Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 1. 2018,
15.25

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Ana Bucik Ana Drev Meta Hrovat Tina Robnik Zlata lisica #zanaše

Petek, 5. 1. 2018, 15.25

6 let, 3 mesece

Zlata lisica je doma v Mariboru

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Štajerski organizatorji prihajajočih ženskih tekem svetovnega pokala zagotavljajo, da so z gorenjsko pomočjo kakovostno pripravili podkorensko tekmovalno progo in rešili vse logistične zaplete, a se skupaj s tekmovalkami zavedajo, da je prava Zlata lisica le tista, ki poteka v Mariboru.

Zlata lisica se vrača v Kranjsko Goro, a vremenska kulisa ne bo tako lepa kot leta 2012. | Foto: Sportida Zlata lisica se vrača v Kranjsko Goro, a vremenska kulisa ne bo tako lepa kot leta 2012. Foto: Sportida

Na poti v Kranjsko Goro voznike velika oglasna plakata ob cesti "vabita" na kvalifikacijsko tekmo slovenske nogometne reprezentance z Litvo ter prijateljski obračun rokometnih izbranih vrst Slovenije in Hrvaške. Od teh dogodkov v ljubljanskih Stožicah je minilo že več mesecev, zato pa bo omenjeno gorenjsko športno-turistično središče ob koncu tedna prizorišče 54. Zlate lisice. Ta se še sedmič seli v Kranjsko Goro, kjer tekmi svetovnega pokala resda ohranjata slovensko priponko, a izgubljata svojo športno dušo. To priznavajo tudi slovenske smučarke, ki pa dodajajo, da kranjskogorsko progo vendarle poznajo precej bolje kot mariborsko. Ob izkušeni Ani Drev to še posebej velja za obe Gorenjki v ekipi – Marušo Ferk in Meto Hrovat. Obe se kot edini v karavani svetovnega pokala lahko pohvalita, da se bosta na prizorišče napotili iz domače hiše.

"Lisica je doma v Mariboru, jaz pa v Kranjski Gori"

"Če ne bi bilo gozda, bi lahko iz štartne hišice videla našo hišo. Tekmi bosta zaradi tega zame nekaj posebnega. Dejstvo je, da je Zlata lisica doma v Mariboru, toda po odpovedi sem vendarle vesela selitve v Kranjsko Goro. Ta hrib res poznam, vsak meter, vsako grbino. To bom seveda skušala izkoristiti. Poleg tega na zadnjih treningih čutim stabilnost, zato se tekme res zelo veselim," razmišlja hči kranjskogorskega župana Janija Hrovata in v tej sezoni tretja najboljša veleslalomistka Meta Hrovat, ki je na prednovoletni tekmi navdušila z osmim mestom.

Poleg Hrovatove bosta močni slovenski veleslalomski orožji še Štajerki Ana Drev in Tina Robnik, ki ob prihodu v Kranjsko Goro nista skrivali optimizma. "Tekma v Lienzu, kjer sem bila tretja po prvi vožnji in na koncu enajsta, mi je vlila veliko samozavesti. Tudi treningi, na katerih sem konkurenčna z Ano Drev, krepijo to miselnost. Res je sicer, da mi mariborska proga bolj ustreza, a tudi na kranjskogorski tekmi lahko pokažem dve dobri vožnji. Ne nalagam pa si kakšnih večjih rezultatskih ciljev. To namreč name slabo vpliva, vem pa, da sem lahko ob ponovitvi najboljših voženj uvrščena zelo visoko," razmišlja Robnikova, ena od tistih domačih "lisičk", ki se na vitranški strmini še ni borila za točke.

Maruša Ferk | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Smučati nisem pozabila"

Od domače tekme pa si veliko obeta tudi Maruša Ferk, ki je po razglašeni drugi zagrebški predstavi Ane Bucik v sredo odigrala vlogo prve slovenske slalomistke. Vseeno priznava, da 18. mesto ni rezultat, ki bi jo zares veselil, zato na njej dobro poznani progi v nedeljo upa še na dodaten skok po lestvici.

"Smučati nisem pozabila, priznam pa, da prepogosto delam napake. Tako sem na primer v Zagrebu v prvem nastopu popustila v ritmu, v drugem pa sem prav tako izgubila želeni tempo. A na treningih mi gre dobro. Zavedam se, da je dobro smučanje treba pokazati na tekmi. Ohranjam pozitivno razmišljanje in uživam. Znam odmisliti spodrsljaje. Lani sem imela s tem kar nekaj težav. Lepo bi bilo, če bi v Kranjski Gori, kjer se počutim bolj domače kot v Mariboru, storila korak naprej. Stremim k uvrstitvi med deseterico," pravi Ferkova.

Slovenke na Zlati lisici

Veleslalom (9.30/12.15): Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Andreja Slokar in Desiree Ajlec.
Slalom (9.30/12.15): Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Klara Livk, Andreja Slokar in Neja Dvornik.

Mikaela Shiffrin: prva zvezdnica 54. Zlate lisice | Foto: Getty Images Mikaela Shiffrin: prva zvezdnica 54. Zlate lisice Foto: Getty Images

Vse oči uprte v Mikaelo Shiffrin

Ime glavne favoritinje je neodvisno od kraja prizorišča. To bo zanesljivo Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v tej zimi dobila tri od štirih klasičnih slalomov in obe paralelni preizkušnji ter enega od štirih veleslalomov. Predvsem v slalomu je že lep čas v "svoji ligi", zato se zdi, da lahko tekmicam priložnost ponudi le z lastnimi napakami. Zmagovalka kar 38 tekem svetovnega pokala bo ob koncu tedna lovila svojo prvo kranjskogorsko zmago. Leta 2012 je namreč ostala brez rezultata, leta 2014 pa je bila sedma. Na zadnjih 32 tekmah je to zgolj ena od devetih tekem, na katerih ni bila najboljša.

Vreme ne bo prijazno

Lisičko je s Pohorja na Gorenjsko pregnalo pretoplo vreme. V Podkorenu so razmere zimske. Kakšen pa bo vremenski obraz ob koncu tedna? "Kaže na oblačno, vlažno in razmeroma toplo vreme. Pričakujemo lahko tudi kakšen rahel dež, a v zelo skromnih količinah. Kaže na visoko vlago in jugozahodni veter. Temperature bodo ponoči okrog nič stopinj Celzija, čez dan v soboto okrog tri stopinje, v nedeljo pa še nekoliko višje," odgovarja dežurni prognostik agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Ne spreglejte