Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 2. 2015,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

smuk Beaver Creek

Nedelja, 8. 2. 2015, 8.46

8 let

Zlati Švicar: To je uresničitev skoraj vseh mojih ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švicar Patrick Küng je po zgolj dveh zmagah v svetovnem pokalu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku osvojil naslov svetovnega prvaka v smuku in s tem tudi svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih.

Na progi Ptic roparic sta se Poleg Künga na zmagovalne stopničke povzpela domačin Travis Ganong, kar je bilo še bolj presenetljivo, in drugi Švicar Beat Feuz. Martin Čater je bil 25., Boštjan Kline 33., Klemen Kosi pa ni prišel do cilja.

"Zelo dobro sem se pripravil na nastop. V moški konkurenci je težko priti na sam vrh, veliko smukačev je zelo hitrih. Zmagal sem v kraljevski disciplini našega športa in vesel sem tega dosežka. Zelo vesel sem, presrečen. To je uresničitev skoraj vseh mojih ciljev. Imel sem dovolj sreče in zelo dobro pripravljene, hitre smuči. Včasih so bile na tej zahtevni progi celo prehitre," je bil vesel 31-letni Küng. Švici je po 18 letih in Brunu Kernenu priboril prvo zlato v smuku. Šele dan pred tekmo si je na petkovem treningu priboril vozovnico za tekmo, ko je ugnal Silvana Zurbriggna.

V odsotnosti Bodeja Millerja so Američani največ pričakovali od Stevena Nymana. Tretjega na generalki decembra lani pred SP na tem prizorišču je na četrto mesto presenetljivo izrinil Ganong. "Neverjetno, uspelo mi je. Nastopil sem povsem sproščeno, nihče ni nič pričakoval od mene in tako razbremenjen sem bil osredotočen le na tekmo. Če želiš zmagati na takem tekmovanju, mora vse teči odlično. In meni danes je," je dejal Travis Ganong. S petim mestom je 26-letnik nase opozoril že lani v Sočiju na olimpijskem smuku, v tej disciplini pa je prvo in edino zmago v svetovnem pokalu dosegel konec decembra lani v Santa Caterini.

Sedemindvajsetletni Feuz, nekdanji trikratni mladinski svetovni prvak (2007), je nekaj časa celo vodil, na koncu pa z bronom po petih zmagah v svetovnem pokalu prav tako kot Küng prvič prišel med prve tri na OI ali SP. "Ah, kaj zato, če nisem prvi, osvojil sem medaljo in to šteje. Imel sem tudi precej sreče, saj sem v spodnjem delu veliko tvegal. V zadnjih dveh letih sem imel obilo težav s poškodbami, nič ni šlo tako, kot sem si želel. Decembra lani sem že stopil na zmagovalne stopničke in tedaj pomislil, da bo do SP gotovo steklo. Ne morem imeti vedno smole," je dejal Feuz.

Ne spreglejte