Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2022,
6.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Plastika Skaza

Video: Gal Ancelj

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

advertorial biološki odpadki rastline zalivanje kompostiranje Bokashi Organko Plastika Skaza

Torek, 3. 5. 2022, 6.47

2 meseca, 1 teden

Gnojilo in uničevalec plevela, ki ga pridelamo sami #video

Vsebino omogoča Plastika Skaza

Video: Gal Ancelj

Foto: Ana Kovač

Kompostiranje je eden od učinkovitih načinov, kako lahko v svoj življenjski slog uvedeno trajnostni vidik življenja. Kompostiranje nam pomaga, da znova uporabimo kuhinjske in vrtne odpadke, predvsem pa zmanjšamo njihovo količino kar za četrtino.

Poleg očitnih pozitivnih učinkov kompostiranja ta način ravnanja z biološkimi odpadki omogoča, da po kompostiranju pridobimo sekundarne produkte, ki jih lahko uporabljamo v svojem gospodinjstvu.

V okviru rubrike Dobro za planet smo predstavili, kako v krogu ravnanja z odpadki pravilno uporabljati rešitve, kot sta dnevna posodica za organske odpadke Organko Daily in kompostnik Bokashi Organko. Razkrili smo tudi novost, ki bo vašemu gospodinjstvu pomagala do vedno pretočnih odtokov.

Skaza Bokashi Organko
Novice Kako se lotiti zamašenih odtokov? #nagradni kviz

Skaza | Foto:

 

Uporaba fermentacijske tekočine za zalivanje rastlin

Dodajanje efektivnih mikroorganizmov med biološke odpadke v Bokashiju deluje kot pospeševalec procesa. Posip je narejen iz otrobov, ki so jih pomešali z melaso, oplemeniten je s koristnimi mikroorganizmi (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi, aktinomiceti in encimsko aktivne glive). | Foto: Ana Kovač Dodajanje efektivnih mikroorganizmov med biološke odpadke v Bokashiju deluje kot pospeševalec procesa. Posip je narejen iz otrobov, ki so jih pomešali z melaso, oplemeniten je s koristnimi mikroorganizmi (mlečnokislinske bakterije, kvasovke, fotosintezni organizmi, aktinomiceti in encimsko aktivne glive). Foto: Ana Kovač

Med dragocenimi sekundarnimi produkti bokashi kompostiranja sta baza za kompostiranje in fermentacijska tekočina, ki nastaja pri razgradnji organske snovi. Pridobimo ju, ko je fermentacijski proces v kompostniku končan.

Fermentacijsko bazo lahko zakopljemo na vrtu, odvržemo na tradicionalni kompost ali pa vržemo v zunanji zabojnik za biološke odpadke. Tako sklenemo bokashi zanko in naši biološki odpadki postanejo nov vir.

Fermentacijsko tekočino, ki se nabira pod cedilnikom v spodnjem delu kompostnika, je treba redno odlivati. Uporabi se lahko za zatiranje plevela in čiščenje odtokov, razredčena pa je odlična za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin.

Odlično gnojilo za zalivanje sobnih in vrtnih rastlin bomo dobili, če bomo tekočino razredčili z vodo v razmerju 1:200, torej en deciliter tekočine na 20 litrov vode ali pet mililitrov na en liter vode.

Tjaša Ban Plastika Skaza | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Domače gnojilo, ki je bogato s hranilnimi snovmi

V času, ko se trudimo biti čim bolj trajnostni, je zelo dobrodošlo, če lahko sami pridelamo tudi gnojilo za sobne in vrtne rastline. Z Bokashijem pridobimo kakovostno gnojilo, ki je bogato s hranilnimi snovmi za rastline. Vsebuje aerobne in anaerobne bakterije, različne encime, naravne antibiotike in antioksidante. Pazimo, da ga ne polivamo po listih in da ga ustrezno razredčimo, saj je nerazredčeno zelo močno in ga lahko uporabimo za zatiranje plevela.

