Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Kari Savolainen Jan Muršak Marcel Rodman

Petek, 16. 2. 2018, 13.15

6 let, 2 meseca

PO porazu Slovenije z RUsijo (2:8)

Po lekciji Rusov: selektor pogrešal že osnovno stvar, igra na trenutke nesprejemljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Rusija Slovenija hokej Pjongčang | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Na takšnih tekmah proti takšnemu nasprotniku je osnova, da imaš zaupanje v to, kar delaš. Mi smo to pogrešali," je po visokem porazu Slovenije z Rusijo (2:8) na drugi tekmi olimpijski iger dejal selektor Slovencev Kari Savolainen. Ta upa, da se bodo njegovi varovanci že v soboto bolje držali načrta, kajti čaka jih precej pomembnejša tekma s Slovaško. Začela se bo ob 13.10.

Slovenska hokejska reprezentanca je po uvodni zmagi nad ZDA v petek občutila moč ruskega stroja, glavnega kandidata za olimpijsko odličje. Ta si po porazu s Slovaki ni smel privoščiti še enega spodrsljaja. In res si ga ni. Če so Slovenci držali stik do 18. minute, ko so prejeli prvi zadetek, je bilo nadaljevanje povsem drugačno.

Rusi so drugi zadetek dosegli v razmiku dobrih 20 sekund, na odmor odšli z 2:0, v nadaljevanju pa mleli in mleli. Niso se ustavljali niti pri 5:0 niti pri 8:1. Preprosto so hoteli dokazati, da sredin poraz ne odraža realen slike. Za Slovenijo sta ob porazu z 2:8 zadela kapetan Jan Muršak (1:5) in Žiga Pance (2:8).

Brez zaupanja ne gre

"Kje je zaupanje v to, kar delamo," se sprašuje Kari Savolainen. | Foto: Stanko Gruden, STA "Kje je zaupanje v to, kar delamo," se sprašuje Kari Savolainen. Foto: Stanko Gruden, STA

 

"Na takšnih tekmah proti takšnemu nasprotniku je osnova to, da imaš zaupanje v to, kar delaš. V tej tekmi smo delno smo pogrešali zaupanje, da bi bili boljši, ob tem pa so seveda pomembne še druge stvari, ki pridejo zraven. Največja lekcija je, da moramo zaupati v to, kar delamo. Nato pa se držati načrta, ki smo ga naredili," je slovenski selektor Kari Savolainen izpostavil pomanjkanje zaupanja v svoje zmožnosti, dodal pa še nekaj besed o sami igri.

"Vedno je težko pogoltniti takšne številke. Način, kako smo igrali, občasno ni bil sprejemljiv. To je delno psihološki vidik, delno pa fizični. Ko nasprotnik, kot je Rusija, povede z 2:0, se je težko vrniti. Igrali smo dobro prvih 17 minut, če bi zdržali do tretjine, bi bilo lažje, tako pa se je začela pot navzdol. Vratarja nisem menjal, ker sem videl, da želi igrati. V takšni igri ni njegova krivda, da dobiva gole, zato sem ga pustil v igri. Jutri je nov dan, bomo pa morali bolj slediti našim načrtom. Slovaška je disciplinirana ekipa, morda igra dolgočasen hokej, a je učinkovita," je po poročanju STA še povedal Finec na slovenski klop. Dodaja, da je dobro, da bo hitro sledila nova tekma, in da morajo profesionalci znati hitro preklopiti misli, čeprav je lahko po takšnem porazu težko.

