Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
11.12

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vročinski val vročina poletje

Torek, 23. 7. 2013, 11.12

5 let, 8 mesecev

Kako prijetno skozi peklensko vroče dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bliža se drugi vročinski val tega poletja, zato poglejmo, kako lahko med sončno pripeko in visokimi temperaturami naredimo bivanje znosnejše - nam in drugim.

Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo dvig temperatur vse do 35 stopinj Celzija. Vročina in sončna pripeka ne prijata vsem, zato ni odveč nekaj nasvetov, kako jima ubežati oziroma ju preživeti brez nevarnih posledic za naše zdravje in zdravje naših bližnjih.

Med vročinskim valom so še posebej ogroženi novorojenčki in malčki, starostniki, kronični bolniki in brezdomci, opozarjajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso). Ob močnem segrevanju ozračja, sončnem sevanju in vročini lahko pospešeno nastaja fotokemični smog. Ko je količina ozona pri tleh gostejša, na Arsu svetujejo, da se zadržimo v zaprtih prostorih in se izogibamo večjim telesnim naporom na prostem.

Pobegnimo na hladno Ob hudi vročini se moramo, če se le da, izogibati izpostavljanju močnim sončnim žarkom. Zadržujmo se v senci, pomembno je tudi to, da prostore zračimo v nočnih in zgodnjih jutranjih urah, nato pa okna zapremo in s tem preprečimo vročemu zraku, da dodatno segreje naše domove. Privoščimo si sprehod do parka ali gozda, če imamo možnost, se zapeljimo do reke ali jezera ali poletno pripeko preživimo v hribih ali gozdovih. Previdno med vožnjo Če se odpravljate na pot, imejte v mislih, da lahko vročina vpliva tudi na zbranost. Vozite počasneje, poskrbite za zračenje in imejte ob sebi tudi plastenko z vodo ali dve, če na poti nastanejo zastoji.

Če se na pot odpravljate z mestnim avtobusom, bodite še posebej uvidevni do starejših, nosečnic in mamic z majhnimi otroki. Odstopite jim sedež ali ponudite pomoč.

Kaj piti in jesti? V poletni vročini telo odvečno vročino oddaja s potenjem, zato je nujno, da popijemo dovolj tekočine. Izogibajmo se kavi in alkoholu, ki pospešujeta izločanje vode iz telesa. Jejmo veliko hladnega sadja in zelenjave, bolje je tudi, da se odrečemo težkim in kuhanim jedem, mesu in pikantni hrani. Strokovnjaki svetujejo, da hrano razdelimo na manjše obroke ter izbiramo lahko prebavljiva živila. Kaj obleči? Nosimo zračna in lahka oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž in lan. Oblecimo se v svetle barve, ki odbijajo svetlobo in s tem vročino. Glavo pokrijemo s klobučkom, čepico ali slamnikom, še posebej to velja za naše najmlajše. Oči zaščitimo s kakovostnimi sončnimi očali. Kaj pa naši hišni ljubljenčki? Vročina prizadene tudi živali, zato ne pozabimo na dodatno skrb za svoje ljubljenčke. Vedno naj imajo na razpolago svežo in hladno vodo, mačkam in psom pa lahko postrežemo tudi s hladno hrano, zato konzerve shranjujte v hladilniku. Psov ne obremenjujte z dolgimi sprehodi ali pa zjutraj vstanite še bolj zgodaj, ko je še prijetno hladno, da se natečejo takrat. Če imate v bližini reko ali jezero, jim pustite, da se osvežijo v vodi.

Ne spreglejte