Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
29. 12. 2012,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slalom Tina Maze

Sobota, 29. 12. 2012, 9.00

8 let

Za slovo od leta nove stopničke Mazejeve

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze Semmering zapušča še s tretjim mestom v slalomu, v katerem je do svoje prve zmage v karieri prišla Veronika Zuzulova.

Ko si tekmovalka ob tretjem mestu lahko privošči neutolažljivo objokovanje drugega nastopa, potem je jasno, da ima ukoreninjeno zavest o dosegljivosti zmage. To je zgodba Tine Maze, ki je z lepo prednostjo (0,55) vodila po prvi vožnji slaloma, v drugi pa nastopila manj prepričljivo, resda brez velikih napak, a vendarle z rahlo zategnjeno ročno zavoro, ki je preprečevala, da bi iz zavojev potegnila prepotrebno hitrost. Za nameček sta Katrhrin Zettel in Veronika Zuzulova z odliko opravili z drugo postavitvijo in Slovenki vrgli rokavico. Naposled se je 28-letna Slovakinja na 145. tekmi veselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu, Avstrijka je na drugem mestu ogrela dlani glasne publike, sprva vidno razočarana Mazejeva pa je vendarle opravila velikansko delo. S tretjim mesto je še povečala svojo prednost v skupnem seštevku, prekoračila mejo 1000 točk in ob tem prevzela celo vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala. ''Priznam, ob prihodu v cilj sem bila razočarana. Upala sem na zmago. A upati je premalo. Takšno razočaranje je razumljivo. Vesela pa sem za Veroniko. Lepo je videti takšno veselje, tolikšna čustva. Tudi pri meni je bilo veliko čustev. To ni preveč dobro. Nisem bila svobodna kot ptica. Takšna sem bila na prvi progi. Imela sem lepo prednost, a to je slalom. Za zmago bi morala storiti še več,'' je po slalomskem plesu dejala Tina, ki je z novimi stopničkami znova odločno zarezala tudi v kolač denarne nagrade. Tokrat ji je pripadlo 15 tisoč švicarskih frankov, skupno pa v sezoni že neverjetnih 314.400.

Pravi špalir domačih navijačev, ki se je vlekel vzdolž slalomske proge na ''čarobnem hribu'' in se ob izteku zlil in sklenil z množico v ciljni areni, je sicer kljub poškodbi najboljše slalomistke zadnjih let Marlies Schild, za katero je sezona že končana, pričakoval domačo zmago. Gostitelji so stavili predvsem na Kathrin Zettel, ki je skupaj z rojakinjo Michaelo Kirchgasser odprla zadnjo preizkušnjo v letošnjem letu. Ob navdušenem plapolanju zastav je ob tem odmevala znana navijaška parola ''vedno znova Avstrija''. Vsesplošno navdušenje pa je s fantastično predstavo takoj zatem ''pokvarila'' Mazejeva, ki je že takoj po štartu ujela odličen ritem, se sicer nekajkrat znašla v manjših težavah, ki pa jih je z zanjo značilno odzivnostjo hipoma reševala. Ob zvokih svojega glasbenega prvenca je iz zavoja v zavoj pospeševala in ob prečkanju ciljne črte gladko ugnala domačinki ter postavila čas, ki je ostal nedotaknjen. Nekaj dvomov ob zadovoljstvu po odlično opravljenem prvem nastopu je vlival le izraz na Tininem obrazu, ki je namigoval na bolečino. Prvo damo svetovnega pokala je namreč eden od količkov zadel v nezaščiteni del desne roke, vseeno pa je to ni oviralo pri pripravi na drugo dejanje slalomskega spektakla pred skoraj 15.000 gledalci. Vseeno pa v drugo ni šlo vse po načrtu, kar je ob robu proge kaj hitro opazil tudi Andrea Massi. ''Želela je do zmage. To je jasno. Ni se iztekla tako, kot je želela. Čustva so nato storila svoje, kar pa je treba hitro pozabiti. Pomembno je, da je znova na stopničkah. Serija odličnih rezultatov se torej nadaljuje,'' je po tekmi dejal trener prepričljivo najboljše smučarke v svetovnem pokalu.

Mazejeva pa je bila tudi tokrat osamljena Slovenka v finalnem nastopu. Petkovo usodo Tine Robnik, za katero je bil svetovni pokal pretrd oreh, je tokrat delila Ana Bucik. Primorka je imela v večjem delu svojega nastopa težave s skladnostjo gibanja telesa in drsenja smuči. Slednje so ji ob zaključku zavojev kot po pravilu ''uhajale'', zato je bila večkrat prisiljena čvrsteje pritisniti na robnik. Vse težave so se na koncu zrcalile v zaostanku, ki je znašal 3,55 kar je bilo dovolj le za 46. mesto. ''Nisem ujela želenega ritma. Posledično nisem razvijala prave hitrosti. Nisem pokazala vsega, kar znam, čeprav je bil spodnji del soliden. Čutim napredek. Verjamem, da bom ob naslednji priložnosti še boljša,'' je ob šele svojem tretjem nastopu v svetovnem pokalu dejala 19-letnica, trener Denis Šteharnik pa je dodal: ''Anin pristop je bil pravi, torej borben in napadalen. Dejstvo je, da je želela več. Verjamem, da bi bila ob vožnji brez napak konkurenčna za finale.''

Ne spreglejte