Jan Muršak je bil po tekmi, kot vselej, zelo realen: Težko je igrati proti njim, a to je realnost, kakovostno nismo na njihovi ravni. | Foto: Reuters Jan Muršak je bil po tekmi, kot vselej, zelo realen: Težko je igrati proti njim, a to je realnost, kakovostno nismo na njihovi ravni. Foto: Reuters

Realnost: nismo na njihovi ravni

Tudi tokrat se je med strelce vpisal junak obračuna z ZDA Jan Muršak, ki dobro pozna ruski hokejski stroj še s klubskih ledenih ploskev: "Težka tekma, vedeli smo, kakšen nasprotnik je Rusija. Bili so hitrejši, močnejši, hitrost je neverjetna. Težko je igrati proti njim, a to je realnost, kakovostno nismo na njihovi ravni. Ko so zadeli, so začutili, da lahko, in dobili dodatno energijo. Vedel sem, da bo težka tekma, a fantje so dali vse od sebe. Res pa nismo na njihovi kakovostni ravni. Na začetku smo 'borbali', zadeli so enega, pa takoj zatem še enega. Težko je igrati proti njim, ker imajo vse, predvsem pa dobre tehnične igralce."

V soboto je mogoče marsikaj

Slovenija je po porazu z drugega padla na zadnje mesto. Je edina, ki ima dve točki, ZDA štiri, Rusija in Slovaška po tri. V soboto jo čaka zadnja tekma skupinskega dela. Ob 13.10 se bo udarila s Slovaško, reprezentanco, ki je presenetila s svojim izborom hokejistov, a dokazala, da bo še kako trd oreh za vse tekmece. Premagala je zbornajo komando, danes pa tesno (1:2) izgubila z ZDA.

Spomnimo, iz vsake skupine po treh tekmah v četrtfinale neposredno napreduje ena reprezentanca in najboljša druga izbrana vrsta. Preostalih osem reprezentanc se, glede na število točk, osvojenih v skupinskem delu, za četrtfinale pomeri v repasažu po sistemu 5. z 12., 6. z 11., 7. z 10. in 8. z 9.

V slovenski skupini je vse še precej odprto, karte se lahko po sobotnih tekmah precej premešajo.

 

Luka Gračnar je klonil osemkrat. | Foto: Reuters Luka Gračnar je klonil osemkrat. Foto: Reuters V soboto bo drugačna zgodba

S kapetanom se je strinjal tudi njegov tokratni pomočnik Marcel Rodman: "Rusi so bili za dve stopnički višje ali pa še več kot zadnjič ZDA. Ob tem so bili še malo ranjeni zaradi poraza na prvi tekmi, tako da so planili po nas že od samega začetka. A smo kar dolgo držali, želeli smo čim manj komplicirati, čim bolj močno stati v obrambi. Do prvega power-playa smo se kar dobro držali, Luka (Gračnar, op. a.) je super obranil, kar je moral. A nato so zadeli, dosegli hitro še drugi gol malo po sreči in dobili krila, mi pa smo se morda malo preveč potegnili nazaj. Preprosto so bili boljši, videli smo, kako kakovostni so."

Kljub porazu s šestimi zadetki razlike 36-letni napadalec ne želi delati velike tragedije: "Res smo visoko izgubili, a ta poraz ni tragičen. Mi moramo ostati skupaj in tudi bomo.Klub porazu moramo iz te tekme nekaj potegniti, se naučiti za naprej. Treba je rasti iz te tekme, ne glede na to, ali zmagaš ali izgubiš. Prepričan sem, da bo jutri zgodba precej drugačna. Z dvignjeno glavo gremo naprej."

Rusi se niso ustavljali niti ob visokem vodstvu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rusi se niso ustavljali niti ob visokem vodstvu. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Še nikoli proti tako dobremu nasprotniku"

"Pričakovali smo podobno težko tekmo. Dogovorili smo se, da v prvi tretjini igramo kompaktno, jim ne dopuščamo preveč strelov, kar nam je uspevalo do njihovega prvega zadetka iz power-playa. Nato so hitro zadeli še drugič, povedli z 2:0 in dobro je bilo, da je bilo konec tretjine. Niso se ustavili, drsali so, igrali s ploščkom, na telo ... Še nikoli nisem igral proti tako dobri ekipi. Zdaj je treba to tekmo čim prej pozabiti, na sobotno s Slovaki pa prenesti vse dobre stvari s prve tekme z ZDA," je v prvih odzivih v pogovoru za nacionalno televizijo dejal branilec Sabahudin Kovačević.

 

 

Ne spreglejte