Količina tekočine oziroma gnojila, ki ga pridobimo s kompostiranjem, je odvisna od vrste bioloških odpadkov, ki jih odlagamo v Bokashi. Suhi odpadki bodo "dali" manj tekočine, medtem ko bomo z obilico sadja in podobnih odpadkov pridelali več tekočine.

Po prvi uporabi kompostnika bomo na fermentacijsko tekočino čakali nekaj tednov, potem pa količina znaša od enega do dva decilitra dnevno.

Tjaša Ban Plastika Skaza | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ravnanje z odpadki v gospodinjstvih

Skaza Bokashi Organko | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

skaza | Foto:

 

 

Najpogostejša metoda predelovanja bioloških odpadkov je kompostiranje. Postopek anaerobnega kompostiranja se imenuje kar bokashi kompostiranje. To je vedno bolj priljubljeno za uporabo v gospodinjstvih, saj je primerno za tiste, ki nimajo vrta. Temelji na uporabi efektivnih mikroorganizmov, ki jih v obliki posipa ali tekočine med polnjenjem dodajamo v posodo.

Anaerobno kompostiranje se odvija v posebnih kompostnikih, imenovanih Bokashi Organko, ki jih je razvilo podjetje Plastika Skaza. Kompostne posode so lične in jih lepo umestimo v kakršnokoli kuhinjo. Z Bokashijem bomo naredili korak proti trajnostnemu odnosu do okolja, saj z Bokashijem zmanjšamo količino bioloških odpadkov kar za četrtino.

Kompostno maso, ki jo pridobimo po kompostiranju, lahko zakopljemo v gredo ali zemljo na vrtu oziroma dodamo na kompostni kup. Z njo izboljšamo prst na vrtu, saj se v prsti hitro razgradi ter izboljša fizikalne in kemijske lastnosti prsti, s tem pa tudi njeno rodovitnost.

Fermentiramo lahko: večino bioloških odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih: ostanke hrane, olupke, sir, mlečne izdelke, meso, manjše kosti, kavno usedlino, ovenele cvetlice, čajne vrečke, manjše količine papirnatih robčkov ...

Ne smemo dodajati tekočin, kot so kis, sok, mleko, olje, voda, iztrebkov, velikih kosti in pepela.

skaza | Foto:

Klikni za nakup kompostnika Bokashi Organko in uporabi kodo za desetodstotni popust: ZAPLANET (velja za nakup Bokashi Organko 1 in Bokashi Organko 2).

Skaza | Foto:

Biološki odpadki lahko postanejo nov vir

Biološki odpadki so lahko eden največjih sovražnikov okolja, če ne poskrbimo za pravilno odlaganje in recikliranje. Predstavljajo kar 34 odstotkov vseh odpadkov in na odlagališčih povzročajo izpuste toplogrednih plinov. Pravilno ravnanje z biološkimi odpadki se začne kar doma, na kuhinjskem pultu.

Skaza
Novice Naj zavržena hrana postane nov vir za naš planet #nagradna igra

Ekomost pasica | Foto:

Bokashi Organko, ki je sestavljen iz posode za kompostiranje, tlačilke, pokrova, pipice in dozirne lopatke, lahko uporabljamo kar doma na pultu in je primeren tudi za tiste, ki nimajo vrta, saj omogoča ločevanje bioloških odpadkov brez smradu, mušic in gnitja.

Fermentacija, ki se v Bokashiju odvija s pomočjo efektivnih mikroorganizmov, je naraven proces, ki poskrbi, da razgrajevanje odpadkov ne povzroča neprijetnega vonja, ki bi privabljal mušice, pa tudi črvi se ne začnejo razmnoževati.

Preberite še:

Tanja Skaza
Novice "Edina možnost za rešitev je bil lasten trajnostni izdelek" #foto
Skaza Bokashi
Novice Skaza razvila posodo za kuhinjske biološke odpadke iz popotrošniške reciklirane plastike
Skaza_Bokashi_Throwing fermented mass on the compost pile
Novice Kako odpadek hrane postane nov vir, novo življenje, nova priložnost?
Ne spreglejte