Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
24. 2. 2018,
11.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žan Košir #zanaše

Sobota, 24. 2. 2018, 11.43

6 let, 1 mesec

Vic Wild:

"Če kdo, potem si kolajno zasluži Žan Košir!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

V Sočiju je bil ameriški deskar z ruskim potnim listom Vic Wild dvakrat zlat. V Pjongčangu je ostal brez kolajne. Ob pogledu na oder za zmagovalce je bil vesel vsaj tega, da na njem stoji njegov prijatelj Žan Košir.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Vic Wild: po dveh zlatih kolajnah iz Sočija tokrat praznih rok | Foto: Getty Images Vic Wild: po dveh zlatih kolajnah iz Sočija tokrat praznih rok Foto: Getty Images

 

"Ne, ne … Dovolj je bilo novinarskih pogovorov. Povedal sem vse, kar sem lahko," je bil, potem ko se je izmuznil iz čvrstega ruskega novinarskega primeža in nekaj besed namenil še Američanom, krajšemu pogovoru za naš medij sprva nenaklonjen 31-letni član ekipe olimpijskih športnikov iz Rusije Vic Wild. A ko smo mu dejali, da nas ne zanima komentar njegovega desetega mesta, s katerim je krepko zaostal za dosežki iz Sočija, temveč zgolj kakšna beseda o bronastem Žanu Koširju, ki sta ga tokrat prehitela le Švicar Nevin Galmarini in domačin Sangho Lee, se je vendarle vdal.

Obrazložitev vodstva Olimpijske reprezentance Slovenije glede regularnosti polfinalne tekme v paralelnem veleslalomu

- Fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, kot je to primer v nekaterih drugih športih;

- Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje le razlika med tekmecema. Na cilju posamezne proge sta A in B časomerilni napravi. A naprava je pozicionirana nižje kot B in le A naprava je merodajna;-

Na cilju je TV kamera, ki pa za merjenje časa ni pomembna in pri tem ne igra nobene vloge. Ta kamera snema pod drugačnim kotom kot je pozicionirana časomerilna A točka in je zavajajoča;

- Na pritožbo vodstva ekipe deskarjev smo prejeli odgovor, da je čas polfinalne tekme pravilen, kar je potrdil tudi direktor tekmovanja vodji olimpijske reprezentance Slovenije na srečanju po tekmi. Pritožba na merjenje časa ni bila možna.

"Žana izjemno spoštujem. Je eden mojih najboljših prijateljev v deskarski karavani. Če kdo, potem si prav on zasluži kolajno. Vem za njegove težave s hrbtom. Vem, kako težko pot je prehodil v zadnjih letih. Danes je bila zanj dosegljiva tudi zlata kolajna. Vseeno menim, da je lahko zadovoljen tudi z bronom," je dejal Američan, ki vse od leta 2011 brani ruske barve.

V Sočiju družinska pravljica, v Pjongčangu …

V Rusijo je Wilda poleg izključitve iz ameriških deskarskih vrst popeljala ljubezen, saj se je poročil z deskarko Aleno Zavarzino. Pred štirimi leti sta v Sočiju doživljala pravo športno-družinsko pravljico. Zavarzinova je bila namreč tretja v paralelnem veleslalomu, medtem ko si je Wild konkurenco pokoril v obeh disciplinah, torej tudi v slalomu. Štiri leta pozneje se je lepša polovica deskarskega para prav tako podala v boj za kolajne, a se je po drugem času kvalifikacij njen lov končal v polfinalu in tekmi za tretje mesto, kjer jo je ugnala Nemka Ramona Hofmeister. Wild, sicer tudi velik prijatelj Rogle, kjer je leta 2015 slavil eno od svojih dveh zmag v svetovnem pokalu, pa je tokrat izpadel že v osmini finala in na koncu zasedel deseto mesto. Tako je edini od najboljše trojice iz Sočija ostal brez kolajne.

Tretja olimpijska kolajna za Žana Koširja | Foto: Stanko Gruden, STA Tretja olimpijska kolajna za Žana Koširja Foto: Stanko Gruden, STA

Uspelo je le Koširju

Že pred Koširjevim nastopom smo poudarjali, da je Tržičan ostal edini slovenski športnik, ki bi lahko ubranil svoj položaj s stopničk v Sočiju 2014 ali ga celo nadgradil. Dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze se je upokojila. Teja Gregorin se je zaradi afere z dopingom znašla pred rdečo lučjo. Vesna Fabjan je po nošenju slovenske zastave na uvodni slovesnosti ostala brez šprinterskega štarta, Peter Prevc pa je svoja nastopa v Pjongčangu končal na desetem in dvanajstem mestu. Košir je po tretjem mestu na paralelnem veleslalomu v Sočiju zdaj uspeh ponovil še v Pjongčangu. Slalomskega srebra mu ni bilo dano braniti, saj so to disciplino črtali z olimpijskega programa. A bolj kot to šteje, da se je vključil v druščino tistih slovenskih športnikov, ki imajo doma vsaj tri kolajne. To je na zimskih igrah uspelo le še Tini Maze, na poletnih igrah pa Leonu Štuklju, Miru Cerarju, Iztoku Čopu, Luki Špiku, Rajmondu Debevcu in Vasiliju Žbogarju.

Ne spreglejte