Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
3. 3. 2016,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec

Četrtek, 3. 3. 2016, 18.46

8 let

Žan Kranjec bi lahko nasledil snežaka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Medtem ko bo skušal Francoz Alexis Pinturault tudi v Kranjski Gori nadaljevati zmagoviti niz, pa si bo Žan Kranjec prizadeval prekiniti črni slovenski niz.

Slovenski alpski smučarji v zadnjih letih osrednjo vlogo na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori oziroma Podkorenu kot po pravilu prepuščajo tujcem. Slika tudi letos ni kaj prida drugačna. Tokrat bo v središču pozornosti Marcel Hirscher, ki bo skušal povečati prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Norvežanom Henrikom Kristoffersenom (trenutno znaša 283 točk).

Boj Avstrijca in Norvežana bo zaznamoval tudi nedeljski slalom, le da ima tam mladi "Viking" dve tekmi pred koncem sezone lepo prednost (131 točk) in priložnost za mali globus. Za tega se Hirscher poteguje tudi v veleslalomu, kjer Alexis Pinturault prav tako zaostaja za 131 točk. A ob tem velja dodati, da je Francoz nanizal tri zaporedne zmage.

Zadržan v napovedih, v dejanjih pa …

Veleslalom oziroma veleslaloma pa bosta tudi priložnost za vidni slovenski rezultat. Škarje in platno bo imel tokrat v rokah predvsem Žan Kranjec, ki bi si z dvema sanjskima rezultatoma lahko zagotovil celo nastop v finalu svetovnega pokala. Sam o tem scenariju ne želi razglabljati, kot tudi ne o konkretnih rezultatskih ciljih. Jasno je le, da želi prekiniti niz tekem brez domačih veleslalomskih točk. Ta se vleče že od leta 2007.

Najboljši slovenski veleslalomist in hkrati tudi edini na najvišji tekmovalni ravni na domačo tekmo svetovnega pokala še nikoli ni pripotoval s tako dobro popotnico in tako ugodnim izhodiščem. V tej sezoni se je namreč petkrat prebil med dobitnike točk svetovnega pokala ter se z 12. mestom v Val d'Iseru in 13. v Hinterstodru približal celo deseterici. Zdi se, da je ta povsem naraven naslednji cilj 23-letnega mladeniča, ki pa v napovedih ostaja zvest svoji zadržanosti in hladnosti.

Ključna naloga: dvakrat pokazati zobe

"Z dozdajšnjim delom sezone sem lahko dokaj zadovoljen, čeprav vem, da je v mojem smučanju še kar nekaj rezerv. V prvi vrsti gre za kombinacijo dveh dobrih voženj. Dejstvo je namreč, da sem sila težko hiter tako v prvi kot tudi drugi vožnji. Zdaj imam v Kranjski Gori priložnost, da se izkažem tudi na tej ravni. Gre predvsem za vprašanje pristopa," pred dvojnim veleslalomskih programom v Podkorenu razmišlja Kranjec, ki je dan pred prvo tekmo zgolj nemočno zrl v nebo.

Sneg je namreč neusmiljeno debelil snežno odejo na tekmovalni progi. V zgornjem delu ga je zapadlo več kot 50 centimetrov, zaradi česar bodo imeli organizatorji obilico dela. Novozapadli sneg bodo namreč odstranili s proge in se prebili do predhodno ustvarjene ledene podlage.

Najboljši Slovenec upa, da bodo pri tem uspešni, saj je znano, da je lahko konkurenčen predvsem na zglajeni snežni površini. "Če bo proga v dobrem stanju, si lahko obetam dva dobra nastopa. Čeprav o rezultatih nerad govorim, pa je dejstvo, da me zgolj točke ne bodo zadovoljile," dodaja Kranjec, ki doma sicer še nikoli ni končal med trideseterico.

Ne spreglejte