Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2018,
11.57

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

2

Natisni članek

biatlon Ole Einar Björndalen

Torek, 3. 4. 2018, 11.57

6 let

Ole Einar Bjorndalen končal kariero

Kralj biatlona se je poslovil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

2

Ole Einar Bjorndalen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norveški biatlonec Ole Einar Bjorndalen, vrsto let najboljši biatlonec na svetu, se je pri 44 letih odločil, da bo postavil smučke in puško v kot. Poslavlja se legendarni as, ki je premikal mejnike v biatlonu in poskrbel za številne rekorde, ki bodo v prihodnosti predstavljali goreč izziv za vse.

Norveški zvezdnik Ole Einar Bjorndalen je na novinarski konferenci v rojstnem mestu Simostranda na robu solza potrdil, da je končal kariero. V sezoni 2017/18 ni uresničil največjega cilja, potrditve nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Ostal brez nastopa v Pjongčangu

Lani je osvojil zadnjo veliko odličje, bron na SP 2017 v Avstriji. | Foto: Sportida Lani je osvojil zadnjo veliko odličje, bron na SP 2017 v Avstriji. Foto: Sportida Ni bil zadovoljen s formo, dodatno težavo mu je predstavljala občasna aritmija srca. Čeprav je še poln motivacije in je v njem še gorela želja, da bi se preizkusil na največjih tekmah, se je med velikonočnimi prazniki odločil za dokončno slovo.

''Zdaj se bom lahko bolj posvetil družini,'' je naznanil. Biatlonsko poslanstvo bo v njegovi družini tako v prihodnji sezoni nadaljevala le srčna izbranka Darja Domračeva. Z Belorusinjo, ena najboljših biatlonk na svetu, imata dveletno hčerko Xenio. Pred tem je bil 14 let v resni zvezi z italijansko biatlonko Nathalie Santer.

Sezona 2018/19 bo tako minila brez izkušenega Norvežana, ki se ga je v športnih krogih oprijel vzdevek kralj biatlona. V karieri je poskrbel za ogromno podvigov.

Več jih je zbrala le njegova rojakinja

Na zimskih olimpijskih igrah je osvojil kar 13 medalj, kar na večni lestvici dobitnikov zimskih olimpijskih odličij zadošča za visoko drugo mesto (pred njim je le njegova rojakinja, smučarska tekačica Marit Björgen, ki jih je osvojila 15), v svetovnem pokalu je na najvišji zmagovalni stopnički na individualnih tekmah stal 95-krat, na svetovnih prvenstvih v biatlonu se je podpisal pod 45 medalj, veliki kristalni globus za najboljšega biatlonca v svetovnem pokalu pa je osvojil šestkrat!

Po 25 letih, ki jih je prebil v svetovnem pokalu v biatlonu, se je sloviti Norvežan odločil, da je nastopil trenutek za slovo. | Foto: Reuters Po 25 letih, ki jih je prebil v svetovnem pokalu v biatlonu, se je sloviti Norvežan odločil, da je nastopil trenutek za slovo. Foto: Reuters

Nazadnje je bil najboljši pred devetimi leti, a je pozneje, ko se je že spopadal z oznako biatlonskega veterana, še vedno mešal štrene najboljšim. Tako je leta 2014 v Sočiju na olimpijskih igrah, to so bile njegove zadnje, osvojil dve zlati medalji, na svetovnem prvenstvu pa je nazadnje stal na zmagovalnem odru lani v Hochfilznu, ko je osvojil bronasto medaljo.

Na tekmah svetovnega pokala ni bil najboljši le v biatlonu, ampak tudi v smučarskem teku, kjer se je občasno pomeril z najboljšimi in leta 2006 dobil tekmo na Švedskem. Tako se je zapisal v zgodovino kot prvi biatlonec, ki je dobil tekmo za svetovni pokal v smučarskih tekih.

Dosežki Oleja Einarja Bjorndalena:

Zimske olimpijske igre:
Zlata medalja: 8 (1998 – 1, 2002 – 4, 2010 – 1 in 2014 – 2)
Srebrna medalja: 4 (1998 – 1, 2006 – 2, 2010 – 1)
Bronasta medalja: 1 (2006 – 1)

Svetovno prvenstvo:
Zlata medalja: 20
Srebrna medalja: 14
Bronasta medalja: 11

Svetovni pokal:
95 zmag v biatlonu (individualno)
1 zmaga v smučarskem teku

Ne spreglejte