo moden je šal ovratnik na suknjiču.

Maja Ferme

"Poročne obleke so v letošnjem letu na eni strani mehko padajoče, narejene iz kakovostnih prosojnih svilenih materialov, povsem izčiščene, in na drugi strani bogato pošite z drobnimi svetlikajočimi se kristali in biseri ter nežno čipko. Veliko je mehko padajočih svilenih volanov, ki nežno ovijajo telo in ustvarjajo romantičen videz, in prosojnih svilenih tančic, ki plešejo z vetrom,". Na drugi strani pa se pojavljajo bogate obleke, pošite s svetlikajočimi se kristali in biseri.

Kot novost je letos v poročni modi zaslediti več pudrno roza in peščenih tonov. Za tiste, ki ne morejo brez barv, je letos najmodnejši par bela z oranžno, ki se pojavlja v detajlih ali poslikavah.

Seveda je pomembno, da pri izbiri poročne obleke ne sledimo le modnim smernicam, pač pa pri nevestah upoštevamo predvsem njihove želje, postavo, kje bo poroka in kako uskladiti obleko s pričesko, ličenjem, šopkom, čevlji, spodnjim perilom …, kajti le tako je lahko nevesta najlepša, meni oblikovalka.

Stanka Blatnik Blagotinšek

Smernic je v letu 2011 več, tudi poročne obleke so naselili mehko padajoči materiali, prosojni šifon in čipka, sicer pa se neveste zaradi enkratnosti dogodka praviloma odločajo za tisti model obleke, ki jim najbolje pristaja in najlepše poudari njihovo postavo. Poročne fotografije bodo kot spomin ostale za vse življenje, zato je bolj kot najnovejša modna zapoved pomembno, da nam obleka resnično dobro pristaja tako po konstituciji, barvi, kot glede na našo osebnost, meni oblikovalka. Družice in poročne priče so vselej usklajene s celotno podobo poroke, pri čemer morajo nevesti dopustiti, da izstopa z barvo in volumnom obleke.

Sicer pa je, kot v svetu mode slavnostnih oblek, na sporedu ženstvenost z romantičnim videzom, v igri prosojnih materialov in čipke. Moška poročna obleka naj bo prilagojena ženski, pri tradicionalnih poročnih opravah pride v poštev tridelna svečana obleka s telovnikom in široko kravato ali pa smoking z metuljčkom in slovesnim pasom, medtem ko so pri sodobnejših porokah sprejemljive manj formalne oblike. V trendu moških oblek so poudarjena ramena, koničasti reverji iz svilenega satena, dvoredno zapenjanje ter podaljšani suknjiči brez zaobljenih prednjih delov, sicer pa je pravilo podobno kot pri nevestah: obleka naj ženinu pristaja glede na barvni tip in njegovo osebnost, predvsem pa naj lepo oblikuje postavo.

Maja Štamol

Maja pravi, da pri letošnjih poročnih oblekah najbolj izstopata dva stila oblek. Ene so izdelane iz finega svilenega šifona, drapirane ali mehko padajoče, ki telo božajo, saj so lahkotne in udobne. Obleke so izdelane iz več plasti, ki kljub lahkotnosti dajejo bogat videz. Na drugi strani pa je spet v ospredju čipka. Včasih je obleka prekrita s čipko samo v zgornjem delu, na spodnjem delu pa se pojavljajo samo posamezni motivi, ki obogatijo spodnji del obleke, ki je pogosto iz tila.

Nevesta je v takem modelu videti kot princeska. Spet drugič pa je obleka v celoti izdelana iz čipke. Čipke so bogate in posute s kamni, ali pa zelo surove in brez bleščavih dodatkov. Barve poročnih oblek so še vedno svetle, od snežno bele do smetanaste, barve šampanjca, včasih tudi zlata.

Moški so večinoma še vedno precej klasični, redkeje se pojavljajo v trendovskih kombinacijah. Mogoče so letos opaznejše tudi moške obleke v svetlejših tonih.

Ne spreglejte