SiolNET. Sportal ZOI Peking
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Temnopolta Američanka, ki piše zgodovino

1,01

termometer

Erin Jackson |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

29-letna Američanka Erin Jackson je prva temnopolta ženska, ki je osvojila naslov olimpijske prvakinje v hitrostnem drsanju. Glede na to, da je drsalke za hitrostno drsanje prvič obula šele pred dobrimi petimi leti, in to bolj kot ne po naključju, je njena zgodba še toliko bolj posebna. Pa ne samo zato.

Predznak posebno ima že njena uvrstitev na letošnje olimpijske igre v Pekingu.

29-letni Erin Jackson, ki je sicer v letošnji sezoni številka ena hitrostnega drsanja na 500 metrov, je zaradi zdrsa in padca spodletelo v olimpijskih kvalifikacijah, a ji je reprezentančna kolegica Brittany Bowe nesebično odstopila svoje mesto v ekipi.

"Res je, da sem zmagala v kvalifikacijah, a sem se hkrati zelo dobro zavedala, kje je moje mesto na jakostni lestvici. Erin je številka ena, in zdaj je olimpijska prvakinja. To, kar sem storila, je bilo edino pravilno. Tako zelo ponosna sem nanjo," je Brittany Bowe povedala po zgodovinskem trenutku reprezentančne kolegice in someščanke. Obe prihajata iz mesta Ocala na Floridi. V ameriški reprezentanci so sicer pozneje dobili še eno kvoto, tako da je tudi Brittany Bowe lahko nastopila na olimpijskih igrah. Na 500 metrov je osvojila 16. mesto, na 1.500 metrov pa je bila deseta.

Erin Jackson v družbi reprezentančne kolegice Brittany Bowe | Foto: Reuters Erin Jackson v družbi reprezentančne kolegice Brittany Bowe Foto: Reuters

Še vedno se počuti kot novinka

Za Erin Jackson, dobitnico 12 odličij s svetovnih prvenstev v rolanju, je bila osvojitev zlate olimpijske medalje uresničitev sanj.

"Pred letom dni nikakor ne bi napovedala takšnega razpleta. Še vedno se počutim kot novinka v tem športu in težko verjamem, da so se stvari odvile tako, kot so se. Na tekmi sem enostavno skušala izklopiti vse in dirkati povsem avtomatsko," je povedala nova olimpijska šampionka, ki je postala prva temnopolta športnica, ki je na posamičnem dogodku zimskih olimpijskih iger osvojila zlato kolajno.

Želi si biti vzor otrokom

"Upam, da bo to vplivalo na to, da bomo v prihodnje, še posebej v ZDA, videli več predstavnikov manjšin, ki se bodo lotili zimskih športov. Želim si, da bi bila dober vzor, še posebej otrokom, in da bi ti spoznali, da jim ni treba izbirati med šolo in športom," si želi Jacksonova, ki ji je kljub vrhunski športni karieri uspelo diplomirati iz strojništva, in to z odliko. 

Zgodba se je začela na plastičnih kotalkah

Jacksonova je svojo drsalno pot začela na kotalkah, pri sedmih pa prvič obula drsalke. "Začela sem na plastičnih kotalkah, ki sem jih pričvrstila na čevelj, potem pa večino mladosti preživela na drsališču. Postala sem prava 'drsališčna podgana', izraz, s katerim označujemo otroke, ki večino koncev tedna preživijo na ringu, drsajo ob glasbi in se družijo s prijatelji," je povedala v pogovoru za spletno stran Olympics.com.

Prvič na drsalkah za hitrostno drsanje (septembra 2016):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erin Jackson (@speedyj)

Usodno srečanje v lekarni

V svet hitrostnega drsanja je vstopila po naključju. Njena mama, farmacevtka, je v lekarni, kjer je delala, spoznala Renee Hildebrand, eno vodilnih trenerk hitrostnega drsanja na svetu.

Omenila ji je, da njena hči obožuje drsanje bolj kot karkoli drugega na svetu, in Hildebrandova je predlagala, naj jo pripelje k njej na trening.

In tako se je začelo. Prva sezona se je začela odlično, v drugi pa je vse razpadlo. "Ne vem, kaj je šlo narobe, a zdelo se mi je, da nikoli več ne bom hitra na stezi," se je spominjala Jacksonova. Kljub temu je vztrajala, poslušala nasvete svoje trenerke in uspelo ji je zgodbo obrniti na bolje.

Ni popolno, je pa blizu odličnosti

Kot je pojasnila, njena življenjska filozofija temelji na besedah znanega trenerja ameriškega nogometa Vincea Lombardija, ki je dejal: "Popolnosti ni mogoče doseči, a če lovimo popolnost, lahko ujamemo odličnost."

Kot je dejala, njena olimpijska predstava na 500 metrov ni bila popolna, je bila pa vsekakor dovolj za odličnost.

Za Jacksonovo je to prva olimpijska medalja v karieri, z zmago pa je prekinila prevlado Nizozemk v tej panogi, ki so z izjemo te osvojile vse zlate medalje v Pekingu v hitrostnem drsanju.

Srebro je pripadlo Japonki Miho Takagi, ki je osvojila že drugo medaljo istega leska v Pekingu, saj je bila druga tudi na 1.500 metrov. Predstavnica Rusije, Angelina Golikova, sicer svetovna prvakinja v tej disciplini z lanskega SP, pa se je tokrat morala zadovoljiti z bronom. Američanka je zlato osvojila z osmimi stotinkami prednosti, tretja Rusinja je za njo zaostala 17 stotink sekunde.

Trener Ryan Shimabukuro ni skrival navdušenja nad dosežkom svoje varovanke. | Foto: Guliverimage Trener Ryan Shimabukuro ni skrival navdušenja nad dosežkom svoje varovanke. Foto: Guliverimage

Nad razpletom je bil navdušen tudi njen zdajšnji trener Ryan Shimabukuro, ki pravi, da njegova varovanka dokazuje, da ni ovir, ko gre za raznolikost. "Gre samo za to, da sledite svoji strasti in svojemu srcu, kamor vas pelje. Očitno je v Shaniju Davisu, ki je zmagoval v letih 2006 in 2010 imela odličnega vzornika. Verjamem, da bo s svojo zgodbo navdihnila veliko Afričanov. Tudi ameriško skupnost."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin