Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
4.48

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Ayumu hirano snežni žleb ZOI 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022 Shaun White

Petek, 11. 2. 2022, 4.48

2 leti, 2 meseca

ZOI Peking 2022, snežni žleb (m)

Japonec po dveh srebrnih medaljah olimpijski prvak, White končal tik pod stopničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Ayumu Hirano | Ajumu Hirano je osvojil naslov olimpijskega prvaka. | Foto Guliverimage

Ajumu Hirano je osvojil naslov olimpijskega prvaka.

Foto: Guliverimage

Japonec Ajumu Hirano je po dveh drugih mestih na olimpijskih igrah v letih 2014 in 2018 na letošnjih igrah v Pekingu osvojil zlato medaljo v snežnem žlebu. Z odličnim dosežkom 96 točk je 23-letnik zmagal pred trikratnim svetovnim prvakom Scottyjem Jamesom iz Avstralije (92,50). Bron si je prislužil Švicar Jan Scherrer (87,25).

Shaun White
Sportal Čustevno slovo Američana: Hvala, deskanje, ljubezen mojega življenja

23-letni Japonec iz Murakamija je zmago zapečatil z dvema trojnima obratoma v tretji vožnji. "Na koncu sem storil, kar sem si želel. Nisem mogel sprejeti rezultata iz druge vožnje," je dejal po tekmi. Če rezultata ne bi izboljšal, bi moral premoč priznati dvakratnemu svetovnemu prvaku Jamesu.

Vendar se je za Japonca v tretje vse izteklo po načrtih. "Imel sem drugačen občutek kot ponavadi. Pripravljen sem se bil popolnoma predati in dati vse od sebe. Bilo je čudovito, da sem zaključil na tako čist način," je povedal.

To je njegovo prvo olimpijsko zlato, pa tudi prvo v deskanju za Japonsko.

Tudi 27-letni Avstralec kljub slabši tretji vožnji, ki ga je stala najvišjega odličja, ni skrival navdušenja. "Sem zelo vesel in ponosen. Vedel sem, da bo današnja tekma izziv," je dejal James, ki je prav tako izboljšal svojo uvrstitev izpred štirih let v Pyeongchangu, kjer je osvojil bron. Po koncu preizkušnje pa je namignil, da računa na še en nastop na olimpijskih igrah. "Imam bron in srebro. Zdaj moram zaključiti zbirko," je dejal.

Scherrer, čigar najvišja uvrstitev na velikih tekmovanjih doslej je bilo tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Aspnu februarja lani, je prišel do brona nekoliko presenetljivo. Naporno konkurenco, v kateri so bili ameriška deskarska legenda Shaun White in še trije odlični Japonci, je premagal z lastnim trikom, ki ga je razvil pred dvema letoma. "Počutim se odlično," je po tekmi dejal 27-letni Švicar. "Zame je to najboljši način, na katerega sem lahko osvojil medaljo. S svojim trikom, na svoj način. Uspelo mi je in trenutno se zdi res nerealno."

White v solzah: Moj zadnji dan. Čudno se sliši.

Shaun White, deskarska legenda, ki se upokojuje, je s 85 točkami ostal brez medalje. Svoj zadnji nastop na olimpijskih igrah je končal na četrtem mestu. Na igrah v letih 2006, 2010 in 2018 je 35-letni Američan osvojil zlato medaljo, leta 2014 je bil četrti.

Shaun White ni mogel skriti razočaranja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Shaun White ni mogel skriti razočaranja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Moj zadnji dan. Čudno se sliši. Ne želim več premagovati teh fantov, želim jim pomagati. Veselim se, da bom odprl novo poglavje. Tekmeci so bili res prijetni, dejali so mi, da triki brez mene danes ne bi bili na ravni, na kateri so. Zahvaljujem se jim za podporo, " je v solzah povedal 35-letnik.

Konec kariere 35-letnega zvezdnika deskanja | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Konec kariere 35-letnega zvezdnika deskanja Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Štante obstal v kvalifikacijah

V snežnem žlebu je imela v Pekingu svojega predstavnika tudi Slovenija. Tit Štante je svoje druge olimpijske igre končal že v sredo, ko se mu v kvalifikacijah ni uspelo prebiti v današnje finalne nastope. Zasedel je 22. mesto med 25 nastopajočimi.

Deskanje, snežni žleb, moški:

ZLATO: Ajumu Hirano (Jap)
SREBRO: Scotty James (Avs)
BRON: Jan Scherrer (Švi)

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc navdušil, Maruša Ferk Saioni 23., biatlonki za pričakovanji
srebro Mastnak
Sportal Mastnak tik pod Olimpom, Kotnikova pripravila senzacijo, Košir tokrat brez odličja
Tim Mastnak polfinale
Sportal Kakšen dan! Mastnak je novi olimpijski podprvak, Kotnikova po porodniški do brona!
Ne spreglejte