Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2013,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hrana nakupovanje prehrana

Nedelja, 15. 9. 2013, 17.17

8 let

Hrana, ki bi jo morali kupovati ekološko pridelano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Živimo v času, ko je skrb za zdravo prehrano samoumevna, zato je pomembno, da znamo pravilno izbirati in se odločati. Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki so vam pri tem lahko v pomoč.

Jabolka Jabolka so eno izmed najbolj zastrupljenih živil, v njih so odkrili več kot 40 različnih vrst pesticidov, ki se uporabljajo pri škropljenju sadovnjakov. Sledovi pesticida so bili najdeni tudi v jabolčnem soku, zato je priporočljivo, da so jabolka in jabolčni izdelki ekološko pridelani, čeprav je do leta 2014 tudi pri organski pridelavi jabolk in hrušk dovoljen antibiotik. Če jih boste olupili, boste sicer odstranili nekaj malega pesticidov, hkrati pa tudi pomembne hranilne snovi.

Kumare Za zaščito kumar se uporablja tudi do 35 vrst pesticidov, ki ostanejo na lupini, zato je kumare treba olupiti, preden jih pojeste, še bolje pa, da jih kupujete tam, kjer jih pridelujejo ekološko.

Krompir Ena najbolj priljubljenih zelenjav, ki je pomemben vir vlaknin in mineralov ter telesu zagotavlja energijo, je tudi ena izmed najbolj onesnaženih, saj krompir škropijo z več kot 30 vrstami pesticida. Alternativa: kupujte sladki krompir, ki je bolj zdrav in vsebuje veliko antioksidantov.

Jagode Jagode so vedno na seznamu zelo onesnaženega sadja, saj jih lahko, da bi uničili plesen, špricajo s 60 različnimi vrstami pesticida, njegove sledi pa ostanejo v jagodah. Nekoliko manj jih je v zmrznjenih jagodah in v jagodah z domačega vrta, ki tako in tako nimajo konkurence. Jagode lahko zamenjate s kivijem ali ananasom, saj oba vsebujeta veliko vitamina C (kot jagode), a pazite na njihov izvor.

Mleko Pesticidi, antibiotiki in druge kemikalije so vsakdanja sestavina kravjega mleka, zato ne preseneča, da njihove sledove najdemo tudi v mleku in mlečnih izdelkih. To je še posebej zaskrbljujoče, ker je mleko eno tistih živil, ki ga še vedno priporočajo otrokom, zato ne tvegajte, mleko kupujte ekološko pridelano.

Meso Če ste mesojedec, potem morate vedeti, da meso, ki ga kupujete v trgovini, vsebuje hormone, antibiotike in pesticide, saj krave, kokoši in druge živali običajno hranijo s krmo, v kateri so umetna gnojila in herbicidi, enako velja za mesne izdelke. Te strupene snovi imajo za človeka škodljive zdravstvene posledice, ki so povezane z rakavimi obolenji, povišanim holesterolom ... Ekološka pridelava mesa je sicer dražja, a veliko bolj zdrava.

Ne spreglejte