Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
26. 11. 2013,
22.15

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žan Košir Soči 2014

Torek, 26. 11. 2013, 22.15

2 leti, 3 mesece

Žan Košir: Želja na OI je medalja, cilj uvrstitev med prvih pet

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na olimpijskih igrah v Sočiju bo nastopila močna slovenska deskarska ekipa, od katere veliko pričakujejo. Tega se zaveda tudi Žan Košir, ki želi izboljšati uvrstitev z zadnjih iger v Vancouvru.

V Kanadi je Žan Košir osvojil odlično šesto mesto v paralelnem veleslalomu, tedaj edini disciplini deskarjev alpskega sloga na igrah, v Sočiju pa bosta prvič na sporedu tako slalom kot veleslalom. "Na zadnje olimpijske igre sem se uvrstil skozi šivankino uho. Upam, da bo letos čim prej jasno, kakšni so pogoji. V deskanju nas je več, ki lahko posežemo visoko, tako da smo v čudnem položaju, ko dva tedna pred začetkom svetovnega pokala ne vemo, kakšen bo izbor," pravi 29-letni Tržičan, eden izmed petih slovenskih deskarjev, ki kandidirajo za nastop v Sočiju, kjer lahko nastopijo le štirje. S tem se sicer posebno ne obremenjuje, saj ne dvomi o tem, da bo del močne slovenske ekipe: "Zagotovo smo močna ekipa in med kandidati za medalje. Sistem tekmovanja vsi poznamo. Deset voženj do zmage, 10 voženj s čim manj napakami. Veliko bo odvisno od pogojev. Sam vam lahko na dan tekme povem, kakšne so moje možnosti za medaljo. Seveda se vedno lahko zalomi, zato je neumno napovedovati medalje. Moraš pa imeti motivacijo in verjeti, da to lahko dosežeš. Moje želja seveda je medalja, cilj pa je izboljšati šesto mesto iz Vancouvra."

Dolga proga v Sočiju mu leži

Deskarji so preteklo zimo na tekmi svetovnega pokala v Sočiju že lahko preizkusili olimpijska pobočja. "Po veleslalomskem nastopu sem ugotovil, da mi proga leži, ker je precej dolga. Tukaj bi rad unovčil vsa leta kondicijskih treningov in dobil potrditev, da nisem delal zastonj. Dolga proga hkrati pomeni biti osredotočen od začetka do konca. Tu se mi je zalomilo, saj sem že v zgornjem delu naredil napako in je šlo vse po zlu. Na koncu sem osvojil peto mesto. Slalomska proga (slalom je preteklo sezono odpadel, op. p.) je po drugi strani precej lahka, kar pomeni, da bodo izidi bolj zgoščeni. Če bo veleslalom še dopuščal kakšno napako, jih v slalomu ne bo smelo biti," se Tržičan spominja tekme iz lanske zime, po kateri je v olimpijskem mestu ostal še en teden: "Ostali so odšli domov, sam pa sem v tem tednu spoznal tudi vso bedo, ki jo ponuja Soči. Zapisal sem si, kaj vse moram vzeti s seboj, da me ne bo kaj presenetilo. Tudi pobočja sem si naslikal v glavi, tako da zdaj poskušam trenirati v podobnih pogojih."

Dve disciplini, dve možnosti

V Sočiju bodo imeli deskarji priložnost nastopiti v obeh paralelnih disciplinah, a Košir tega dejstva ne vidi kot pretirano prednost. "To dejstvo je lahko tudi zavajajoče. Sam se bom že pred veleslalomom vedel, kot da gre le za eno tekmo. Ne smeš imeti v glavi, da te čaka še ena priložnost. Moj cilj je, da bi se na obeh tekmah uvrstil med prvih pet. Če bom na prvi uspešen, bom na drugi lahko peljal povsem sproščeno," razmišlja Košir, ki ima pred začetkom svetovnega pokala manjše težave s hrbtom. "Težave sem imel že pred mesecem dni, ko sem za en teden spustil treninge na snegu. Zdaj so se težave ponovile, a ne gre za nič hujšega, le za vnetje mišic. Podobne težave se pojavljajo vsem. Če smo toliko dni aktivni, se nekje pozna."

Deskarji bodo sezono svetovnega pokala začeli 13. decembra v italijanski Carezzi. "Komaj že čakam tekme. Po koncu prejšnje sezone sem ugotovil, da je bila uspešna, seveda pa si vsi želimo še več. Moraš vedeti, kaj izboljšati in kje začeti izboljšave. Kako mi je to uspelo, bo pokazala sezona. Počakajmo na tekme, da vidimo, kaj se bo zgodilo. Občutki lahko zavajajo, tako da še ne vem, kam spadam, mislim pa, da so vožnje že kar dobre," je optimističen Košir, ki verjame, da igre v Sočiju ne bodo njegove zadnje. "Gledano z mentalnega vidika sem z mislimi zagotovo tudi v prihodnjem olimpijskem ciklusu. Res je pa, da telesa ne morem več tako obremenjevati kot nekoč. Moram biti nekoliko bolj pazljiv. Ni več dovolj, da zvečer ležem v posteljo in se zjutraj zbudim. Pri tej količini in intenzivnosti treningov je potrebnih veliko vaj za gibljivost, masaž, fizioterapije … Gibi so eksplozivni, mišice in sklepi trpijo, pravzaprav si ves čas poškodovan. A ko si vzamem teden počitka, ni več težav."

Ne spreglejte