Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
14.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalnica poleti Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc skoki

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 14.01

7 let, 12 mesecev

Zakaj Peter Prevc ne sme na letalnicah skakati tudi poleti?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona smučarskih skokov se je pretekli konec tedna v Planici končala. Po približno enomesečnem oddihu bodo tisti najboljši spet zavihali rokave, a pripravljenosti ne bodo pilili na letalnicah.

Od konca novembra do konca marca traja sezona smučarskih skokov, pripravljalno obdobje za novo sezono pa se začne že sredi aprila. Prav vsi v karavani se zavedajo, da jih lahko le trdo delo pripelje do vrhunskih dosežkov, zato ne želijo ničesar prepustiti naključju.

Smučarski skakalci imajo tudi poleti tekmovanje, ki sliši na ime grand prix, vendar nima takšne veljave kot svetovni pokal, zato se ga nekateri sploh ne udeležijo v celoti.

V ospredju je tako trening. Najprej bo prišla na vrsto kondicija, ki je nujno zlo, nato pa postopno privajanje na skakalnice in piljenje tehnike. Slovenci se velikokrat odločijo, da prve skoke naredijo na manjših napravah, in sicer pri sosedih v Beljaku, kjer je 60-metrska skakalnica.

Nato se pripravljajo v Kranju in na novih skakalnicah v Planici. A njihova pot jih v poletnem obdobju v dolini pod Poncami ne bo peljala na povsem zadnjo napravo. Letalnica bratov Gorišek, pa tudi druge letalnice, namreč dobijo rdečo luč. Mednarodna smučarska organizacija FIS prepoveduje treninge na letalnicah, ker so ti z varnostnega vidika preveč tvegani.

"Takšni so predpisi FIS, da se ne delajo neumnosti. Poleti so velik psihičen napor. Če na letalnici narediš napako, je lahko usodna. Zato je prav, da na letalnicah skačemo le na tekmah za svetovni pokal in svetovnem prvenstvu v poletih, ko je vse pod nadzorom. Tudi skakalci smo na tekmah bolj zbrani. Poleg tega pa prav veliko treninga na letalnicah tudi ni priporočljivo," pravi Jernej Damjan.

Zdaj veste, zakaj Peter Prevc in drugi slovenski ter tuji skakalci poleti ne smejo skakati na letalnicah.

Ne spreglejte